Aféra za aférou

| Vydáno:

Aféra před aférou. Takto by se dal také popsat letošní školní rok.

Již od jeho začátku stíhá školu jedna nepříjemnost za druhou. Ať už to bylo odvolání dlouholetého zmijozelského kolejního ředitele nebo teprve horká a nedávná obvinění proti zmijozelské studentce Wenai.
Ale co si o tom máme myslet my? „Normální studenti“. Studenti, kteří na školu chodí za zábavou, chodí tam za kamarády a chodí se tam odreagovat. Stojí nám to ještě za to? Bude nás ještě dlouho bavit chodit někam, kde na sebe všichni nadávají a kde místo milých slov slyšíme jen urážky a narážky?

To je otázka. Od starších studentů jsem nejednou slyšela, jaká škola byla… Jaké to bylo tenkrát a jaká je škoda, že to tak není dnes. Ale proč to tak není? Na to mám jasnou odpověď. Protože si to děláme sami! My jsme duší Hogwarts, ne žádné staré časy. My máme za Hogwarts bojovat a snažit se, aby byly lepší. Nikdo jiný to za nás neudělá. A to, že se budeme pořád vracet do minulosti a vykládat co by, kdyby… To nám nijak nepomůže. To nás jen srazí víc dolů.

Každý jednotlivec na škole tvoří duši Hogwarts. Není to jen o těch, kteří jsou nejvíce vidět, a ani o těch, kteří jsou nejméně vidět. Je to prostě o všech. Všichni se nějak snažíme v tomto společenství „žít“ a všichni na to máme stejnou šanci. To, jak kdo tuto šanci využije, je jen a jen jeho věc. Ale pak si nikdo nesmí stěžovat, jaké to bylo kdysi a jaké je to teď. Udělali jsme si to sami a každý by se nad tím měl zamyslet.

Mně osobně je z toho smutno. Je to jen krátká chvíle, co jsem byla na Hogwarts přijata, a jakou jsem z toho měla radost. A i teď chodím na Hog proto, že chci. Proto, že je to moje zábava a odreagování. Nikdo mě nenutí sem chodit. Ale jak to bude v budoucnu? To je otázka, na kterou nyní nedokážu odpovědět. Každý, ať se zamyslí nejdřív nad sebou, než začne soudit druhé, a každý ať se zamyslí nad tím, co on dělá pro Hogwarts, než bude soudit, co pro něj dělají druzí…

Komentáře

  1. Mno – já mám teda pocit, že aféry byly tak nějak vždycky, jenom se na postupem času pozapomíná.

  2. jistěže – jistěže aféry byly vždy… proč myslíte třeba, že byla kdysi škola zavřena, což dnes slavíme nějakými dny slutku či čím? To se tenkrát zakladatelka Sefrenie na někoho tak naštvala, že celý projekt málem skončil..

  3. – Nejde o to, jestli aféry byly nebo nebyly, ale jde o to, abychom se nad sebou zamysleli a mohli těm negativním aférám předcházet. Ať už jde o podvádění Wenai (jestli je to pravda) nebo křivému obvinění od pana ředitele (nejen jeho, a jestli je to pravda) a každopádně o jeho podle mě špatném podání právě na slavnosti. Vždycky je to vina nějakých lidí a vždy tomu šlo předejít. Stejně tak jako aféra s p. Nekrem nebo třeba aféra s podváděním na lektvarech. Kdybychom se nad sebou všichni zamysleli, jednali čistě a chovali se k sobě slušně, nemusely by tyto aféry být.
    Na druhou stranu se najdou i tací, kteří si v aférách libují, ale to bych teď neřešil.

  4. – Samozřejmě, že to je pravda. Osobně nemám nejmenší potřebu ani prospěch někoho obviňovat křivě a bez pádných důvodů.

    Očividně se požaduje, aby ředitel školy bránil poctivost, řád a pravdu, a přesně to také dělám.
    Někdy ovšem mívám pocit, že toto všechno lidé sice chtějí, ale tak nějak samozřejmě, bez afér, bez odhalování těch co podvádí, bez toho aby si museli vůbec připustit že tu je někdo, kdo chce věci získat a získává nečestně.

    A jestli to bylo dobře podáno? … Umíte si představit co by se stalo kdybych to oznámil ještě před slavností? To haló, které by Wenai rozpoutala po celé škole s vidinou že se jí bere to, po čem tak toužila že se snížila k podvodům?
    I teď všem nestoudně lže přímo do očí, popichuje a schovává se za nějakou domnělou mstu, kterou nad Zmijozelem prý vykonávám.
    Upřimně říkám, že jsem volil to nejmenší zlo, které jsem mohl.

    1. Re: – V bránění poctivosti je určitě chválihodné. Vy máte bohužel tu nezáviděníhodnou pravomoc v případech podvádění trestat.
      Jenom mi přijde, že jestli měl být nad Wenai veřejně vynesen ortel, tak by měly být také veřejné důkazy a také by měla mít možnost se hájit. Možná by bylo vhodné, kdybyste s ní obhajobu vyřešil ještě před slavností. Protože takhle se tím hádáním zkazil večer spoustě lidí, kteří ani situaci nemůžou posoudit, když pravdu neznají.

  5. – Já nepodvádím. Prostě nepodvádím a pan ředitel mi nedal ani šanci to nějak dokázat. Jen neustále opakuje ta slova, jako kdyby to, že budou řečena tisíckrát stačila na to, aby se stala pravdou.
    Chci toho snad tolik, když se dožaduji spravedlnosti a řádného vyšetřování, které nepovede pouze jeden člověk, který si nejspíš vzal do hlavy, že jsem podvodník?

  6. .. – Bohužel, je to pravda. Podvod slečny Wenai je pravda. Sama jsem mohla nahlédnout do důkazních materiálů a pokud se to povede tak je dáme široké veřejnosti, abychom pravdivost tohoto tvrzení dokázali.

  7. Re – Jeden incident míjí druhý a bez nich by nic nebylo.

    Možná, pokud bude nějaký soukromý trubunál fialových a Wenai, pak by si vše ujasnilo.
    Možná také ne.

    Jak říkám nechme to na těch co se jich to týká a nečeřme zbytečně vodu. (pouze můj názor).

  8. – Co se stalo, stalo se. Nevěřím, že by si to p. ředitel vymyslel, vždyť ani nemá důvod. O to horší je pomyšlení, že poměrně časté problémy právě vychází ze Zmijozelu (viz lektvary, podvod s body). Je škoda, že ke studiu na Hogu nepřistupují všichni poctivě. Je to taky škola života. 🙂 Incidenty byly, jsou a budou – vždyť co nás nezabije, to nás posílí. Pokud je kouzelník zvídavý a objevuje, je to jenom dobře. V tomto směru by se dalo říci, že zmijozelští studenti jsou nejzvídavější a nejvynalézavější, ptž našli skulinky 🙂 Pak už je to pouze a jen na něm, pokud to nahlásí/udělá či ne. Mě by svědomí hlodalo, ale hlodá i Wenai??

    1. Re: – incidenty byly, jsou a budou, v minulosti se jenom lépe tutlaly 🙂 jenom díky tomu můžeš dneska říct, že vychází ze Zmijozelu…

  9. – Věřím tomu, že máme člověka na místě a pokud pan ředitel rozhodl správně, tak ví proč. Nevěřím tomu, že by snad neměl důvod a jenom tak zničehonic by si v ohrožení svého ředitelského místa. Doufám, že se brzo předloží důkazy, protože jinak nám vedení zahyne pod horou kamenů z rukou jistých lidí.

    1. Re: – Tento komentář přesně vystihuje můj názor, takže mi nezbývá, než se k němu připojit.

  10. – Pravda vyšla najevo… a na podvody se vždycky přijde. Ale ne každý má silnou vůli a když najde tu zmíněnou skulinku a za vidinou galeonů si uvaří lektvar.. dobře, ale podvod Wenai mi přijde jako větší podvod. A kdyby na slavnosti NEPŘÍSAHALA, že nepodváděla, možná bych jí nevěřila. Ale myslela jsem si, že pokud už někdo přísahá, tak vážně nic neudělal… ach ta naivita. Nicméně, k článku – plně s tímhle souhlasím, aféry byly a budou, a popravdě, bez nich by škola nebyla tím, čím je dnes. A vážně, Hog tvočí lidi, ne technika.

    1. Re: – Jseš si jistá? Na podvody se ve většině případů nepřijde, ale jinak máš pravdu 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *