Boudo, budko, kdo v tobě zůstává?

| Vydáno:




Škola čar a kouzel Hogwarts.cz je v současných dnech vysoce nebezpečným místem. Roznesla se zde totiž vzácná forma úplavice, a sice Úplavice průjmoiae. Zaběhnout do školy zjistit podrobnější informace bychom sice mohli, ale protože by pak hrozilo, že bychom museli běhat stále a článek by tak nemohl vzniknout, trval šéfredaktor DV na tom, abychom pro získání informací využili vědeckovýzkumnou cestu. Vyjádřil přesvědčení, že jeho redaktoři na práci už teď dost ***, jak by to vypadalo potom. Navštívili jsme tedy lékouzelníka, italského odborníka na přenosné choroby – signora Uplaviciho (čti uplaviči).

MF: Pane Uplavici, mohl byste nám k nebezpečné nákaze ve škole říci pár léčitelských slov?

Mr. Uplavici: La dissenteria è una malattia infettiva a carico dell’apparato digerente e causata dall’ingestione di alimenti infetti e di acqua contenente microrganismi. I due principali tipi di dissenteria sono causati da batteri del genere Sheredella e ..

MF: No jasně, jasně, ale co kdybyste přestal machrovat a mluvil česky, aby Vám rozuměli i čtenáři Denního věštce?

Mr. Uplavici: Jsem zvyklý na odborně inteligentní lidi, ale mohlo mě to napadnout, když jsem Vás viděl, že to ve Vašem případě nebude tak horké. Tak tedy, abyste mi rozuměla, slečno, původcem nemoci jsou bakterie rodu Šeredela, z nichž nejnebezpečnější je Šeredela werewolfiae. K přenosu dochází zejména přes vodu a potraviny, infekční materiál mohou přenášet rovněž i mouchy.

MF: To by odpovídalo. Vody je dnes ve škole, jako by ji rozlévali, a vzhledem k tomu, že se jedná o vysoce průjmové onemocnění, mají i mouchy dostatek materiálu k tomu, aby..

Mr. Uplavici: Ano, ano, jak říkám mouchy mohou být problém. Úplavice je vysoce nakažlivá choroba a k onemocnění stačí dávka okolo 200 bakterií.

MF: I to odpovídá, ve škole je dnes stávka s kdečím, takže ani stávce 200 bakterií nelze zabránit. Můžete si tipnout, odkud se ta úplavice do školy dostala?

Mr. Uplavici: Já jsem vědec, slečno, já netipuji. Soudě dle typu bakterie usuzuji, že k vám byla zanesena z lesa. Sheredella werewolfiae se vyskytuje zejména na klobouku hřibu babka a pokud u vás na škole máte někoho, kdo pravidelně do lesa chodí, mohl..

MF:..mohl na babku skočit a chytit to. Myslím, že takového tvora ve škole máme. A jak studenti poznají, že se nakazili právě touto formou úplavice?

Mr. Uplavici: Příznaky jsou velmi podobné, jako u běžné úplavice, takže tuto vzácnou formu lze odhalit pouze kultivací původce choroby.

MF: Děkuji Vám za rozhovor.

Náš původce choroby je ovšem značně nekultivovaný, odhalit tedy zdroj nákazy nebude tak jednoduché. Mr. Uplavici se rovněž zmínil, že bakterie nejprve napadnou Tlusté střevo. Navštívili jsme proto profesora Werewolfa, aby nám podal vysvětlení, jak se mohla úplavice ve škole rozšířit.

Profesor Werewolf však byl zaměstnán nějakou činností pro kolej a nemohl se nám věnovat. Snažili jsme se doťukat, ale bezúspěšně, ač spěšně zde bylo doporučováno konat vše. Závěrečné rady si tedy budeme muset udělit sami:

Než se tedy napijete infikované vody či pozřete nakažené potraviny, doporučujeme z úst sejmout ochrannou roušku, která se za 1 srpec prodává v lékárně na PU. Rouška je Vám při úplavici úplně na prd, ale zato je relativně levná. Nošením roušky můžete vyjadřovat solidaritu s nemocnými, ti však nyní mají jiné, naléhavější starosti než sledovat, jak Vám to nesluší.

_______________________________
Podařilo se nám v redakci najít po Ulwarovi jeho fotoaparát. Z pietních důvodů budeme naše články odteď označovat touto ikonou. Ulware, nezapomeneme.


Žhavé novinky z ohnivého pera.


Pro DV si vystřelila z Canonu: Mystifikace Fabulantová

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *