Mezi námi sovami

| Vydáno:

Sovy. Pro někoho pomocníci, pro jiné sluhové. V kouzelnické společnosti se využívají od pradávna. Lze s nimi odesílat dopisy, ale také je používat pro přepravu menších předmětů. Nemohl jsem si nevšimnout, že se někteří kouzelníci chovají ke svým sovám ohleduplně a mile. Posílají je jen v nejnutnějších případech, krmí je kvalitním zobem a nechávají je po nocích svobodně létat a lovit. Existují však také ti druzí, kteří sovy „muchlají, kopou, či házejí po ostatních“, což ostatně kolegyně Silvia Honorová již několikrát komentovala tím, „že snad nevědí, jak se taková zmuchlaná sova špatně žehlí“.

Zeptal jsem se tedy několika osob na hradě, jak vnímají své sovy:


MW: Dobrý den, mohu se vás zeptat, kolik sov vlastníte?

Emily Smith: Zatím vlastním pouze šest sov. Ale mám v plánu do budoucna si jich osvojit více. Přece, kdo by neměl rád sovy, že? 🙂

Epans Mc Broom: Momentálně vlastním 4 sovy (Mrtvou fenu, Altair, Vegu a Deneb). Po většinu času jsem měl jednu a v případě nouze využíval školní sovinec. Ale od letošího školního roku jsem musel rozšířit kapacitu… Lidi asi nějak víc píšou sovy než dřív… A nebo se mi to zdá…

Nicholas McElen: Vlastním šest sov, ale přeji si jich mít více.

MW: Jak často je krmíte?

Emily Smith: Krmím je podle jejich potřeby. Takže tak jednou denně? Nejraději mají potkánky, tak se snažím jim je co nejvíce dopřát. Krmení je pro ně velmi důležité. Dostávají sílu na své dlouhé lety, kterými je zřejmě někdy až moc obtěžuji.

Epans Mc Broom: Já své sovy nekrmím vůbec ničím, jsem toho názoru, že sova, která má volnost, si musí sehnat potravu sama, jinak patří do starého peří. =)

Nicholas McElen: Nekrmím, drží dietu stejně jako moje konto. 😉

MW: Jak je vnímáte? Znamenají pro vás něco víc, nebo jen prostředek pro doručování vzkazů a předmětů?

Emily Smith: Znamenají pro mě rozhodně víc. Nevnímám je jen jako prostředek pro doručování vzkazů. Jsou to mí společníci, bez kterých bych se neobešla. Opravdu. Vykouzlí mi úsměv na tváři vždy, když je příjdu navštívit od Sovince. 🙂

Epans Mc Broom: Svoji flotilu sov nevnímám moc extra, na jednu stranu mi slouží dobře, ale mohly by být rychlejší a doručit všechno, co jim přivážu k noze. Nic víc pro mne neznamenají.

Nicholas McElen: Pouze jako prostředek ke komunikaci.

MW: Využíváte služeb školního sovince?

Emily Smith: Od té doby, co mám své sovičky, ho nepoužívám. Je mi v podstatě jen k útratě mých svrčků. Takže ne, nepoužívám jej. Stačí mi jen mé sovy, s kterými jsem naprosto spokojená.

Epans Mc Broom: Co se týče školního sovince, jak jsem řekl. Využíval jsem ho, když jsem měl jednu sovu, nyní ho využívám minimálně.

Nicholas McElen: Když posílám hromadnou sovu koleji, tak ano.

MW: Děkuji vám za rozhovor.


Podtrženo a sečteno, zdá se, že sovy na našem hradě zrovna nezažívají své zlaté období. Přesto musíme držet na paměti, že bychom sovu neměli přílišně rozmazlovat, aby zbytečně nezpohodlněla a neztratila své přirozené kvality, které jí napomáhají k přežití ve volné přírodě. Na druhé straně musím přiznat, že tiše úpím pokaždé, když vidím zmuchlanou sovu, letící střemhlav síní. Já sám přistupuji k chovu svých sov následovně:
Snažím se, aby bylo jejich krmítko vždycky alespoň z poloviny plné. Posílám je tradičním způsobem, neb na žehlení mi nezbývá moc času, a občas jim dopřávám nějakou tu odměnu za dobře odvedenou práci.
Pravdou zůstává, že nebýt sov, byla kouzelnická společnost značně ochromená. Ne každý má možnost využívat pro komunikaci krb, a tak naši opeření přátelé stále vedou jakožto nejrychlejší a nejspolehlivější komunikační prostředek všech dob.
Na závěr si dovolím malou radu: Až se k vám zase jednou vrátí vrávorající sova a z posledních sil sebou mrskne do krmítka, odkud se marně snaží vyhrábnout poslední zapadnuté zrníčko, zkuste se zamyslet nad tím, jestli se jí příště nevyplatí místo doručování zůstat někde venku, protože se s největší pravděpodobností i jí něco podobného právě honí hlavou.

Pro Denního věštce

Matthew Whitecrow

Komentáře

  1. – Zajímalo by mě, jak se o mé drahé sovičky stará slečna Bilkis, které jsem je dala na starost. Asi si jí někdy budu muset pozvat na návštěvu a vyzpovídat ji. Doufám, že chudinky nestrádají :))

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *