Klobouky na slovo vzaté

| Vydáno:

Klobouky se jako pokrývka hlavy a součást celkového oděvu používají už od dob staré Mezopotámie či Řecka. Během určitých období se sice opět vytrácely, přibližně od 15. století jsou zase mezi námi v nejroztodivnějších tvarech i barvách.

Položili jste si už někdy otázku, proč vlastně klobouky nosíme, proč je nosí třeba i mudlové? Proč jsou ty kouzelnické často špičaté? Já si ty otázky položila.


U mudlů se mi podařilo odpovědi najít docela snadno. Z knih i novin se dá vyzvědět, že pro ně jsou klobouky především extravagantním doplňkem, u mužů vzbuzují důstojný dojem, u dam naopak zvýší půvabnou eleganci. Proto často ještě v dnešní době potkáme na různých společenských akcích okloboučené mudly, především v tzv. vyšších kruzích, kde se na oděv a jeho módnost klade zvýšený důraz.
Příkladem může být zvyk anglické královny Alžběty II., která téměř nikdy nejde na veřejnost bez klobouku.

A nyní se dostáváme ke kouzelníkům, mudlovské představy je téměř nikdy nepopisují bez klobouku, ať už toho, z kterého jsou schopni vytáhnout živé králíky, nebo toho špičatého, co jim sedí na hlavě.

Proč tomu tak je, že ke kouzelníkům neodmyslitelně patří?

Dozvěděla jsem se hned několik zajímavých vysvětlení. Jedno tvrdilo, že špičaté klobouky jsou pouze jakýmsi magickým image, aby se kouzelníci navzájem lépe poznali, je to prostě věc tradice. Jiné teorie však říkají, že nejeden klobouk byl nadaný magickou silou, ať už odvracet negativní energie a kouzla od svého nositele, nebo jako zajímavá pomůcka, např. dalekohled nebo všechnohled (stačilo klobouk smeknout a ke špičce přiložit oko).

Někdy měly kouzelnické pokrývky hlavy i další kuriozní schopnosti – dokázaly zneviditelnit svého nositele, pomocí vysouvacích křidélek přenést nositele do vzduchu, splnit mu různá přání po vzoru tzv. „ubrousku prostři se“.

Zkrátka, u kouzelníků sice může jít jen o módu, ale máme možnost si z módního doplňku vytvořit spolehlivého pomocníka na každý den.

Ať už tedy chodíte prostovlasí, ať máte na hlavách špičaté klobouky s krempou, buřinky, cylindry, australáky, třírohé či slaměné klobouky, vězte, že zřejmě nikdy nevyjdou z módy jako takové.
Ať žijí klobouky všeho druhu!

Nerys Heliabel Ghostfieldová

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *