Jak jsou na tom letošní NKÚ-čkaři?

| Vydáno:

Už pořádně dlouhou dobu se pokouším zpracovat nějakou ucelenější zprávu o letošních zkouškách Náležité kouzelnické úrovně, ale život mi přináší tolik všelijakých událostí a povinností, že už mám pořádné zpoždění a stále článek není hotov. Dnes tedy přináším první část, kde bude malá statistika a rozhovory s několika adeptkami NKÚ. Termín pro odevzdání vypracování zkoušek je již za pár dnů, 10. prosince.

Ti, kterých se to letos týká, se mohou potěšit, že v tom nejsou sami. Ti, které NKÚ teprve čekají, mohou získat jakousi představu, co tyhle zkoušky obnášejí a čím se řídit při rozhodování, ke kolika NKÚ se přihlásit a z jakých předmětů. No a ti, co už mají NKÚ za sebou, se mohou radovat, že jsou „za vodou“…

Ke zkouškám Náležité kouzelnické úrovně se mohou hlásit studenti 5. a 6. ročníků, maximálně je možno přihlásit se k 5 NKÚ, za oba roky tedy nejvíce 10 zkoušek.

Možných adeptů příslušného věku je ve školním roce Zima 2012 celkem 38.


Z nich ovšem přihlášku podali jen někteří, přesněji 17 studentů (12 z 5. ročníku a 5 z 6. ročníku).

Zde máte přehlednou tabulku:

A pokud chcete vědět souhrnně, ke kolika zkouškám se přihlásili, pak se podívejte sem:

(K maximálnímu počtu 5 NKÚ se letos hlásí Jane Mooren a Niane z Libelusie.)

Přihlášených studentů i zkoušek je tedy více, než v minulých dvou letech (ve šk. r. Zima 2011 i Léto 2011 zdárně absolvovalo NKÚ shodně 10 studentů), ovšem teprve po odevzdání a vyhodnocení uvidíme, kolik bude reálně absolventů a zkoušek úspěšně složených.

V dalším připravovaném článku o NKÚ podrobněji rozeberu tyto minulé roky i letošní, dnes vám přináším ještě ty slíbené rozhovory s několika studentkami. Tentokrát jsem oslovila ty, které již zkoušky NKÚ složily loni, takže letos do toho jdou zcela nepovinně a dobrovolně, tedy zřejmě z opravdového nadšení pro vzdělání:

Isabella Anne Swan – 6. ročník (ve šk.r. Léto 2011 složila 5 NKÚ)

3 přihlášené zkoušky:


Létání na koštěti (Prof. Elle Sutherland)

Literární seminář – poezie (Prof. Anseiola Renine Rawenclav)

Starodávné runy (Prof. Mintaka Orionis)

Sophia: Ahoj Isabello, všimla jsem si, že jsi přihlášena ke třem NKÚ, ačkoli už jich máš celých pět z loňska a už bys tedy nemusela. Jaký je tvůj hlavní důvod? Je pro tebe důležité mít jich co nejvíce? Co si myslíš o těch, kteří v minulosti skládali v jednom roce až 8 NKÚ, někteří dokonce celkem 16 NKÚ za 5. a 6. ročník? Lákalo by tě to?

Isabella:
Mě ty zkoušky hlavně baví, takže loni jsem si těch pět vyloženě užila a kdyby to bylo možné, šla bych i do těch osmi. Letos jsem si přihlásila jen tři, protože mi špatně vycházely předměty, a ukazuje se, že je to dobře, protože mudlové mi šlapou za krk trochu víc, než jsem čekala, a vůbec netuším, jestli se mi vůbec letos podaří ty tři složit. Začíná být vysoce pravděpodobné, že budu ráda za jedno.

Sophia: Jak jsi se svými NKÚ daleko? Jsi v pohodě nebo ti už tečou nervy? A bylo pro tebe těžké si vybrat, z čeho budeš skládat zkoušku? Pokud ano, tak proč? A byl pro tebe při výběru důležitý spíše předmět jako takový, nebo osobnost profesora?

Isabella:
Zatím moc daleko nejsem, v podstatě by se dalo dokonce říct, že jsem ještě nezačala, takže se do toho už ale opravdu musím pustit. Ale jak říkám – chci to vidět. (směje se nahlas) Důležitý pro mě byl hlavně předmět a logická dedukce toho, jak těžké to které zadání pravděpodobně bude. I tak jsem silně podcenila NKÚ z Létání, které je opravdu náročné.

Sophia: Zajímala ses o to, kdo si kolik NKÚ přihlásil? Co si myslíš o tom, že v Havraspáru se k NKÚ přihlásili 4 z 15 možných adeptů, zatímco ve Zmijozelu 4 z 5? Dá se z toho vyvodit nějaký závěr?

Isabella:
Loni jsem to celkem sledovala, hlavně u nás v rámci Havraspáru, protože jsme si dost často lámali hlavy kolektivně – ona taková psychická podpora ve chvílích duševní krize od podobně postižených přijde vhod. O počtech přihlášených si nemyslím nic, protože letos nemám čas to sledovat, takže nemám nejmenší ponětí, kdo NKÚ vůbec skládá, a kromě toho si myslím, že je na každém, aby posoudil své časové i jiné možnosti v tom kterém roce, už proto, aby pak nedopadl jako já letos.

Niane z Libelusie – 6. ročník (má 1 NKÚ z Léta 2011)

přihlášeno 5 zkoušek:


Bystrozorství – přípravný kurz (Prof. Belatris Nithelas Malrinová)

Přeměňování (Prof. Belatris Nithelas Malrinová)

Syrová magie (Prof. Belatris Nithelas Malrinová)

Testrálologie (Prof. Betelgeuse Orionis)

Zvěromagie (Prof. Janel Weil)

Také Niane jsem položila podobné otázky jako Isabelle. Zde jsou její odpovědi:

Niane: Není pro mě důležité mít co nejvíc NKÚ, je pro mě důležité završit předměty, které mě něčím ovlivnily a hodně pro mě znamenají.

Co si myslím o tom, že někteří v dobách minulých mohli mít až 16 NKÚ? Pokud je to bavilo, proč ne? Podle mě je jedno, kolik má kdo NKÚ, podstatné je jen to, jak spokojený s tím dotyčný je. Mě by lákalo 16 NKÚ jen tehdy, pokud by bylo dost takových předmětů, které by mi stálo za to je takto dokončit. 16 jich ale není. Bylo by jich tak… deset.

Já jsem s NKÚ docela na začátku, ale to proto, že je stále promýšlím, jinak mě to vůbec nestresuje. Jde o fajn věci. 🙂

O výběru předmětu jsem měla jasno už dlouho a kritériem byla kvalita obsahu předmětu, ještě kvalitnější profesor a můj vlastní zájem. 🙂

Přeji všem úspěšně složená NKÚ!

Další oslovenou, která byla ochotná odpovědět na mé zvědavé dotazy, byla Lilien.

Lilien Emity Meissed– 6. ročník (má 1 NKÚ z Léta 2011)

4 přihlášené zkoušky:


Kouzelnické instituce (Prof. Janel Weil)

Literární seminář (Prof. Anseiola Renine Rawenclav)

Literární seminář – poezie (Prof. Anseiola Renine Rawenclav)

Upíři tak, jak je neznáte (Prof. Serge Renine)

A zde je její vyjádření…

Lilien: Můj hlavní důvod je to, abych si to vynahradila z loňska, kdy jsem sice plánovala standardní maximum, a to pět NKÚ, jenže poté jsem to převážila kvůli mudlovské maturitě a přihlásila si pouze jednu zkoušku. Letos jsem si řekla, že si zapíšu pět NKÚ, ovšem jedno mi nevyšlo, vlastně dvě. Není to pro mě zas tak důležité, ovšem ráda využívám možnosti, které jsem minulý rok neměla. (směje se) Možná jsem si naběhla, ale doufám, že to zvládnu. Kdyby pro mě bylo důležité mít jich co nejvíce, už jsem si jich minulý rok nabrala bezmyšlenkově maximální počet. Spíš mě to láká z hlediska možnosti, jak už jsem řekla.

Co si o nich myslím? Do téhle doby jsem to nějak neřešila. Každopádně byla to jejich volba, nikdo je nenutil, nabrat si jich maximum, že. Pokud na to měli čas a náladu, tak proč ne. Jestli by mě to lákalo? Těžko říct, nejspíš by záleželo na životní situaci, jak moc bych měla času, jestli bych měla dobré nebo špatné období. Možná bych do toho šla a možná ne. Nedokážu to nyní odhadnout.

Myslím si, že by to těžké nebylo. Leda v tom, že už se ony předměty nevyučují, anebo mi je profesor odmítne z nějakých důvodů vypsat. Ovšem jinak bych v tom neviděla problém.

(na dotaz, zda je pro ni důležitější spíše předmět sám anebo osobnost profesora) Co by pro mě bylo důležitější? Tak tou otázkou jsi mě doběhla! (směje se) Nevím, ale myslím, že obojí je důležité. A obojí se spolu prolíná. Ale nejspíš by pro mě byl důležitý předmět jako takový. Když bude mít nabručený profesor dobrý předmět, který mě bude bavit, půjdu do toho. Tedy pokud nebudu s profesorem „na nože“, že. (usmívá se) Protože i když budu s profesorem skvěle vycházet, ale jeho předmět mi nebude vyhovovat, nemůžu z něj skládat zkoušku, protože by mě to spíše deptalo, než přinášelo radost.

(na dotaz, jak daleko je se svými NKÚ) Ehm, tak téhle otázce bych se raději vyhnula. (směje se) S psaním NKÚ jsem ještě nezačala, takže bych sebou měla asi hodit. (nervózně pokukuje po kalendáři) Nehroutím se z nich, spíše jen z té představy, že to nestihnu. Myslím, že to s nikým moc neprobírám, jen třeba něco málo v kolejce. Ale nějak význačně to neřeším.

———

Mnoho studentů, kteří mají na NKÚ věk, se ke zkouškám nepřihlásilo. Jednou z nich je Adriana Bella Lee, také jí jsem položila pár otázek.

Sophia: Ahoj Adri, všimla jsem si, že nejsi letos přihlášena k žádné NKÚ, i když jsi v 5. ročníku. Vlastně je přihlášených menšina z těch, kdo by mohli. Čím myslíš, že to je? A proč jsi nepodala žádnou přihlášku ty?

Adriana: Já myslím, že je to všeobecnou podzimní leností (bezelstně se zazubí).
Na NKÚ jsem se nepřihlásila, protože jsem na ně prostě moc líná… Navíc mi to přijde celkem zbytečné. Taky tenhle rok nemám moc času a nechci ve to psát ve stresu a tak (omluvně se zakření).

———

Takže – někoho to opravdu baví a zkoušky si vysloveně užívá, někdo si na to netroufá kvůli nedostatku času, někomu se jednoduše nechce – a někdo si chce prodloužit mládí, protože kdo nejde k NKÚ, zůstane páťákem, i když ročník ukončí se samými jedničkami.
Určitě je rozumnější přihlásit se ke zkouškám tehdy, kdy opravdu víme, že to budeme stíhat, protože zapsat se a pak zkoušky odfláknout nebo vůbec žádnou práci neodevzdat, to by byla nezodpovědnost.

A určitě je velmi důležité vybrat si takový předmět (předměty), který nás opravdu zajímá a jde nám. Jestli bude předmět jeden nebo pět, to už záleží na každém individuálně, ale myslím, že jedna opravdu poctivě složená zkouška NKÚ je lepší než pět odbytých, takže není nutné honit se za maximálními počty za každou cenu – to maximum zvládnou opravdu jen ti výjimeční.

Tak držme palce všem letošním NKÚ-čkařům, ať uspějí co nejlépe! Pokud se mi ještě podaří některé z nich vyzpovídat, určitě se s vámi o jejich odpovědi, názory a dojmy podělím. A rovněž pro vás chystám, jak už výše bylo řečeno, ještě nějaké přehledy a statistiky.

Komentáře

    1. Re: neKVA. – Nojo, moc se omlouvám za neKVAlitní článek, jasně, i Žába Lecterová má zapsaných 5 NKÚ a to už jich 5 má od loňska, za neuvedení Tvého jména se kaju, Barb, to je tím, že jsem s tím článkem KVAltovala, jak dělám KVAnta věcí najednou…

        1. Re: Re: Re: – Aha, už to mám, je to vaše Cassiopeia, ale když jsem statistiku sestavovala, neměla přihlášenou žádnou zkoušku, asi jí to zapsali nějak později než ostatním. V novém článku bude tedy opravená tabulka.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *