Kdo chce lva bít, kyj si vždycky najde

| Vydáno:


Byla jsem onehdá pozvána do školy čar a kouzel Hogwarts.cz, abych jako nezávislá novinářka zaznamenala průběh prestižní zkoušky OVCE. Jsem přesvědčena, že se jednalo o zlomyslnou škodolibost, neboť jsem školu po jejím přenesení dlouho hledala a zároveň že se jednalo o provokaci, aby mně mělo být předhozeno, že já mám zkoušku pouze ze LŽÍCE, a jak tvrdí kolegyně Mintaka Orionis, naučit se s celým příborem jsem již nezvládla. Je to samozřejmě nesmysl, LŽÍCE je známá zkratka nauky o vzájemné komunikaci a mezilidských vztazích „LŽI CELÝ ŽIVOT“. Nikdo Vám dneska nenabídne místo diplomata, pokud nemáte z tohoto předmětu minimálně NKÚ Nad očekávání a v politice byste se bez LŽÍCE taky neuživili. LŽÍCE se totiž hodí vždy, když se člověk dostane ke korytu. Nechť si tedy kolegyně Mintaka nechá své invektivy pro sebe.

Vlastně díky oné poznámce na můj účet mně to nedalo nepodívat se též podrobněji na mou oblíbenou kolegyni Mintaku. Nebylo to tak zcela mimo téma, u zkoušek OVCÍ se to Orionisovými jen hemžilo, takže jsem drobnohledem zahrnula celý ten jejich hvězdný rod.

Většina lidí si klade základní otázku života a vesmíru „kdo jsme a odkud přicházíme“ a velká část populace se touto otázkou trápí. Orionisovým lze tedy jen závidět, že v tomto mají zcela jasno. Oni pochází z rodiny lovce Oriona a všichni k nám spadli z pořádné výšky. Ovšem i spadnout se musí umět. Jim se to podařilo až na druhý pokus. Kdyby spadli hned napoprvé, jmenovali by se totiž Orion. Genealogie rodu Orionis však mluví jasně, že jde o druhý pád. No, na každý pád jsou už tady, ale i zde platí, že žádný učený z nebe nespadl. Celý Orionův trojlístek spadl do Nebelvíru a ten to kupodivu přežil. V současnosti všichni vpadli do sborovny, kde zatím patří mezi profesorská embrya, kterým ještě teče Mléčná dráha po bradě.

Co vlastně víme o Orionovi, jejich stvořiteli? Je to lovec s kyjem v ruce snažící se praštit chyceného lva. Výmluvné. Jenom jestli si Nebelvír nehýčkal na svých prsou spíše hady. Orion leží (povaluje se) poblíž Mléčné dráhy a dalších mlhovin. Mně zaujala mlhovina Koňská hlava. Už je mi jasné, odkud vzal Filius svou přezdívku. Ale zpět k Orionovi, jehož jsou naši hvězdní sourozenci součástí.

Jméno Betelgeuze znamená v překladu „podpaždí“. Přesně na tomto místě se Betelgeuze u Oriona nachází. Tak znám sice lepší místa, ale objektivně vzato, mohla dopadnout hůř. Betelgeuze je červený obr, což není třeba zvlášť připomínat, to na škole každý ví, neboť je kolejní ředitelkou Nebelvíru. Betelgeuze je prostě hvězdou, avšak její hvězdné dny jsou sečteny, již dnes vyčerpává poslední zbytky svého paliva, brzy na někoho vybuchne a promění se v černou ďůru. Betelgeuze je však bez pochyb u Orionisů alfou, avšak i přesto není pro Oriona hvězdou nejjasnější.

Tou je totiž Rigel. Zde si prosím povšimněte, že Rigela nám Orionisové vůbec nepředstavili. Asi nechtějí, aby je svou září zastínil. Bohužel u Orionisů postrádám i Rigelovu družku Saiph, se kterou Rigel tvoří nejen krásný pár, ale pár nohou lovce Oriona. Bez existence Rigela a Saiph Orionisové vůbec nedávají smysl, neboť tato rodina nemá na čem stát. Vlastně by to ledacos vysvětlovalo..

A teď k Mintace. Je to hvězdička druhé velikosti. Koho by to neštvalo? Mintaka, Alnitak a Alnilam jsou jasné modravé hvězdy a dohromady tvoří pás Oriona. Samotná Mintaka… ehm… netvoří nic. Myslím, že ji to musí pěkně štvát. Navíc se snaží maskovat svou přirozenou modrost! A já se táži: „Kde jsou dvojčata Alnitak a Alniham, aby ospravedlnila existenci Mintaky?“

Dále v rodině postrádám krásnou Heku, která tvoří Orionovu hlavu. Nemohu si pomoci, ale Orionisové nemají Rigela, nemají Saiph, nemají ani Heku.. podtrženo, sečeno, vědecké důkazy jsou jasné a nezpochybnitelné: Ta jejich famílie nemá hlavu ani patu!

A Filius Orionis? Né, nezapomněla jsem na něho. Já ne. Orion sám však ano. Nevím, kam si tuto hvězdičku schoval, ale zjevně na žádné viditelné místo. Filius prostě nezáří. Patří tedy vůbec do rodiny? Kde se Filius vzal? Hmátneme-li po latinském slovníku, dostane se nám dvojího překladu. Jedna verze je bohatost, hojnost a nadbytek, druhá verze překladu je syn, synek. Spojením obou verzí dostaneme nadbytečného synáčka. Proto ho do souhvězdí nevzali. Pro nadbytečnost.

A já se mohu jen modlit, aby se ze mě nestala nadbytečná novinářka. Protože ona reportáž ze zkoušek se mi sem již nevejde a čeká na další článek. Dnes však bylo potřeba trochu si na ty Orionisovi posvítit, aby čtenář věděl, s kým má tu čest, až ho budu seznamovat s OVCEmi.


A nakonec ještě povzbuzení pro všechny odpůrce Orionisových: Nezoufejte, oni jsou hvězdy zimního období. V létě bychom je tu vůbec vidět neměli. Vydržme!


Žhavé novinky z ohnivého pera.


Pro DV si vystřelila z Canonu: Mystifikace Fabulantová

Komentáře

  1. existuju – Já do rodiny taky patřím. Jsem manžel vnučky babičky, která je sestrou tchána jejich matky!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *