Vzhůru ke hvězdám

| Vydáno:

V soubojovém klubu se chce každý zlepšovat. K tomu je potřeba naučit se novým kouzlům. Jak známo, existují kouzla tří stupňů. První lze používat neustále, druhé a třetí podle úrovně koncentrace, kterou soubojník má. Když mu klesne, musí si ji obnovit jedničkovými kouzly. Přes toto omezení jsou dvojková a trojková kouzla oblíbená. Všichni je chtějí umět, neboť jsou silnější. K jejich naučení však člověk nejprve musí znát přinejmenším jedno kouzlo nižšího stupně od každého živlu, tedy ohně, vody, země, vzduchu a astrálu. A zde narážíme na problém hvězdáře.

Kdo se chce učit trojková kouzla, musí nejprve umět přinejmenším pět dvojkových, od každého živlu jedno. Většina živlů nečiní problémy. Dvojková ohňová kouzla jsou například ohnivá střela a paprsek světla, vodní vyvolání undiny či nepřekonatelná bublina, zemská léčivý dotek, temný paprsek a vyvolání tygra, vzdušná vánek smrti či vzdušný bič. Nárok na úplnost výčtu si nedělám. Tato kouzla jsou vesměs poměrně populární, soubojníci je často používají a každý je tedy postupem času může od někoho odkoukat. Trochu jinak je tomu s astrálem.

Jediné dvojkové astrální kouzlo, které znám, je hvězdář. Jeho účinkem je zrušení vlivu aspektů ovlivňujících souboj.

Obrátil jsem se na obyvatele hradu s nejvyššími soubojovými zkušenostmi, abych se jich zeptal na názor. Otázka, zda znají jiné dvojkové astrální kouzlo mimo hvězdáře, mi byla všemi zodpovězena očekávaně: neznají. Zřejmě tedy jiné skutečně neexistuje. Zajímavou informaci přinesl pan profesor David Nekromacer: „V současné době neznám. Nicméně v počátcích byl hadí jed kouzlem astrálu, než to začalo vadit.“ Zde musím podotknout, že tato okolnost zřejmě dosti zvýhodňovala studenty Zmijozelu, neboť jde o jejich kolejní kouzlo a nikdo jiný se ho naučit nemůže.

Druhá otázka se týkala toho, jak se hvězdáře naučili. Skoro ve všech případech požádali někoho, aby je ho naučil, a našli takto ochotného člověka. Představuje to problém, protože učitel hvězdáře je většinou člověk s výrazně vyššími zkušenostmi než žák. Znamená to, že se sám nic nenaučí a v případě prohry v souboji může dokonce ztratit část svých zkušeností. Toto učení však přináší problém i žákům. Jak mi řekla má poslední žačka Rebecca Shadowfang: „Předtím jsem to hrála na nebezpečnost, učení se kouzel od silnějších ji dost snižuje.“ Neboť chtěla získat magíka Vzbuzuj respekt, učení se hvězdáři dlouho odkládala.

Jiným způsobem naučení hvězdáře se může pochlubit pan profesor Filius Orionis. Dostal ho jako odměnu za vysvědčení. Samozřejmě za něj musel zaplatit zkušenostmi jako každý, nicméně jeho naučení měl zabezpečeno. Ten, kdo se snaží kouzlo odkoukat, to má daleko složitější.

Otázka poslední směřovala k používání tohoto kouzla, k jeho užitečnosti. Já sám si ho do quickslotu nezařazuji. Ukázalo se, že ostatní jsou na tom stejně. Používají ho pouze tehdy, když je někdo požádá, aby ho je naučili. Kromě nutnosti mít ho proto, aby se naučili trojková kouzla, považují hvězdáře za kouzlo zbytečné, které nic nepřináší.

Zeptal jsem se na hvězdáře i pana ředitele, zde je jeho odpověď: „Ne všechna kouzla, která existují a která se učíme, mají souvislost s útočnou magií, úkolem je poznat moudrost a znalosti na pozadí, a k tomuto je potřeba obsáhnout celistvost magického vzdělání. Přestože se hvězdář zdánlivě jeví v soubojovém klubu často nepotřebný, poskytuje hlubší vhled a poznání dílčích principů magických nauk.“ Chtěl jsem také vědět, zda nějaký kouzelník nepřipravuje náhodou nové dvojkové astrální kouzlo, ale nezdá se, že by se tak dělo. Zajímavý názor na případné nové kouzlo vyslovila Cerridwen Lowra Antares: „Stále s tím problém nemám, naopak by mi přišlo trošku nefér, kdyby teď čirou náhodou vzniklo astrální kouzlo druhé úrovně, co by užitečné bylo, a nové generace by to měly ulehčené, když doteď s tím prostě nebyl problém.“

Na závěr přináším odpovědi těch, kteří byli tak hodní a reagovali na mé dotazy. Velmi jim děkuji.

Filius Orionis
1) Nikoli.
2) Pokud si dobře vzpomínám, pak mi hvězdář nedělal nižádné problémy, jelikož se mi zešednuté kouzlo v Síni Akademie objevilo v pátém nebo v šestém ročníku jako odměna za vystudovaný předmět.

3) Nepoužívám ho (pokud mě někdo nepožádá o jeho naučení). V každém souboji se naskytne jen minimum situací, kdy mi může pomoci – pokud je porovnáváme s množstvím situací, kdy může jeho použití pomoci soupeři, nemít žádný efekt či kdy nám toto kouzlo druhé koncentrace zaplní celou aktuální nabídku, což je situace ošemetná, docházíme k jednoznačnému nepoměru.

Mintaka Orionis
Já už si to fakt nepamatuju a o soubojáku se bavit nechci, protože pro mě momentálně (na pár let) není, sorry.

A hvězdáře fakt nepoužívám, ale myslím, že mě ho naučil bratr nebo Tina Láskorádová ze Zmijozelu, s tou jsem pravidelně a dlouhodobě soubojovala. Ale on se od té doby souboják 105x změnil, takže nevím, co je aktuální dnes, jak se „přeživlovalo“ apod.

Cerridwen Lowra Antares
1) Neznám. Dle mého mínění ani neexistují (pokud teď nepřibylo nějaké od příšer ze sklepení, což bez svitků kouzel druhé úrovně nemám jak zjistit). A co já vím, nikdo nikdy o žádném jiném astrálním dvojkovém ani nemluvil.
2) Bohužel si nepamatuju všechny podrobnosti toho, jak jsem kdysi dávno soubojovala, vzhledem k tomu, že jsem se na druhou úroveň dostala na začátku školního roku Zima 2008 (tj. v roce 2007, jo) a na třetí předpokládám někdy v jeho závěru. Tenkrát soubojovalo dost lidí na to, aby se to mezi sebou naučili, a nebyla ani žádná blokace „cca 10 soubojů s jedním člověkem a pak už to nemá dalších xx soubojů smysl“. Každopádně se nepamatuju, že bych s tím měla nějaký větší problém, prostě – museli se ho naučit všichni a všichni jsme to brali jen a jen jako vstupenku na další koncentraci, těch 200 expů jsme vyhodili všichni, žjo. Stále s tím problém nemám, naopak by mi přišlo trošku nefér, kdyby teď čirou náhodou vzniklo astrální kouzlo druhé úrovně, co by užitečné bylo, a nové generace by to měly „ulehčené“, když doteď s tím prostě „nebyl problém“ (jistěže se reptalo, ale to už mi teda přijdou v soubojáku jiné věci na řešení než tohle).
3) Ne, opravdu nepoužívám. Vzhledem k tomu, že spotřebovává koncentraci, tak pro mne není řešením ani v tom případě, že přijde triáda. Proti příšerám ve sklepení radši použiju blokaci útoků nebo živlu než změnění aspektu – případně vyvolávačku. V soubojích s ostatními mi to také přijde jako dost zbytečné kouzlo. Jediná jeho použitelnost je asi v případě Propasti nebo Studně – ale vzhledem k tomu, že jako naschvál by stejně nepřišel a jinak by mi akorát tak blokoval příchod užitečnějších kouzel, nemám zapotřebí. Mám ho naučeného výhradně proto, abych se mohla učit kouzla třetí úrovně.

Elerin Portmenová
1) Nejspíš žádné kouzlo jiné astrální není – nebo teda já ho neznám, a že jich znám hodně.
2) Tak za časů mých byl souboják novinka, takže soubojovalo strašně moc lidí a nebyl problém, aby někdo někoho něco naučil. V té době vlastně byli ti šťastní, co uměli něco navíc, celkem rádi, že se můžou ostatním pochlubit se svým uměním. Takže já osobně jsem se ho naučila celkem rychle.

3) V některých situacích se může hodit, ale abych ho kvůli jedné chvíli měla neustále připravený k použití a zabíral mi tak jeden slot, tak za to mi nestojí.

bibi střeštěnka
Dobrý den,
odpovědět na vaše otázky se mi zdá neuvěřitelně složité, protože moje soubojová sláva patří dávné, pradávné minulosti, což tudíž znamená, že si nepamatuji, jak to bylo, a ani nevím, jestli a jak se soubojová pravidla změnila.
1) Kdybyste to nenapsal, tak ani nevím, jakého druhu kouzlo hvězdář je.
2) Sice si to nepamatuji, ale předpokládám, že jsem se ho naučila stejně jako vy. Někoho jsem prostě ukecala.
3) Nepoužívám, protože už dlouho nesoubojuji.

Ellka Willowa
1) Nie, nepoznám, hvezdár je totiž naozaj jediné kúzlo.
2) Popýtala som Narcissu, aby ma ho naučila… Trvalo to dlho, dlho, predlho, snažili sme sa viacerí naučiť sa to navzájem.
3) Nepoužívam, lebo je malá šanca, že príde hvezdár a aspekt zároveň, aby som to chcela zrušiť. Je to zbytočné kúzlo a ja aspekty využívam a nie ruším.

Alisma Bailly Fisto
1) Neznám.
2) Popravdě si to nepamatuji, neboť se tak stalo před mnoha lety. Ale buď od nějakého kamaráda, popřípadě jsem toto kouzlo dostala jako odměnu za vysvědčení v době, kdy se tak ještě stávalo.
3) Nepoužívám, protože jsem zatím nepřišla na jeho užitečné využití.

David Nekromacer
Dobrého dne i Vám, není to tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát, jelikož tam nezahrnujete všechny aspekty soubojáku v průběhu věků. Ale přidržím se tedy jen otázek.
1) V současné době neznám. Nicméně v počátcích byl hadí jed kouzlem astrálu, než to začalo vadit.
2) Původně jsem se ho ani učit nechtěl, ale ve chvíli, kdy byl nečekaně změněn hadí jed, jsem ho i já potřeboval, jelikož jsem tou dobou neuměl ještě všechny trojky. Nicméně nedalo velikou práci někoho sehnat – mohl jsem totiž na oplátku nabídnout k okoukání kouzla třetího stupně. Byla to ovšem velká dřina, vůbec mi nechtěl skočit do hlavy, otrava jeden.
3) Nepoužívám, pokud ho zrovna někdo nechce naučit. Není to nijak atraktivní kouzlo, patrně bych ho nehrál ani jako jedničkové, natož pak dvojkové.

Esperanza Milagrosa
1) Myslím, že neznám.
2) Mám pocit, že jsem se ho naučila buď od Ellky, Vicky a nebo od Neba, teď to nevím přesně.
3) Používala jsem ze začátku, když jsem se ho naučila, abych si ho taky užila. Nepoužívám ho, protože aspekty stejně jednou zmizí.

Vicky Charmant
1) Jiné astrálové kouzlo druhého stupně bohužel neznám.
2) Největší zásluhu na mém hvězdáři měla nepochybně Ellka Willowa (mimo jiných), která tuto proceduru se mnou protrpěla. Nadávky padaly jak z mé strany, protože kouzlo samozřejmě neustále krachalo, ale i z její, protože vzhledem k tomu, že měla i tehdy o dost expů více než já, přicházela často o cenné zkušenosti. Na druhou stranu to byla docela i legrace – musely jsme se vrátit ke kouzlům jako jsou štíty a rozptyl kouzla…
3) Hvězdáře jsem měla ve slotu asi dva souboje po naučení – počáteční nadšení. Pak už jen když mě někdo žádal o jeho naučení.

Oresta Vianueva
1) Ne. Možná oslnění, ale to si nepamatuju, kam patří. Takže nejspíš jiné neznám.
2) Před x lety, když toto všechno nastupovalo, nebyl takový problém sehnat někoho. Pač každý se chtěl učit a ten, kdo už to náhodou uměl, tak v té době byl i ochotnej to druhé naučit. Mně osobně to trvalo skoro dva měsíce.
3) Ne. Přijde mi to jako naprosto zbytečné kouzlo a zatím jsem nenašla jeho užitek.

Published by

Nebelbrach Mechacha

Hradní novinařině se věnuje od nástupu do školy v Létě 2009, kdy začal psát pro Lví tlapou. Spolupráci s Denním věštcem navázal ve školním roce Zima 2012. Od počátku píše články týkající se Soubojového klubu, v Zimě 2013 založil tradici pravidelného famfrpálového (raději říká kvidyčového) zpravodajství. Sem tam se hecne a zpracuje i jiné téma. Řídí se heslem: „Scholaris in omne tempus.“

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *