Vedlejší role v sérii Harry Potter: Ralph Fiennes

| Vydáno:
Přátelé, vítejte u našeho miniseriálu o vedlejších rolích ve filmech o Harrym Potterovi. Po letní pauze jsme zpět, a s námi i objevování postav v jiných filmech. Ráda bych vám tentokrát představila Vy-víte-koho!

Jistě nemusím připomínat, že ve filmech ho známe také jako Lorda Voldemorta, ale jeho pravé jméno je Tom Rojvol Raddle. Avšak tato role, ač velmi úspěšná, nebyla zdaleka jediná a nejúspěšnější v herecké kariéře Ralpha Fiennese.

Ralph se narodil v prosinci roku 1962 v Anglii jako jedno ze šesti dětí. Základního vzdělání dosáhl na církevní chlapecké škole, pak pokračoval na uměleckou školu a nakonec studia zakončil na Akademii dramatických umění. V roce 1987 byl přijat do britského Národního divadla a o rok později do prestižní Královské shakespearovské společnosti.

Herecká kariéra začala velmi pozvolna, avšak ne zcela neviditelně. Hned druhý film, ve kterém vystupoval, nese název Bouřlivé výšiny, kde si díky jeho excelentně zahrané roli Heathcliffa všiml tohoto mladého talentu Steven Spielberg. Obsadil ho do velmi známého snímku Schindlerův seznam. Zde ztvárnil nacistického velitele Amona Goetha. Za tuto roli byl také nominovaný na cenu Oscar za rok 1994. Dle amerických příček s touto rolí obsadil patnácté místo na žebříčku záporáků. Avšak k jeho smůle se ve stejném roce hemžily nominace DiCapriem a Tommy Lee Jonesem, který nakonec i cenu získal. Cenou útěchy mu alespoň byla výhra v cenách BAFTA, kde za tuto vedlejší roli výhry dosáhl.

Neúspěch ho však nikdy neodradil, pokračoval v herecké kariéře dál. A to i přesto, že v tuto dobu mu zemřela matka na rakovinu a s dlouholetou přítelkyní (hvězdou seriálu Pohotovost) to příliš neklapalo. I přesto se s ní nedlouho poté oženil.

Vyzkoušel si nejen úsměvnou Kvízovou show, ale také sci-fi seriál Strange Days. I díky tomu došel jisté proměně a možná díky tomu se nikdy nezalekl jakéhokoliv žánru.

Po natáčení v Americe se vrátil zpět do Londýna, kde přijal divadelní roli Hamleta. Zde se seznámil s ženou svého života, kvůli které se rozešel se svou současnou ženou. Zajímavostí je, že ve hře hrála jeho matku a byla o třináct let starší.

V následujících letech natočil řadu pěkných filmů jako Otázky a odpovědi, Zvláštní dny či Princ egyptský. Nejvíce však za zmínku stojí snímek Anglický pacient. Jedná se opět o film odehrávající se na pozadí druhé světové války a Ralph opět zaznamenal nominaci na Oscara. Ve filmu se objevuje například velmi známý anglický herec Collin Firth.

Poté se objevuje v celkem podprůměrném snímku Oscar a Lucinda, následně se objevuje v propadáku Mstitelé i přes jeho dobré herecké obsazení (Uma Thurman, Sean Connery).

I přes tyto méně úspěšné filmy se Fiennesovi hrnuly nabídky na kvalitní filmy, ať už se jednalo o Sluneční jas, Oněgina, Hranice lásky či Červeného draka, kde vystupuje jako sériový vrah, za jehož roli získal opět velmi pozitivní ohlas.

Ještě před filmem, na který jistě všichni čekáte, se objevuje v komedii Krásná pokojská, která opět ve výčtu jeho úspěchů byla spíše průměrným zářezem.

V roce 2005 se poprvé objevuje ve filmu Harry Potter a Ohnivý pohár jako Lord Voldemort, který se pak následně jako jedna z důležitých rolí promítá ve všech zbylých částech této série. Ač má na sobě herec masku hadovitého Pána zla, který povstal nejen z kosti otce a krve nepřítele, jeho charakteristické oči září skrze ni na diváka a z filmového plátna ho upozorňují na skvělého herce. Jednou zajímavostí pak je, že i přes hodinové práce maskérů byla jeho finální podoba počítačově upravena, a to právě kvůli jeho nosu. Také se nechal slyšet, že měl během natáčení velké problémy s kostýmem. Často zakopával o svou dlouhou sukni a navíc musel nosit dámské punčocháče. Protože se mu ale punčocháče stále shrnovaly ke kolenům a nemohl v nich chodit, nechal si je ustřihnout a přichytit k podvazkovému pásu.

Role Lorda Voldemorta jen podtrhuje jeho hereckou kariéru, která byla v době jeho obsazení skvěle rozjeta. Nevím, čím to je, ale opět se mimo jiných filmů,objevil také ve filmu Předčítač. Zmiňuji to proto, že tento film je opět příběh odehrávající se krátce po druhé světové válce v Berlíně. Zajímavostí je, že Ralph zde ztvárňuje o třináct let mladšího milence jedné z hlavních postav, ale ve skutečnosti je o přesně třináct let starší.

Historie se tohoto herce drží i ve filmu Vévodkyně s Keirou Knightley v hlavní roli.

Nejen dramatickými snímky a postavami je však Ralph živ. Objevuje se také v úspěšné komedii V Bruggách, komediální gangsterce z belgického prostředí.

V dalších letech se objevuje v mnoha a mnoha dalších filmech, neboť kvalitní herec nemá o angažmá nouzi. Za zmínku stojí jistě Bondovka Skyfall a ihned následující Spectre. Osobně jsem ji neviděla, ale po zjištění, že zde Lord Voldemort účinkuje, o jejím zhlédnutí uvažuji.

Velkou kapitolou v jeho filmovém životě je režírování. V současné době má na svém kontě tři filmy: Coriolaunus, Vášeň mezi řádky a nejúspěšnější Bílou vránu. Opět jako by snad k historii tíhl – jeho režisérsky nejúspěšnější film je životopisným dramatem popisující osudy baletního tanečníka Sovětského svazu.

O jeho hereckých kvalitách už dnes snad nikdo nepochybuje, stejně tak jako se neočekává, že by se tento podivín a samotář stal typickou filmovou hvězdou provázenou aférami, výstřednostmi a vymetáním večírků, které bytostně nesnáší.

Pro Denní věštec
Helen Miltonová

Published by

Helen Miltonová

Mladičká redaktorka, která se nezalekne žádného tématu, se nejraději po hradě prohání s rychlobrkem v ruce. Velmi často ji zastihnete, jak něco sepisuje – články do Denního věštce nebo do Žlutého Trimela či domácí úkoly a soutěže. Ve volném čase se ráda vyskytuje na famfrpálovém hřišti, ale věnuje se také malování a vytváření pohyblivých obrázků.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *