Zaostřeno na…

| Vydáno:
… čarodějnictví

Čarodějnické procesy. Každý znalý Dějin čar a kouzel jistě ví, co to pro naše společenství znamenalo – pronásledování nejen čarodějnic, ale také nevinných mudlů. Pro mnohé to nebylo příjemné období, hlavně pro mudly, protože když už byla obviněna pravá čarodějka nebo pravý kouzelník, tak se z toho dokázali dostat různými kouzly. I tak to ale otravovalo život i nám, a proto jsme byli rádi, že čarodějnické procesy s příchodem osvícenství ustoupily.

Ale ustoupily? Skutečně?

Bohužel musíme uznat, že i v dnešní době, kdy se kouzelnický svět těší své samostatnosti a utajenosti (pokud nepočítáme například Rumunsko), nacházíme další a další pronásledování čarodějek a jejich bezdůvodné odsuzování. Názorným příkladem jsou země Afriky.

Poslední zprávy, ať už kouzelnické či mudlovské (ty jsou většinou Ministerstvy kouzel upraveny), mluví jasně. Pronásledování trvá i v 21. století. Mezi takové případy patří například Ghana. V ní na podzim loňského roku pětice mudlů „obvinila“ dvaasedmdesátiletou Amy Hemmahovou z čarodějnictví. Následně ji mučili, polili petrolejem a upálili. Žena (podle místního ministerstva kouzel se jednalo o mudlu) zemřela v nemocnici následující den.

Další případy se objevují i v okolních státech. V Burkině Faso jsou na tom ale o poznání lépe. Ženy obviněné z čarodějnictví jsou vyhnány z měst do izolace. Jedná se ale pouze o starší ženy – mužů a mladých žen se to netýká. Mudlovské vládě ale tato „sociální opatření“ začínají vadit, a tak připravili informační brožuru, která by podle slov jejích autorů měla pronásledování zastavit. Má to ovšem jeden háček – více než 70% obyvatel neumí číst. Jak to tedy budou prezentovat? O tom se ve vládě zatím nemluví.

V Gambii ale takové štěstí neměli. Tam se do nedávna honu na čarodějnice účastnil i samotný prezident. Dovedla ho k tomu smrt jeho tety, ze které obvinil čarodějnice používající černou magii. Pozval si tedy šamany z širého okolí a za doprovodu místní policie, armády a prezidentovy ochranky obcházel vesnice a náhodně vybíral muže a ženy, kteří byli násilně odvedeni na prezidentovu farmu, kde museli těžce pracovat a k tomu pít, světe div se, odvar z kouzelnických bylin. Naštěstí bylo těchto více než tisíc vězňů na mezinárodní nátlak propuštěno.

Pronásledování ale není jenom doménou Afriky. Posuňme se o několik stupňů dále na západ – na Haiti. Jistě si pamatujete, jak loni toto místo zasáhlo velmi silné zemětřesení. Jelikož je tato země velmi zbídačená, šíří se tu cholera. A právě z jejího šíření byli obviněni stoupenci vúdú a celkově kouzelníci. Již několik jich bylo ubito mačetami a ukamenováno. Podle místních za to může rostlina, kterou pěstujeme za účelem šíření nemoci. Ministerstvo kouzel to považuje za hloupost a jen další neoprávněné obvinění. Bohužel sami kouzelníci v tomto státě proti lynčování nic nezmůžou, neboť víra v magii je v zemi velice silná. Jediná možnost je ukrýt se někde, kam se mudlové nedostanou.

Otázkou ale zůstává, proč v dnešním době, kdy se kouzelníci skrývají a neobjevují se závažné případy, kdy někteří mudlům ubližují, probíhají stále hony na čarodějnice. Podle většiny komentátorů je to dáno hlavně špatnou vzdělaností v afrických státech, kdy jsou obyvatelé snadněji ovládáni a přesvědčováni, a dále zakořeněná víra mudlů v magii, hlavně tu černou. Bohužel my kouzelníci s tím nic nenaděláme, pokud se chceme držet stranou od mudlovského světa. V našich končinách sice probíhá komunikace mezi ministerstvem kouzel a mudlovskou vládou, ale ne všude je to možné.

V oněch afrických státech si nedokážu představit situaci, kdy například ke gambijskému prezidentovi přijde ministr kouzel a začne s ním diskutovat. To by jistě ještě více podnítilo boj místní vlády proti čarodějkám. A tomu se chceme vyhnout.

Otázkou tedy je, kdy konečně bude svět bez utlačovaných kouzelníku a kdy si budeme moci všichni oddychnout. Nejedná se ale spíše o utopické myšlenky? Co si o tom myslí čtenáři Denního věštce?

Komentáře

  1. hezké – článek se mi velice líbil. je na téma, které mne zajímá a taky jsem rád za další článek s formátováním „justify“, tedy do bloku navíc s obrázky míst, kde ony země leží 🙂

    děkuji za článek 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *