Pod rouškou nemoci

| Vydáno:


Už nějaký čas můžete na chodbách bradavické školy a v jejím okolí potkávat studenty i profesory, kteří mají tvář zakrytou zdravotnickou rouškou.

Před časem tu v článku kdosi uvedl, že zdravotnická rouška je v podstatě nanic, protože se stejně člověk nakazí potravou či vodou, nikolivěk vzduchem, a že její účinnost je především v prokázání solidarity s nemocnými kamarády a možná v jakémsi placebu, které nás nabádá k bláhové naději, že se úplavicí nenakazíme, když si rouškou zakryjeme obličej.

Přemýšleli jste ale o tom, proč roušky některých studentů vypadají poněkud podezřele? Před pár dny se začaly objevovat první vytahané roušky, potřísněné skvrnami, některé doslova skvrnami od inkoustu…
Nebyli bychom to my, kdybychom se nepokusili pro Denní věštec získat více informací i s nasazením vlastního čistého oděvu. Zde přinášíme výsledek rozhovoru s jednou ze studentek, která si ovšem z pochopitelných důvodů přála zůstat v anonymitě, pokud nám o celé té věci řekne něco víc.

Přání jsme jí splnili. Nebyli bychom to ovšem my, kdybychom vám nepřinesli i hezký snímeček popsané roušky, kterou nám slečna s mírnou neochotou ukázala.

Konfertina fotografická mašle se ihned pustila do akce:

Co se tedy skrývá pod rouškami některých studentů, zvláště pak těch, kteří ji mají nezvykle ušmudlanou či vytahanou?

Taháky!

Studenti si je dokonce vyměňují dle potřeby, po okrajích si píší různé vzkazy, vtipy nebo dokonce hlasují o nových přezdívkách pro profesory.

Jak jsem k tomuto šokujícímu odhalení přišla? Zrovna jsem dokončovala svůj převlek a dokaňkala flíčky na své předtím čistoskvoucí roušce, když tu náhle se za mnou ozvala slečna s dotazem:
„Co máš? Nemáš náhodou lektvary, ty bych teď nutně potřebovala.“

Když jsem se dívala trochu nechápavě, slečna nervózně ukázala na mou špinavou roušku a dodala: „No, patříš přece k nám, ne? Vidím skvrny na tvé roušce, musíš tam mít přece nějaký tahák, ne?“

Už mi to bylo jasné. Slečna se sice prvně pokusila o útěk, když jsem se představila jménem Denního věštce, po slibu anonymity mi ale ukázala svou roušku, kde byl načmárán tahák do prváckých hodin Kouzelných formulí.

Vysvětlila mi, jak celá skupina studentů pracuje.

„Základní ideou bylo vymyslet způsob, jak nenápadně zvládnout stále se zvyšující nároky na naučené znalosti. Až někoho napadlo, že roušku v hodinách profesoři nesledují, takže když si ji někdo nenápadně na chvíli odhrne z tváře, obecně je to vnímané jako chuť nadýchat se volně čistého vzduchu. Vždyť jak dlouho už všichni roušky nosíme téměř nepřetržitě? A to je právě ta potřebná chvíle k vyplnění testu a tak podobně.

Já, když mě teď čeká hodně zkoušek, nemám zrovna moc času na opakování si látky na každou další hodinu. Takže když jsem se o téhle skupině dozvěděla, dost jsem to uvítala. Každý jsme dobrý jako jednotlivec v něčem jiném, jako celek pak jsme skoro jako encyklopedie. Navíc, můžeme si takhle předávat i různé vtipy, abychom si hodinu trochu zpestřili, nebo vymyslet novou přezdívku pro učitele, když zrovna nemáme co jiného dělat.“

Slečna se roztržitě usmála a zatěkala očima, jestli nikdo další neposlouchá, co si povídáme. Bylo mi jasné, že ochota k dalšímu povídání na toto téma slečnu opustila. Musela jsem uznat, že je to geniální nápad, jak si dočasně ulehčit práci se studiem.

Základní informace jsem měla, po seznamu studentů jsem raději nepátrala. Když jsem s pocitem dobře odvedené práce odcházela i s hezkou fotečkou, potkala jsem ještě jednoho profesora, jehož rouška byla pošpiněna skvrnami. Při bližším pohledu bylo ovšem jasné, že skvrny jsou způsobené zbytky jídel, dokonce snad nějakého krvavého steaku, raději jsem tedy školu rychle opustila a dál v tomto směru nepátrala.

I když jde o podvodný akt, musím říci, že mě tak trochu fascinuje, že v době, kdy se školou šíří epidemie úplavice a mnohé už začala postihovat i jarní únava, dokáží někteří studenti vymyslet tak bravurní, geniálně organizovanou spolupráci, která všem zúčastněným zřejmě přináší užitek.

Nabízí se otázka, jak dlouho to ale užitkem zůstane, když ochořelí úplavicí se už pomalu uzdravují a bez taháků budou tito studenti zase závislí na svých vlastních znalostech…

Konferta Nebulová

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *