Nováčků rok od roku ubývá

| Vydáno:
Kolem nováčků každoročně probíhá menší či větší pozdvižení. Koleje netrpělivě vyčkávají své nové budoucí snaživce, famfrpálové legendy nebo třeba výjimečné pisálky – zkrátka budoucí posily. Každá registrační vlna je svým způsobem specifická. Jak na tom byly letošní letní registrace? Na to se podívejme společně v tomto článku!

Letní registrace je všem známá především svými dvěma vlnami. Hradní start červnových nováčků je tedy zvláštní tím, že mají nové tváře celé dva měsíce na to, aby se na hradě rozkoukaly, vydělaly si na výuku a přemýšlely nad tím, jaká kolej je jejich srdci nejbližší.

Srpnová registrace má pak svými podmínkami blíže té zimní – nováčci mají omezenou dobu na objevení všemožných hradních zákoutí a Klobouk s nimi chce rozmlouvat téměř okamžitě po jejich nástupu na hrad. Vzhledem k těmto faktům je vcelku jasné, že červnoví nováčci mají oproti těm srpnovým jistou výhodu; pouze čas ovšem ukáže, jestli se jedná o výhodu krátkodobou či dlouhodobou. Přeci jen, od studentů prvních ročníků se většinou neočekávají ty nejvelkolepější výkony ve všech hradních oblastech, ovšem je třeba také poznamenat, že snaživý nováček se může v očích hradních obyvatel rychle svou snahou vyznamenat a díky prváckému nadšení a aktivitě se mu časem mohou otevřít dveře například do kolejního vedení.

Přestože jsou nováčci v průběhu léta často obletováni a je jim každoročně staršími studenty poskytována veškerá pomoc, v posledních letech se nám začal uchycovat nemilý trend – nováčků pomalu, ale jistě ubývá. Příčinou tohoto faktu je dost možná snižující se porodnost kouzelnické populace nebo možnost, že se rodiče našich mladých kouzelníků rozhodují poslední roky posílat své děti raději na jiné školy stejného zaměření. Ať už je důvod jakýkoliv, nejedná se o příliš milou zprávu.

Letošní registrace je ovšem extrémním případem sama o sobě. V uplynulých letech měly mnohdy koleje po letním zařazování klidně přes 100 studentů, letos bude mít každá kolej po rozřazení nováčků Moudrým kloboukem pouhých 87 jedinců. Každá ze čtyř hradních kolejí tedy získá jen skutečně malé množství nových tváří. Do Havraspáru s Nebelvírem se připojí po 24 nováčcích, Mrzimor by mezi sebe měl přijmout 22 nových tváří a Zmijozel letos překvapivě získá pouhých 20 nových studentů.

Vše má však své výhody i nevýhody. Přestože nováčků je méně než obvykle a je pravděpodobné, že na některé patrony a hadonoše aktivní svěřenci nevyjdou, můžeme brát za pozitivum alespoň fakt, že se našim nejmladším můžeme věnovat o to intenzivněji. Doufejme, že i přes malé množství prváků se mezi letošními novými tvářemi najde dost těch aktivních, kteří s námi na hradě vydrží po mnoho dalších let. A doufejme o to víc, že v následujících registracích mladých kouzelníků zase přibude, aby nám na hradě mohli dělat čím dál tím větší radost.

Pro Denní věštec
Arietty Liella Minette

Published by

Arietty Liella Minette

Zvídavá pisatelka, která se nad věcmi ráda zamýšlí a neodmítne příležitost ke sdílení svého názoru s ostatními. Na lidech dokáže ocenit jejich přátelskost, kreativitu a odhodlání. Mimo psaní má spoustu jiných koníčků, ale k novinařině se vždy ráda vrací.

Komentáře

  1. Hodně zajímavý článek, teda dost hororový. Snad ve všech případech půjde o extra výjimečné nováčky, když jich je tak málo.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *