Den brka – téměř zapomenutý svátek

| Vydáno:
Milí čtenáři,
rok se nám s rokem sešel a opět jsme mohli mezi zdmi našeho hradu slavit Den brka! Že nevíte, proč ho slavíme? Přiznám se, že ani já jsem do toho dne netušila, co tento svátek pro obyvatele hradu znamená. Pustila jsem se do své klasické pátrací akce a jisté informace se mi pro vás podařilo získat! A to bych nebyla já, kdybych nepodusila pár studentů a profesorů, aby mi řekli, co o tom všem ví oni…

K již zmíněnému svátku se váže historické datum 8. ledna 2005. Byl to den, kdy na našem hradě vznikl historicky první spolek. Konkrétně se jednalo o spolek Literární. Listina se zakládajícími členy obsahovala dnes již možná zapomenutá jména:

Tatokalan Watanka
Drake Malfair
Ville Keskiaikainen

Možná vám stejně jako mně nic neříkají, možná ano a možná jste je jen potkali při pádu v Ďáblově jámě. Každopádně, tento první spolek se zabýval vlastní tvorbou jeho členů. Ještě donedávna jsme měli možnost zavítat do jeho předsálí, avšak dnes je již jeho klubovna uzavřena a zbylo po něm jen prázdné místo.

Zeptala jsem se tedy pár starších studentů a profesorů, zda mají o tomto hradním svátku nějaké informace či zda třeba nebyli u samotného založení Literárního spolku. Každému z nich jsem položila tři všetečné otázky.

Denní věštec: Víte, kdy vznikl Den brka?
Isabell Tenebris: Vznikl v roce 2005 po té, co byl založen první spolek (literární).
Indris Elwinor: Myslím, že v roce 2005.
Any Dawson: Někde mezi faraony a pravěkem.
Anseiola Jasmis Rawenclav: Hm, kdy vznikl přímo tento den coby svátek, nevím .
Inees Rut Gowstring: Bohužel netuším a zatím jsem se s touto informací nikde nesetkala. Každopádně, použila jsem školní archiv a velmi rychle zjistila, že to bylo 8. 1. 2005.
Bibi Anne: Den brka vznikl 8. ledna 2005.
Josefína Koumálková: Den brka… – zamyslí se – Počkej chvíli… – zaběhne do knihovny – Jasně, Den brka. To byl na škole založen první spolek. Bylo to v roce 2005 .
Una Vinona Flare: Tuším, že jde o den, kdy byl založen první spolek tady na Hogu, šlo o spolek pro psaní, tedy Literární.

Denní věštec: Co si pod tímto svátkem představujete? Co je jeho podstatou?
Isabell Tenebris: Kdybych nevěděla, oč jde, tak bych si představila, jak oslavujeme brka na psaní. – chechtá se – Podstatou je prostě jen oslava založení prvního spolku, díky kterému pak mohly vznikat i spolky další. – usměje se –
Indris Elwinor: Je to vlastně oslava práce všech, kteří se podílí na psaní a provozu vydávání jednotlivých časopisů.
Any Dawson: Myslím, že připomíná založení nějakého spolku, hádám, s něčím literárním v náplni dění.
Anseiola Jasmis Rawenclav: Svátek odkazuje ke vzniku Literárního spolku, což bylo 8. 1. 2005.
Inees Rut Gowstring: Představila bych si za tím nějakou novinářskou aktivitu. Dočetla jsem se, že údajně u mudlů se za pojmem brko schovává jakási návyková látka způsobující lepší náladu. To ale asi nebude ono. Opět jsem nakoukla do archivu a ten mi prozradil toto: „V tento den byl založen první spolek na škole, jednalo se o spolek Literární. Zabýval se vlastní tvorbou jeho členů. Zakládajícími členy byli Tatokalan Watanka, Drake Malfair a Ville Keskiakainen.“
Bibi Anne: Připomínáme si založení Literárního spolku, který se zabýval vlastní tvorbou jeho členů. Zakládajícími členy byli Tatokalan Watanka, Drake Malfair a Ville Keskiakainen.
Josefína Koumálková: Chápu to spíš jako vzpomínku na dávné časy, než jako svátek, který byl nějak slaven.
Una Vinona Flare: Jeho podstatou je oslavit písemný projev a „slovo“.

Denní věštec: Jak slavíte Den brka vy?
Isabell Tenebris: Já ho nijak neslavím.
Indris Elwinor: Vlastně ho nijak neslavím.
Any Dawson: Nijak extra neslavím, těch dnů máme tolik, že bych nedělala nic jiného, než slavila.
Anseiola Jasmis Rawenclav: Většinou si řeknu, že bych mohla něco napsat, a pak na to v průběhu dne zapomenu.
Inees Rut Gowstring: Tento den nijak neslavím a pouze se snažím nabrat sílu po velmi náročném zakončení školního roku.
Bibi Anne: Podstatou tohoto svátku je oslavit literární umění všech, kteří zde na hradě napsali aspoň jeden článek či se jim povedl vytvořit aspoň jeden verš, který se rýmuje. Někdo si jen vzpomene, další slaví U Třech nebo se vedou hovory v kolejkách – ale každé slovo či myšlenka, které se psaní zde na hradě týkají, nás posune zase o kousek dál.
Josefína Koumálková: Jo a jak to slavím? Jak bych to řekla… Pro mě je každý den svátek, takže slavím, ať je Den brka, nebo ne. – směje se –
Una Vinona Flare: Neslavím ho nijak zvlášť. Vím, že je, ale já ho nijak neslavím, možná kdyby v parku nebo Pod Vrbou bylo předčítání, zašla bych tam.

Pro Denní věštec
Helen Miltonová

Published by

Helen Miltonová

Mladičká redaktorka, která se nezalekne žádného tématu, se nejraději po hradě prohání s rychlobrkem v ruce. Velmi často ji zastihnete, jak něco sepisuje – články do Denního věštce nebo do Žlutého Trimela či domácí úkoly a soutěže. Ve volném čase se ráda vyskytuje na famfrpálovém hřišti, ale věnuje se také malování a vytváření pohyblivých obrázků.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *