Trable s hůlkami

| Vydáno:

Soubojový klub patří k oblíbeným hradním zábavám. Kdo tam chodí, ví, že svou naději na úspěch v souboji může zvýšit, pokud si koupí některou s kvalitnějších hůlek. Jejich ceny se pohybují v řádu desítek galeonů. Není snadné na ně našetřit. Když se vám to povede, některou si vyberete, koupíte a… hurá nebo ouha.

Se svou první lepší hůlkou jsem byl spokojený. Byla ambruinová a zvyšovala mi energii o dva. Stála mě skoro deset galeonů. Pak jsem však začal prohrávat souboje s lidmi, jejichž hůlka zvyšovala účinnost léčících kouzel. Statečně jsem dlouho přicházel o zkušenosti, ale nakonec se rozhodl, že si takovou hůlku pořídím taky.

Prodal jsem se ztrátou hůlku ambruinovou, prodal jsem polovinu svého dalšího majetku a pořídil si bubuingovou za víc než třicet dva galeonů. Zvyšuje sílu léčivých kouzel o dva. Zažil jsem ovšem nepříjemné překvapení. Někteří lidé se mnou ve strachu před prohrou začali odmítat zápasit, a to dokonce včetně člověka, který proti mně dlouho používal čilimínovou hůlku, která zvyšuje kvalitu léčících kouzel o jednu, a se kterým jsem dříve statečně prohrával. Nejspíše si budu muset našetřit na hůlku jinou, méně mocnou, a svou bubuingovou budu používat hlavně ve sklepení.

Ještě hůře však dopadla má spolužačka Esperanza Milagrosa. Inspirovaná mnou se rozhodla pořídit si mocnou hůlku. Vybrala si čimišníkovou, která zvyšuje koncentraci o jednu za cenu snížení energie o čtyři. V Síni Theodorika si o koncentraci můžeme přečíst následující: „To znamená, že pokud máte kupříkladu koncentraci 4, můžete seslat za sebou až dvě kouzla druhého stupně či jedno kouzlo třetího stupně a poté si musíte odpočinout sesíláním pouze jednoduchých jedničkových zaklínadel. Maximální koncentrace dostupná učením je 3, vyšší hodnotu můžete získat již jen speciálními prostředky.“

Koncentraci tři již měla naučenou, domnívala se ovšem, že hůlka je speciálním prostředkem, a že tudíž bude moci sesílat častěji dvojková a trojková kouzla. Prodala, co mohla, aby nastřádala přes třicet dva galeonů, kolik hůlka stojí, a vrhla se se mnou nadšeně do souboje. Nová hůlka jí velmi úspěšně snížila energii o čtyři a dostala ji tím do značné nevýhody, její pozitivní účinek se ale nedostavil. Nadále měla koncentraci tři. Ani když použila dvojkové či trojkové kouzlo, koncentrace jí po něm zůstala stejná, jako při kterékoli jiné hůlce. Zklamaně ji proto prodala, inkasovala za ni však pouze dvacet jedna galeonů. O deset tudíž přišla.

Problému s hůlkou, přesněji se změněnými pravidly v Soubojovém klubu se dočkal i pan profesor David Nekromacer. Rozhodl se využít naplno kolejní kouzlo Hadí jed a prodloužit dobu jeho trvání. Pořídil si proto za padesát pět galeonů nejdražší hůlku, jaká je u Ollivanderových k dispozici, hůlku z akátového dřeva, která zvyšuje délku dlouhodobých kouzel o dva. Dočkal se však nepříjemného překvapení. Hadí jed se následně změnil, a to tak, že jeho trvání již nelze prodloužit.

Nová hůlka tak panu profesorovi může být užitečná ve sklepení, kde příšerky nepřizpůsobují svou taktiku soupeři, v soubojovém klubu mu však pomáhá jen málo. Záměr vystavět quickslot na Hadím jedu byl zmařen. Smutné je, že pan Nekromacer byl spokojený se svou původní hůlkou, která stála čtyřicet pět galeonů a za cenu snížení útočných kouzel ostatních živlů a délek kouzel zvyšovala účinek ohnivých kouzel o dva. Zvláště v dobách, kdy mezi ohnivá kouzla patřila i magická střela, šlo o velkou pomoc a i nyní, když se magická střela stala astrálem, by šlo s její pomocí vystavět mocný ohnivý quickslot. Byla však z trhu stažena a ministerstvem zcela vyřazena z oběhu pro údajnou nebezpečnou nestabilitu. Pan profesor dostal sice své peníze zpět, ale nová dražší hůlka je méně účinná a výhodná než levnější stará. (Pan profesor je navíc znepokojen tím, že možnost zvýšit účinnost zmijozelského kolejního kouzla pomocí hůlky byla odstraněna, kdežto uzdravovací efekt Lví síly, kouzla nebelvírského, lze pomocí hůlky až ztrojnásobit.)

Tyto případy vzbuzují dvě otázky.

Viděli jste film Frajer Luke? Paul Newman se vsadí, že dokáže za hodinu spolykat padesát vařených vajec. Když se ho ptají, proč dělá něco tak skoro nemožného, odpoví, že to je právě frajeřina. Kolik je takových frajerů na hradě? V soubojáku spíše platí: Mám malou šanci tě porazit, tak s tebou ani bojovat nebudu. Kdyby se Nebelvír řídil takovým heslem, nezískal by v uplynulých třech sezónách famfrpálový pohár.

Esperanza po své zkušenosti přišla s nápadem. Nešlo by udělat na Příčné ulici reklamační systém, v jehož rámci by člověk mohl vrátit zboží, s nímž není spokojen? Je dost smutné, když drahá hůlka nesplní, co nabízí, popřípadě ještě svého nového majitele poškozuje. Nemluvě o obrovské ztrátě peněz, kterou to nakonec přináší. Podle popisu zboží nemá bohužel zákazník šanci zjistit, že si kupuje něco, co mu nebude k ničemu, naopak se mu zdá, že získává užitečnou věc.

O vyjádření k Esperanzinu problému jsme požádali odpovědného vedoucího Příčné ulice Johna Werewolfa. Poskytl nám následující informace:

„Co se týče reklamací. Tento systém v podstatě funguje – stačí se ozvat v příslušné sekci v kanceláři, případně do sovy. Bylo unáhlené prodat hůlku ihned po tom, co Esperanza zjistila, že hůlka nefunguje (pokud je to pravda).
Nejsem si teď 100% jistý tím, co říkám, ale pravděpodobně to tak je. Hůlky, které ovlivňují koncentraci, nefungují tak, že od začátku souboje má kouzelník o 1 koncentraci více, ale tak, že zvýší možné maximum koncentrace o 1.
Soubojník tedy začíná např. se svou koncentrací 3, ale pokud bude sesílat kouzla 1. úrovně, tak se mu koncentrace ‚nabije‘ až do maxima 4, což je právě o 1 zvýšené pomocí hůlky.“

K celé záležitosti se jistě vyjádří i hůlkový odborník Nimrandir Elénére, na nějž se Esperanza obrátila v ředitelně. Kolem čtvrté koncentrace zůstává mnoho nejasností.

Pro Denní věštec Nebelbrach Mechacha

Published by

Nebelbrach Mechacha

Hradní novinařině se věnuje od nástupu do školy v Létě 2009, kdy začal psát pro Lví tlapou. Spolupráci s Denním věštcem navázal ve školním roce Zima 2012. Od počátku píše články týkající se Soubojového klubu, v Zimě 2013 založil tradici pravidelného famfrpálového (raději říká kvidyčového) zpravodajství. Sem tam se hecne a zpracuje i jiné téma. Řídí se heslem: „Scholaris in omne tempus.“

Komentáře

  1. Doplnění – Musím říci, že se postupem času v mém případě situace trochu zlepšila. Od napsání článku si to mnozí soubojníci rozmysleli a poslední dobou se našli odvážlivci, kteří se mnou do soubojáku chodí. Dokonce včetně člověka s čilimínovou hůlkou. 🙂

    1. Re: – Asi jsem se neobratně vyjádřil. To stažení z trhu se netýká magické střely, ale hůlky pana profesora. U magické střely došlo k přeřazení z kouzel ohnivých mezi astrální.

    2. Re: – A dřív snad byla magická střela ještě navíc ubírající 2 body místo 1. Takové mnohem lepší ohnivé kouzlo pro začátek a začátečníky…

  2. – Je pravda, že ta tvoje hůlka je taková, že se zmenšilo ještě víc procento úspěšnosti tě porazit..hrůůza:).

    Supr článek, víc článků o soubojáku!

  3. 🙁 – Pan profesor dostal peníze nazpět? hmm… to mu přeju a závidím,
    mě je ale nikdo nevrátí, že? 🙁

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *