Vítězem ŠFM Zima 2020 se stal Nebelvír

| Vydáno:
Mrzimor 70:260 Nebelvír

Poslední předvánoční a přednovoroční famfrpálový zápas měl zvláštní nádech. Nebelvír jím končil svou účast v letošním Školním famfrpálovém mistrovství. Předchozí dvě utkání vyhrál. Pokud by zvítězil znovu, získal by pohár. Mrzimor naopak svou sezónu teprve začínal, ovšem s vědomím, že pokud prohraje svůj první zápas, pohár nezíská.

Nebelvír toužil po úspěchu, vždyť tato kdysi ve famfrpálu nejúspěšnější kolej získala svůj poslední pohár v Zimě 2016 a od té doby byla jen jednou druhá (Léto 2016); v dalších sezónách obsazovala třetí a čtvrtá místa. Proti ní však stál zlepšující se Mrzimor, který loni skončil druhý jen kvůli horšímu skóre.

Hráči v červených dresech vstoupili do zápasu lépe. Patřily jim první čtyři střely. Mary sice nejprve dvakrát neuspěla, to však vynahradily Melisa a Beteramis. Až pak poprvé střílela žlutá hráčka, Daria, a to ihned úspěšně. Nebelvír se tak dostal v sedmé minutě do vedení a už v něm zůstal, Mrzimor však dokázal kontrovat a skóre nikdy nenabylo výraznějšího rozdílu. Často se oba týmy ve střílení branek střídaly po jedné. Brzy bylo tedy zřejmé, že utkání rozhodne chycená zlatonka. Jedinou otázkou zůstávalo v čí prospěch.

Camrál držel Mrzimor z 43 %, Nebelvír z 57 %. Poměr střel vyzněl pro červenou kolej 15:20 (úspěšnost 47:55 %). Nejvíce gólů, šest, dala Melisa. Jednou vystřelila mimo (což byla jediná taková střela v celém zápase) a dva její pokusy zlikvidovala Alex. Z nebelvírských hráčů se dále zapsaly mezi střelce Beteramis (2 góly ze dvou pokusů), Mary (1/4), Elizabeth (1/1) a Calla (1/3). Za Mrzimor skórovali Daria (5/7), Amanda (1/2) a Aaron (1/4). Jednou vystřelila Selina, leč Emma proti jejímu pokusu dokázala zasáhnout.

Zajímavá je statistika odrážečů. Potlouk kontroloval více Mrzimor, z 58 %, více sražení si však připsal Nebelvír. Zasloužila se o to čtyřikrát Beteramis (srazila třikrát Jenny a jednou Marka, tedy vždy chytače). Jenny trefila ještě čtyřikrát bez sražení, jednou ubránila Esmeraldu před zbloudilým potloukem a dva odpaly se jí nepovedly. Connor odpal nezvládl jednou, osmkrát trefil soupeře, až na jeden případ chytače. Esmeraldě jeden odpal odletěl mimo, čtyřikrát zasáhla soupeřova odrážeče či střelce a jednou ubránila Emmu. Josefína jednou odpálila chybně, dvakrát do Amandy a jednou ubránila svou brankářku. Na druhé straně dokázala Eivli shodit střelkyni Melisu. Jednou ubránila Amandu, jednou Aarona, desetkrát oslabila soupeře. Sedm odpalů se jí nepovedlo a dvakrát si přilétajícího potlouku všimla pozdě. Druhá mrzimorská odrážečka Katie byla náhodně přiletěvším míčem trefena jednou, dvakrát míč poslala do prázdného prostoru. Hned třináctkrát zasáhla soupeře a dvakrát ubránila spoluhráče (Marka a Amandu).

Chytači při průletu překážkami ani jednou nezaváhali. Jenny měla devět pokusů, Mark tři, Una čtyři a Esmeralda dvanáct. Ten dvanáctý v čase 1:11:37 zápas ukončil.

Průběh skóre: 0:20 (9. minuta), 10:20 (11.), 10:50 (19.), 20:50 (23.), 20:60 (27.), 30:60 (29.), 30:70 (33.), 40:70 (37.), 40:80 (41.), 50:80 (49.), 50:100 (59.), 60:100 (67.), 60:110 (69.), 70:110 (71.), 70:260 (72.)

Ohlasy hráčů
Selina Garcia (kapitánka): Na svůj první zápas jako kapitánky, proti Nebelvíru, jsem se těšila, ale zároveň byla i hodně vystresovaná a nervozní. Popravdě jsem nevěděla co první a kam dřív skočit. Věřila jsem, že proti Nebelu máme šanci vyhrát, a i když měli navrch s držením camrálu, tak jsem stále věřila v tu zlatou, jelikož naše Jenny vždy na ni má, co si budeme povídat. Hrozně si cením našeho týmu a že jsme byli parádně sehraní. Nikde ani jeden zádrhel, přesně jak to má být! Tím bych jim chtěla moc poděkovat a také poděkovat i za obrovskou podporu a pomoc, která se mi od nich dostala. Popravdě jsem zase až tak netušila, že má Nebelvír tak moc dobré hráče. Gratuluji jim k výhře a k chycení zlaté. – úsměv –
Katie Ackerman: Zápas s Nebelvírem byl náš první zápas sezóny, a tudíž jsme do něj šli maximálně namotivovaní a částečně i nervózní, protože nám bylo jasné, že pokud prohrajeme, Nebelvír bude mít letos jasný pohár.
Celý náš tým podával během zápasu skvělé výkony a já jsem za to na všechny moc pyšná. Ani podpůrná skupina na tribuně nebyla pozadu a fandila ze všech sil.
Myslím si, že se nám celý zápas docela dařilo držet s Nebelvírem krok, na konci nám prostě chybělo štěstí.
Musím říct, že i když jsme nevyhráli, zápas jsem si opravdu užila.
Una Vinona Flare (zástupce kapitánky): Letošní Vánoce jsou pro mě přímo magické! Dnes jsme měli férového a velmi vyrovnaného soupeře, atmosféra na hřišti byla skvělá a pozitivní, napětí by se dalo krájet! Výhru jsme si přáli, ale nečekali jsme ji. Měli jsme obrovskou porci štěstí. – vděčně se usměje – Moc děkuji úplně všem fanouškům, co přišli, ať našim, nebo mrzimorským. Byl to krásný zápas a já jsem moc hrdá na nebelvírský tým! Každý hráč Nebelvíru šel do tohoto zápasu především užít si hru. Letos jsme dostali dárek, který se nedá zabalit! Tedy pohár ano, ale emoce rozhodně ne. – směje se znovu – Jsem velmi vděčná za to, že se každý, koho výsledek zápasu nadchl, raduje s námi.
Connor Ian McBrownnies: Co na to říct? Jako každý zápas jsme si užili i tenhle. Jednalo se o náš poslední, a proto jsme do něj dali všechnu sílu, kterou jenom šlo dát. Jako tým jsme spolu spolupracovali a pod vedením naší skvělé kapitánky a chytačky v jedné osobě Esmeraldy Milagrosa jsme se dostali k vítězství potřetí v řadě za letošní sezónu.
Co se týče zápasu, tak atmosféra byla perfektní a poklidná, avšak ani napětí, bez kterého by to nebylo ono, nechybělo.
Jak jste již mohli zaznamenat, tak minulý zápas se Mrzimoru podařilo Nebelvír porazit, což bylo pro mnohé překvapení. Ovšem Mrzimor si to tehdy zasloužil. Byli to oni, kdo na hřišti podali plný výkon a chytili zlatonku. Letos se jim to nepodařilo a zlatonka skončila v rukách Esme. Jestli se jednalo o náhodu, štěstí nebo o její snahu, nechám na vás. Většina her je ovšem o náhodě a štěstí, to je již součástí her.
Během zápasu bylo třeba pozornosti a pohotovosti. Tyhle aspekty se ukázaly u obou týmů a dle nich vypadaly i statistiky. Zápas byl poměrně vyrovnaný, a tak měl každý šanci se k něčemu dostat.
Nejvíce mě překvapily odrážečky z Mrzimoru. Na ně ty potlouky létaly každou chvíli. Chvíli jsem měl pocit, že je snad uplatily. Nakonec se potlouky dostaly i k našemu týmu a naši odrážeči se jich chopili. Co se mi podařilo napočítat za letu, tak rozdíl potlouků nebyl tolik velký. Zhruba o devět potlouků měl Mrzimor více. Odrážeči byli šikovní na obou stranách. Jak mladší, tak i starší.
Ohledně camrálů to bylo opět podobné statistikou jako u potlouků. Střelci se snažili přesně trefit a brankáři doufali v neděravost.
Pak už tu byl poslední aspekt týmů – chytač. Od naskočení chytačů na košťata to začal být pravý adrenalin. V tu chvíli jste nevěděli do poslední chvíle, jak to skončí. Jelikož chytači jsou velmi vytrénovaní, tak zlatonka mohla skončit kdekoliv. Rozhodující bylo shození Jenny, která se na koštěti držela zuby nehty. Kdyby se odrážečům nepodařilo ji shodit, tak zlatonka mohla být klidně její. Na koště musel tedy naskočit Mark, který se snažil podat nejlepší výkon. Bohužel pro Mrzimor bylo již pozdě a zlatonka skončila v rukách Esme.
Chtěl bych tedy poděkovat všem částem našeho týmu za skvělou práci. Děkuji všem ve hře, ale i těm, kteří byli na střídačce. A taky děkuji Mrzimoru za skvělou hru, byli jste dobří.
Pro Nebelvír to bylo krásné finále sezóny a pro Mrzimor výborné odstartování jejich bojů.

Sestavy týmů
Mrzimor:
1. střelec: Aaron Livingston
2. střelec: Daria Renawalti
3. střelec: Amanda Wright, Selina Garcia
brankář: Alex Teerová
1. odrážeč: Katie Ackerman
2. odrážeč: Eivli SSelene
chytač: Jenny Layla Gilesová, Mark William Callaway, Vrtichvostík Třpytivý
Nebelvír:
1. střelec: Melisa Pestrá, Elizabeth Katherine Arlenová
2. střelec: Mary Elizabeth Thornhill, Elizabeth Katherine Arlenová
3. střelec: Beteramis Athenodoros, Calla Torová
brankář: Emma Ellie Lewis
1. odrážeč: Josefína Koumálková, Beteramis Athenodoros
2. odrážeč: Esmeralda Milagrosa, Connor Ian McBrownnies
chytač: Una Vinona Flare, Esmeralda Milagrosa

Nebelvír tedy zvítězil ve všech třech svých zápasech a získal famfrpálový pohár. Paradoxně je jeho rozdíl vstřelených a obdržených gólů −12, vyvážily to však chycené zlatonky.

Sezóna tím však nekončí. Během svátků si fanoušci sice od famfrpálu odpočinou, čekají je však ještě dva zápasy. Na hřiště se mohou vypravit opět v neděli 5. ledna 2020 v 9.00 a zhlédnout souboj Mrzimoru se Zmijozelem.

Pro Denní věštec
Nebelbrach Mechacha

Published by

Nebelbrach Mechacha

Hradní novinařině se věnuje od nástupu do školy v Létě 2009, kdy začal psát pro Lví tlapou. Spolupráci s Denním věštcem navázal ve školním roce Zima 2012. Od počátku píše články týkající se Soubojového klubu, v Zimě 2013 založil tradici pravidelného famfrpálového (raději říká kvidyčového) zpravodajství. Sem tam se hecne a zpracuje i jiné téma. Řídí se heslem: „Scholaris in omne tempus.“

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *