Závěrečná slavnost

| Vydáno:

Tradiční zakončení školního roku bylo jako obvykle ve znamení rozdávání nejrůznějších ocenění. Mohli jsme vidět jak radost, tak i slzy (dojetí), a v jednom kontroverzním případě i spoustu vzteku…

Vše začalo kolem sedmé večer, kdy, po obvyklé bradavické půlhodince, dorazil ředitel školy. To, že všechny přivítal a všichni jsme si nějakou dobu tleskali, netřeba déle rozvádět – následně se totiž hned začalo vyhlašovat.

První na řadě byla Čaropřehlídka, která se protentokrát nesla ve znamení elegantního oblečení pro modelky a modely. Jak s tím korespondovala hlavní odměna – ozubený klobouk – to nemůžu soudit.



Na třetím místě se umístila Elanis Aelana Roselfová s číslem 17, která zvolila model v kolejním stylu.


Na druhém místě Cerridwen Lowra Antares s číslem 14 a v černofialovozlaté kombinaci.


A na prvním místě pak Lili Smeaglová s číslem 6, v růžovofialové s černými a bílými doplňky.

Poslední dva klobouky pak putovali k Midarovi Kilahimovi (model 24) a Queti Sylie (model 21), o čemž rozhodla „odborná“ porota z PU.


Opakovala se tak situace z minulé čaropřehlídky, kdy také všechna tři místa podle hlasujících z hradu obsadily studentky Zmijozelu.

Poté se rozdávaly diplomy za řádně složené OVCE. Kromě příslušných magíků – a ve většině případů i magíka „Den D“, který se udílí za získání řádu či ocenění, se objevil i magík Stipendista, který znamená mimojiné i obdržení Absolventské čapky. Získala ho Jean Molliacová.

Jako další přišly na řadu řády zakladatelů kolejí. Jako obvykle někteří kolejní byli struční a jiní – v tomto případě madam Letitia – měli delší proslovy. U modrých řád obdržela Lilien Emity Meissed, u žlutých Vicky Charmant, u červených Jane Mooren a u zelených Elizabeth Lextrová. Nechť dělají svým kolejím i nadále čest.

Profesorská ocenění bývají oblíbená a čas od času se některý z vyhlašovatelů ztratí a výsledky musí lovit ředitel školy z papírků…
Inspektorka výuky Elle Sutherland přítomna byla, za skvělé výklady a včasnou a nadstandardní práci ocenila Mintaku Orionis a jejího bratra Filiuse, následně Picatrixův řád čarodějů udělila i Janel Weil, která, ač nováček mezi profesory, zvládla krom svých předmětů i odsuplovat předměty po Eillen McFir Elat a Zvěromagii po Krisovi Glowrovi a vše na vysoké úrovni – a nakonec toto ocenění přiřkla i své předchůdkyni, bývalé inspektorce výuky Angele Grey-Slytherin za její výukové nasazení po všechny předcházející roky.
Supervizorka soutěží Petula Laskavá se nedostavila prý kvůli bouři, ale výsledky i tak dorazily, ač bylo tedy třeba je nejdřív rozluštit – Řád kouzelného pera obdržely Mintaka Orionis a Janel Weil.
Spiritus magicus, jehož vyhlašování měly letos na starosti členky zmijozelského vedení – Barbara Arianne Lecter a Elizabeth Lextrová – pak byl udělen Midarovi Kilahimovi, jehož různé „rozhýbávání“ atmosféry během roku ve Velké síni rozhodně stálo za povšimnutí.

Další bod programu byl Snaživec roku, ocenění, které se uděluje studentovi s největším počtem bodů. To, co se zprvu zdálo být jasné – tedy to, že vyhraje zmijozelská studentka Wenai Lafayette s 11856 body – se změnilo během tak krátké chvíle, že na to zpočátku ani nestihli všichni zareagovat a řada studentů gratulovala rovnou Wenai. Ta však o všechny body za neférové jednání přišla a její bodové konto se ocitlo na nule.
Oficiální stanovisko ředitele školy, které sdělil na slavnosti, zní tak, že Wenai nedosáhla tohoto bodového součtu sama, ale že jí někdo pomáhal, tj. dělal za ní úkoly/soutěže. Wenai samotná přísahala na Salazara, že tomu tak není, ale pan ředitel byl i tak neoblomný a poznámkou, že Salazar má tím pádem ručit za zajímavé přísahy, téma ze své strany ukončil a během slavnosti se již k tomu nechtěl vracet.
To, jak se tato situace vyvine – to je otázka, na kterou pravděpodobně budeme znát časem odpověď. Jisté je to, že se toto následně řešilo uzavřeně ve Sborovně, a tak nezbývá než počkat, co se vedení školy či jednotliví aktéři uvolí sdělit.
Já za sebe ovšem pochybuji, že by se ředitel školy odhodlal řešit nějakou situaci takovým způsobem, kdyby pro to neměl pádný důvod. Můžu se pochopitelně mýlit.
Snaživkyní roku se tím pádem každopádně stala nebelvírská studentka Jane Mooren s 10 321 body a může se tak letos těšit hned na dva zápisy do Síně slávy.

Další body programu – tedy Famfrpálový a Školní pohár – byly tak trochu utopené v neustálém domáhání se vysvětlování, vztekání se a neustávajícím povyku. I tak se ovšem oba poháry – snad v pořádku – dostaly k Nebelvíru, který se tak stal kolejí s největším počtem pohárů na škole.

Ať už se na slavnost koukáme z jakéhokoliv úhlu – právě byl zakončen školní rok Zima 2011. A, i kdybyste na něm nenašli nic jiného pozitivního, byl zakončen bez škrken, které byly již téměř tradičními nezvanými návštěvnicemi v posledních letech. Ať jsou i nadále pryč – a ať je ještě hodně příležitostí k psaní takových článků.
Za týden – 7.2. – nás čeká začátek školního roku Léto 2011. Hezké prázdniny studentům i profesorům! =)

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *