Vedlejší role v sérii Harry Potter: Shirley Henderson

| Vydáno:
Ufňukaná Uršula – přední dáma hradních záchodků a expertka na vyplavování koupelen. Kdo by ji neznal? Ale víte, kdo tuto ikonickou postavu ztvárnil? Spojili byste si ji i s jinými hereckými rolemi? Jestliže vám jméno Shirley Henderson zrovna nic neříká, pevně věřím, že až si přečtete tento článek, zjistíte, že tuto herečku znáte nejen ze sérií o Harrym Potterovi.

Shirley, malá brunetka s hnědýma očima, se narodila jako jedna ze tří sester ve skotské vesnici Kincardine. Již jako mladá třináctiletá dívka začala dobývat prkna showbusinessu. Vyhrála místní pěveckou soutěž a byla nedílnou součástí školních divadelních představení. Zlomový bod její kariéry nastal ve chvíli, kdy v televizi spatřila talentovou soutěž s názvem Opportunity Knocks. Rozhodla se, že podobnou soutěž by mohla zvládnout sama, a tak se přihlásila do soutěže talentů v Butlins Holiday Camp. Její tušení bylo správné, protože vyhrála.

Toto vítězství ji katapultovalo na prkna místních hudebních klubů, načež se dostala na britskou hudební školu v Londýně, což odstartovalo také její hereckou kariéru. Dostala angažmá v anglické National Theatre Company, z divadelních her jmenujme například Bouři, Zimní pohádku, Romea a Julii Mlýn na řece. Díky tomuto životnímu mezníku získala hlavní hereckou roli novinářky Isobel Sutherlandové v krimiseriálu Hamish Macbeth z prostředí venkova ve Skotsku, ale také se objevila ve filmu Rob Roy v roli Morgan.

Český divák si pak naší Shirley mohl všimnout již v druhé polovině devadesátých let, kdy se tato herečka objevila v kultovním filmu Trainspotting jako přítelkyně jednoho z hlavních protagonistů.
Další film, který je divákovi z naší kotliny dobře znám, je Deník Bridget Jonesové. Ano, ano. Říkáte si, koho tam hrála? Naše Ufňukaná Uršula v Deníku? Vzpomínáte si na potrhlou kamarádku Jude kouřící jednu cigaretu za druhou, vždy chlapy zavrhující holčinu s příšerným účesem? To je naše Shirley.

O rok později se již objevuje ve filmu Harry Potter a Tajemná komnata v roli Ufňukané Uršuly. Jestli vás už při mém první udání časové hranice udivilo, že herečku známe z počátku devadesátých let, když hrála náctileté děvče v sérii o Harrym Potterovi, pak se nad touto skutečností zarážíte správně. Herečce v době natáčení filmů o kouzelnickém učni bylo 37 let. Tomu říkám umění maskérů!
Shirley se samozřejmě objevila i v dalším díle z roku 2005 –Harry Potter a Ohnivý pohár. Stejně tak si zahrála ve všech pokračováních Bridget JonesovéS rozumem v koncích (2004) a Dítě Bridget Jonesové (2016).

V roce 2003 si zahrála také v krátkometrážním romantickém fantasy Fishy, za tento snímek získala Silver Plaque na mezinárodním filmovém festivalu v Chicagu. Nezůstala však jen u jedné ceny. O rok později získala ocenění za nejlepší komediální herečku za roli v komedii Bratranci z Ameriky. V roce 2005 pak získala cenu pro nejlepší herečku na mezinárodním filmovém festivalu v Marakeši za thriller Mrazivá řeka. Za stejnou roli pak získala BAFTA Scotland Award na festivalu v Seattlu.

Na filmovém festivalu v Cherbourgu získala cenu pro nejlepší herečku dokonce dvakrát a je jedinou herečkou, které se to podařilo.

V posledních letech jsme ji mohli spatřit v pokračování již zmíněného Trainspottingu nebo ve filmu Stan a Ollie, který vychází z osudů dvojice Laurea a Hardyho.

Toto je samozřejmě jen ten nejužší výběr z filmů a seriálů, které sympatická herečka na svém kontě má. Jak jsem psala již na začátku, určitě jste právě zjistili, že Ufňukanou Uršulu vlastně dobře znáte, a že to není takový ukňouránek, jak jste si mysleli.

Pro Denní věštec
Helen Miltonová

Published by

Helen Miltonová

Mladičká redaktorka, která se nezalekne žádného tématu, se nejraději po hradě prohání s rychlobrkem v ruce. Velmi často ji zastihnete, jak něco sepisuje – články do Denního věštce nebo do Žlutého Trimela či domácí úkoly a soutěže. Ve volném čase se ráda vyskytuje na famfrpálovém hřišti, ale věnuje se také malování a vytváření pohyblivých obrázků.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *