Spolky – neaktivní nebo aktivní?

| Vydáno:

Spolky – členství a aktivita dobrovolné… Nese to nějaké ovoce? Jak jsou na tom naše spolky na začátku nového roku?

To, že jsou spolky obecně na našem hradě často ignorovány – a není vždy chyba v tom, že by ostatní lidé byli k aktivitám neteční – to je známá věc. V současné době jsou aktivované celé čtyři spolky, z čehož dva – fotografický a pohyblivo-obrázkový – jsou poměrně „mrtvé“. Příspěvky se objevily již před nějakou dobou a ani zvenku se nezdá, že by snad jejich členové hledali nové příznivce – či se snažili nějak oživit zájem o zájmovou činnost, kterou mají takto zaštítěnou.


Knihovnický spolek se po pár měsících znovu probral, vyšel mu na stránkách nový příspěvek a i jsem viděla jeho šéfku, jak o spolku mluvila ve Velké síni, což je zajisté chvályhodné.
Posledním aktivním spolkem je Skrývanka pod Magnolií – taková následnice Šikmé ulice, tj. dlouhá tradice a také, po většinu času, v podstatě největší aktivita ze všech spolků. I tam se tedy zdá být poněkud mrtvo, poslední příspěvek ze začátku listopadu… Ale vypadá to, že to možná nebude jenom tím, že by se nikomu nechtělo nic dělat. Již před nějakou dobou se změnilo vedení – místo Ginevry de Naga se v čele ocitla Noxy Silverssson. Ta však nedávno zažádala o smazání. A když jsem se před pár dny procházela klubovnou spolků, na místě šéfky se objevilo jméno Katelyn Auster.

Náhodou jsem na ni před pár dny natrefila u Skrývanky, kde nervózně přecházela sem a tam, a trochu jsem ji vyzpovídala…

C: Ahoj Katelyn! Náhodou jsem se procházela klubovnou spolků a všimla jsem si, že po několika zelených jménech tam najednou vidím jméno modré – tvoje. To bude nějaká čerstvá změna? Kdypak, pročpak a jak se tak stalo?

K: Jojo, opravdu je to čerstvá změna. Toto místo jsem dostala před několika dny, když se Noxy, tedy poslední zelená tvář, rozhodla smazat. Asi tady nebudu vysvětlovat proč vlastně, ale každopádně jsem se tuto zprávu dozvěděla teprve včera, když jsem zrovna jako ty náhodou zamířila do klubovny spolků. Nějak jsem sice tušila, že to tak bude, už pár dní předem, ale svoje jméno jsem na onom místě objevila až teď. Takže ti k tomu neřeknu tolik, protože sama musím nejdřív „prozkoumat terén“.

C: Takže ještě nemáš žádné plány, co budeš se Skrývankou dělat? Ono přeci jen, naposledy se v ní něco objevilo na začátku listopadu – tedy moc aktivitou nehýřila.

K: No, samozřejmě, že mě napadá spoustu věcí, které by se se Skrývankou dělat daly. Určitě v první řadě bude potřeba Skrývanku opět zviditelnit, aby se všeobecně o navrhování na hradě vědělo. A už teď se nám od včerejška přidaly dvě nové návrhářky, tak doufám, že to takhle půjde dál a Skrývanka se opět rozjede. A co se týče programu, tak mám na mysli třeba třetí návrhářský maraton v průběhu příštího roku, nějaké menší soutěže uvnitř Skrývanky a každý měsíc kolekce dle zadaného tématu. Jen se bojím, že nápadů sice bude až až, ale nedostatek času je potíž vždy a všude, jak všichni víme. Každopádně bych ráda tímto požádala všechny, kteří by to chtěli klidně jen zkusit, aby neváhali. Aby se nám Skrývanka rozjela, bude potřebovat návrháře, takže s chutí do toho!

C: Nemáme se tedy bát, že by Skrývanku potkal osud mnohých již neexistujících spolků, že by její aktivita nadobro skončila a nic se v ní nedělo?

K: No, tohle je vážně těžká otázka. Já můžu slíbit, že se pokusím s tímto spolkem něco dělat a upřímně doufám, že takhle neskončí. Bohužel aktivita spolku, jak jsem už naznačovala, nezávisí pouze na vedení, ale také na aktivitě členů. Ovšem myslím, že narozdíl od ostatních spolků Skrývanka krajně souvisí i s naší Příčnou ulicí, která tady dle mého názoru bude ještě dlouho. Věřím, že se Skrývankou to bude stejné.

C: Děkuji za minirozhovor. – usměje se – A držím palce, ať se ti povede to všechno udržet a ukočírovat! – mrkne –

K: Děkuju. – usměje se –


A jak to bude v tomto roce, který právě začal? Vzniknou nové spolky? Obnoví se některé z těch starších? Vydrží ty současné do příštího prvního ledna? Rozhodně bych jim to přála. – mrkne –

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *