Ani spát mi nechutná, ani jíst mi nechutná

| Vydáno:

Tak tohle je teď slyšet po celém hradu. Přišla k nám, nezvána, nepozvána ani nevítána. Plíží se tu, zákeřně vás přepadá a krade zdraví.

O koho se jedná?

Je to chřipka!

Ta stará babice je už zase tady. Přikradla se pod svým neviditelným pláštěm, abychom ji nemohli hned odhadlit. Ačkoliv hrad oplývá všemožnými ochrannými prostředky, tak čidla na její odhalení dosud nejsou, a tak se každý rok vloudí do hradu. Než ji však stačí paní Norrisová se svým všudypřítomným šťouravým čumákem odhalit, tak už po celém hradě běhají ty její bacily, které na nás útočí vždy, když se nedíváme, a to dokonce i zezadu.

Doporučuji všem velkou opatrnost, neboť už řada z nás podlehla a marodí. Želgodriku, na Příčné ulici na to žádný lék není, takže nemocným nezbývá nic jiného, než se léčit po mudlovsku.

A já neváhala ani minutu a rozhodla jsem se vypátrat, jak že to ti mudlové s ní bojují.

Jako první jsem našla, že se lidi mají nechat naočkovat.

Očkovat?! Jenže kde vzít tolik očí u merlina? Jediný, kdo jich má tolik je páv, tak jít a vytrhat mu jeho chloubu? Nebo snad po sobě máme házet očkem?

To už jsem se nedozvěděla, neboť na mě hleděli jak na blázna, takže jsem vyklidila pole.

Pak jsem ale kdesi objevila něco, čemu se říká lék.. rána… ne, moment… lékárna, jo, že „základem je klid v posteli, na nočním stolku by Vám kromě teploměru neměl chybět horký čaj s citronem“.

Takže šup, šup, poproste skřítky, aby vám jeden udělali. A mně to nedalo a zašla jsem dovnitř se zeptat, zda nemají něco na tu chřipku.
Šmarjápano, lidičky! To jste neviděli! Ta paní to tam začala přede mnou skládat, no já si přišla jak dealer drog – chcete radši trávu nebo snad hašiš? Nebo je snad libo něco tvrdšího? Takovejch krabiček, co tam přede mě naskládala! To máte jednu na kašel, druhou zase na rýmu, třetí na horečku, čtvrtou na bolest v krku a tu pátou jen tak, aby to bylo kulaté číslo.

No děs. Ale dozvěděla jsem se, že na rýmu pomáhá Olynth, na bolest v krku Strepsils či jiné cucavé pastilky – já mám radši takové ty, co mají tu hlavičku chlápka a jsou s medem a citronem – na kašel nejlíp nějakej sirup Mucosolvan a Robitussin. Na horečku a jinou bolest mi bylo doporučeno: Febrisan, Coldrex a Paralen hot drink.

Ale víte, co se mnou fakt málem seklo? Ta cena.

Pro ty, co ještě nejsou nemocní, cpěte se vitamíny, protože všechny ty léky dohromady vás vyjdou dráž, než jedny šaty u Madam Malkinové.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *