Vedlejší role v sérii HP: Miranda Richardson

| Vydáno:
Kdo by neznal vlezlou, všudypřítomnou a přes mrtvoly jdoucí pisatelku Ritu Holoubkovou? Její originální jméno Rita Skeeter je stejně úderné jako její bleskobrk. Víte však, že si zahrála v mnoha dalších zajímavých filmech a je držitelkou čtyř celkem významných filmových cen? Nevíte? Nevadí, v dalším díle naší série, která pravidelně odhaluje úspěchy i neúspěchy filmových herců série Harry Potter, se dozvíte jako vždy víc!

Miranda se narodila v anglickém Southporku v březnu roku 1958. Od malička neměla problém s vystupováním před obecenstvem, ba právě naopak. I díky tomu si velmi brzo několik lidí všimlo, jaký má herecký talent. V sedmnácti letech přerušila studium na střední škole a šla studovat Old Vic Theatre School, kde složila také maturitní zkoušku. Neuběhlo ani pár let a stala se z ní mladá hvězda vystupující po boku úžasných anglických herců.

Ani úspěch ji však nedonutil usnout na vavřínech, snažila se na sobě pracovat tak moc, až se začala objevovat i na televizních obrazovkách.

Poprvé se tak objevuje v krátkometrážním filmu The First Day. V následujících letech se také objevuje ve dvou seriálech, a to: Comic Strip Presents a Shades of Darkness.

Díky snímku Tanec s Cizincem, kde si zahrála svou první hlavní roli, se začala pomalu dostávat do povědomí televizních diváků. Na vyšší příčky popularity jí však vyšvihla role královny Alžbety v komediálním seriálu Černá Zmije.

Musím říct, že tuto anglickou herečku, kterou známe ze série o Harrym Potterovi, obsadil pan Spielberg do svého filmu. Řekněme, že měl na herce asi dobrý vkus. Tentokrát se jednalo o Stevenův válečný snímek Říše Slunce.

Netrvá to příliš dlouho a již v roce 1992 je poprvé nominována na Oscara za nejlepší vedlejší roli ve filmu Posedlost. Cenu sice nezískává, ale rok poté je opět nominována na stejnojmennou cenu, a to za snímek Tom a Viv.

Zde by měli zpozornět milovníci fantasy. Pamatujete na legendární film z devadesátých let nesoucí název Merlin? A vzpomenete si na zlou královnu Mab? Ano, ano – znalci již určitě prozřeli a jistě se teď všichni plácli do čela s výrazným „No jo, vlastně!“ – usmívá se –

Zůstaneme-li u dalších známých rolí, pak je nutno zmínit postavu Srdcové královny v přetočeném televizním snímku Alenka v říši divů.

Trochu výrazněji by se nám mohla zapsat do podvědomí její ztvárnění bezcitné macechy, která má pletky dokonce s bezhlavým jezdcem ve filmu Tima Burtona – Ospalá Díra. A že má Miranda čich na úspěšné snímky dokazuje i role v oscarovém filmu Hodiny z roku 2002.

Že má talent na záporné postavy dokázala také ve Sněhové královně, kde jak jinak než samotnou zlou macechu snažící se spravit ze světa Sněhurku, hraje s naprostou dokonalostí. Asi pak není tedy divu, že se dostává do role Rity Holoubkové, neodbytné vlezlé kouzelnické novinářky.

Její herecká kariéra tím nekončí, nabídky filmů stále chodí, a tak můžeme vidět Mirandu ve snímcích Soumrak nad Jižní Afrikou, Gideonova dcera, Paříži, miluji Tě či Santa má bráchu.

Poslední z jejích výraznějších rolí je v seriálu Girlfriends z roku 2018, který u nás však nebyl oficiálně vysílán.

Ráda bych dodala, že přestože Oscara nezískala, pyšní se doma dvěma soškami, a to cenu BAFTA za vedlejší roli ve filmu Posedlost a za vedlejší roli ve snímku Hra na pláč získala ocenění New York Film Critics Circle. A také vlastní dvě sošky Golden Globes za film Otčina a také Čarovný duben, díky němuž jej získala za hlavní roli.

Miranda po celý svůj život spolupracovala a stále spolupracuje se spoustu charitativních organizací. Miluje zvířata a kromě spousty dalších koníčků se věnuje také sokolnictví.

Pro Denní věštec
Helen Miltonová

Published by

Helen Miltonová

Mladičká redaktorka, která se nezalekne žádného tématu, se nejraději po hradě prohání s rychlobrkem v ruce. Velmi často ji zastihnete, jak něco sepisuje – články do Denního věštce nebo do Žlutého Trimela či domácí úkoly a soutěže. Ve volném čase se ráda vyskytuje na famfrpálovém hřišti, ale věnuje se také malování a vytváření pohyblivých obrázků.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *