Inspektorské okénko: Začátek školního roku

| Vydáno:
Hradní obyvatelstvo je vždy natěšené na nový školní rok. Pojďte se podívat na drobnou statistiku toho, co se do školního roku Zima 2020 změní. Kdo zabral a bude učit víc předmětů? Kdo profesorský sbor opouští? Čtěte níže a dozvíte se z první ruky!

V průběhu letních prázdnin se událo mnoho změn. Jednou z těch změn byla i výměna inspektora výuky z kolegyně Cerridwen na mou maličkost. Po dlouhém rozmýšlení jsem se rozhodl, že bych rád propojil post inspektora výuky s Denním věštcem. První článek nového inspektorského okénka se bude zaměřovat primárně na nové předměty a odcházející profesory, ale v těch dalších se můžete těšit na nějaké ty perličky!

Začněme zprávami smutnými, ať skončíme veselou notou. Profesorský sbor již v průběhu minulého školního roku opustila Niane z Libelusie. Jedná se o velkou ztrátu, neboť kolegyně Nia měla mnoho velice oblíbených předmětů, její předměty bývaly mezi prvními obsazenými a často přicházela s něčím novým. Jedná se o držitelku řádů Vox Scholaris a Picatrixův řád čarodějů. V profesorském sboru bude tato osoba chybět a já doufám, že se vrátí.

Druhou ztrátou je kolegyně Belatris Nithelas Malrinová. Její předměty byly vždy jedinečné a její osobní přístup ke studentům byl dobrý. Náročnost, která se kolem ní točila, dokazovala, že v profesorském sboru jsou i lidé, kterým nestačí splnit požadované minimum. Vyučovala velice dlouhá léta a na své hrudi nosí i Picatrixův řád čarodějů z roku Zima 2014. Kolegyně Belatris je také velkou ztrátou a budu doufat, že se mezi nás někdy zase podívá.

Třetí ztrátou je loňská inspektorka výuky Cerridwen Lowra Antares. I když kolegyně neučila zas tak dlouho, byla velice oblíbená. Předešlá inspektorka výuky jí i ve svém posledním roce udělila Picatrixův řád čarodějů. Další velká ztráta profesorského sboru, u které taktéž doufám v brzké znovushledání.

Čtvrtá ztráta a možná největší šok – odchod Filiuse Orionise do důchodu. Filius, symbol kvalitního profesora, který si svou kvalitu a vytíženost držel dlouhá léta, si rozhodně důchod zaslouží, o to víc pak bude chybět v profesorském sboru. Držitel tří Picatrixových řádů čarodějů, řádu Vox Scholaris a bývalý inspektor výuky, no kolik lidí na hradě se může pyšnit takovou vizitkou? Přeji, ať důchod je takový, jaký si přeješ! A kdyby nebyl, neváhej se vrátit do sborovny.

Pátou ztrátou je další ztráta z průběhu loňského roku. Jane Patricia Vamos se po menším výpadku vracela do profesorského sboru, avšak mudlové si ji opět vyžádali, a tak loňský rok nedoučila. Její umění astronomie a tarotu se na hradě bude těžko hledat. Doufám, že jí mudlové dají pokoj a zase se společně shledáme na hradě.

Šestá ztráta profesorského sboru je Evangeline Joyce Wynne. Hradní filoložka se vracela před několika lety do profesorského sboru a její unikátní pojetí výkladů bylo vždy shledáváno s obdivem. Držím kolegyni palce, aby se mezi nás vrátila opět s novou energií!

Přejděme k těm, kteří se k učení po odmlce vrací. Jedná se o čtveřici profesorů, kteří již nějaký ten rok odučeno rozhodně mají! Nejprve to jsou dva navrátilci z ledových končin: Bilkis Blight a Silvia Honorová. Následně je to profesorka, která se odmlčela na trochu déle v roli zaměstnance: Selena Enail Smithová. A na závěr kolega, který loni spal na vavřínech: Midar Kilahim. Vítejte zpět a doufám, že již jen tak neodejdete z naší útulné sborovny!

Naprosto nových tváří v profesorském sboru je pět, to jistě všichni ví. Co je ale novinka, jsou jejich předměty. A já začnu jmenovat podle abecedy.

Hekatea Centaurix byla jediná, která se konkurzu na profesory zúčastnila s trojicí předmětů. Rozhodla se obnovit Artušovské legendy, které byly naposledy vyučovány v roce Zima 2014 Alismou Baily Fisto, Druidy a jejich umění, které byly naposledy vyučované v roce léto 2007 Alanem Phoenix Lionheartem, a pak po kolegovi Filiusovi Orionisovi přebírá Latinu, která byla vyučována v posledním školním roce. Kolegyni přeji mnoho zdaru s její pěticí tříd!

Marylin Cuthbert se zúčastnila konkurzu s dvojicí svých unikátních předmětů. Od letošního roku se tak mohou studenti dozvědět více na dvojici předmětů: Jak se šťastnějším státi a Knihomilství. Doufám, že se kolegyně stane šťastnější na novém postu.

Nerys Heliabel Ghostfieldová byla vůbec poslední účastník konkurzu o profesory. Její účast v konkurzu obsahovala dvojici obnovených předmětů. Symbolika kolem nás byla naposledy vyučována v roce Zima 2009 Tarí Tinuviel a Živlová magie v roce Léto 2016 Larrie Larstonovou. Doufám, že studenti budou klidnými živly, aby kolegyni nevyšplouchli.

Theresa Veilin Brendi je zase jedinečná v tom, že se rozhodla účastnit konkurzu i s vyššími ročníky, než jen s prvákem. V předmětu Kouzelné formule se můžou studenti těšit na první tři ročníky! Navíc kolegyně obnovuje předmět Heraldika, který se na škole neučil od roku Léto 2007, kdy předmět vyučovala Tarí Tinuviel. Přeji kolegyni kouzelný první školní rok, aby si našla formuli na zvládnutí studentů.

No a v neposlední řadě tu máme Wronku Zabloudilovou, která se do konkurzu přihlásila s novým a obnoveným předmětem. Její zálibu v rostlinách známe již ze splněných zkoušek OVCE z předmětu Bylinkářství, a tak nikoho nepřekvapí, že se tímto směrem vydala i vyučovat. Léčivé rostliny obnovuje po Georgi McBravovi, který je naposledy vyučoval v roce Léto 2012. No a nový předmět se jmenuje Magie stromů. Kolegyni přeji, aby z ní nikdo neudělal jen obyčejný dub a stala se úžasnou jedlí profesorského sboru.

A nyní se pojďme podívat na nějaké ty statistiky profesorů, kteří odučili celý loňský rok a vyučují i v tomto školním roce. Projdeme si nejsnazší statistiku, a to přírůstek tříd.

Největší ztrátu tříd zaznamenala kolegyně Aki san Marino, která v loňském roce učila celých 12 tříd, v roce současném to bude pětice tříd Kryptologie. V letošním výběru pro studenty tak bude chybět několik předmětů kolegyně, které se jistě v brzké době zase vrátí.

Druhou největší ztrátou tříd pak pocítíme ve výuce kolegyně Sally-Ann Olson. V loňském roce vyučovala sedm tříd rozprostřených od prvního do čtvrtého ročníku, v roce současném se můžou studenti těšit jen na dvě třídy ročníku prvního.

Třetí místo si dělí profesorky Janel Weil a Tydynka Flyová. Zatímco kolegyně Janel snížila počet svých vyučovaných tříd z pěti na tři, kolegyně Tydynka si letošní „pohodičku“ představuje s devíti předměty oproti jedenácti loňským.

Méně tříd oproti loňskému roku budou vyučovat loňské mladší profesorky Andy Topher a Eleanor Blackfoot. Andy letos bude z obou předmětů otvírat po třídách 1A, zatímco loni měla i jednu třídu B. Eleanor se pak rozhodla otevřít pouze třídu A své francouzštiny.

Rovná desítka profesorů bude v letošním roce učit stejný počet tříd, jako učila v roce předešlém. Úplně stejného složení se dočkáme u Anseioly Jasmis Rawenclav, Ked Looben, Ladarda Papulky a Marka Petersvooda. Své první ročníky obměnila Barbara Arianne Lecter. Eillen McFir Elat letos bude učit dvě třídy dvou různých předmětů, zatímco loni měla dvě třídy stejného předmětu. James Watfar to má pak přesně obráceně. Kate Resea se rozhodla letos místo Ekokouzelnictví otevřít Taje mudlovské kuchyně. A Tadäus Trottertickler nyní otvírá sedm unikátních tříd, zatímco v roce loňském měl i nějaké třídy B.

Do kladných čísel se dostalo celých sedm pedagogů. O jednu třídu víc bude letos vyučovat Epans Mc Broom, který otvírá čtvrtý ročník Astronomie navíc. Stejný počet navíc otvírá i Renée Carlisle, která prvně otvírá oba ročníky Kouzelnických svátků.

O dvě třídy navíc se rozhodla otevřít NaSaŠí Jackson, která po loňské absenci prvních ročníků jich v tomto roce otevře celou čtveřici. Loni vyučovala tři třídy, letos jich bude pět.

Tři třídy navíc bude v letošním roce vyučovat Nicholas McElen. Nádherná osmička tříd se tak bude vyjímat u jeho jména, když po pauze otvírá opět třetí ročník Čarostavitelství a přidal k tomu i nový předmět!

Čtyři třídy navíc otvírá Lilien Emity Meissed a má maličkost. Kolegyně Lilien po loňských dvou třídách letos otvírá celou šestici včetně jednoho nového předmětu. Já jsem si pro studenty v tomto roce připravil celých 21 tříd, což je posun od loňských sedmnácti.

No a skokankou roku se stala Oresta McCollin Vianueva. Po pár letech, kdy vyučovala trojici předmětů po dvou třídách, se letos dostala ke dvěma novým předmětům a druhákům navíc! Místo loňských šesti tříd tak letos bude mít tříd 12!

Na závěr bych chtěl vyzvednout některé profesory, kteří se letos rozhodli otevřít vyšší počet tříd, protože tak usnadňují práci inspektoru výuky v hledání dostatku vyučujících. Konkrétně to jsou všichni profesoři, co si zažádali o víc než o pár tříd. Největší dík pak bude patřit Anseiole a Orestě, které mají dokonce nad deset tříd, a to 14, potažmo 12! S počtem těsně pod deset to jsou Tydynka s devíti, Nicholas s osmi, Barbara a Tadäus se 7, Lilien a Theresa se šesticí, Aki, Hekatea, Lilian a NaSaŠí s pěti a Ked, Marylin, Nerys a Wronka se čtveřicí tříd!

Doufám, že se letošní školní rok ponese v klidném a příjemném pracovním nasazení. Držím studentům palce, aby se dostali na předměty, které chtějí! Kolegům děkuji za dosavadní práci a budu doufat, že se stejným nasazením vydrží i po celý letošní školní rok!

Šťastný nový školní rok!

Pro Denní věštec
Oliver McCollin

Komentáře

  1. Pěkná přehledná statistika a příjemné počtení, parádní článek pane Olíku 😉

  2. Tomu říkám vyčerpávající shrnutí! 😀
    A propo, připadám si se svou šesticí předmětů vedle tvý jednadvacítky taková… nicka…! Cvoku! 😀

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *