Několik prvních míst? I to bylo letošní UNC…

| Vydáno:
Milí čtenáři, máme za sebou Udílení novinářských cen, které letos přineslo netradiční průběh. Symbolem tohoto večera nebyly jen honosné róby a novinářské obleky. Náš deník byl samozřejmě u toho, a tak vám přinášíme exkluzivní přehled o tom, jak celý večer probíhal. Kdo si odnesl jakou cenu, kdo nejvíce překvapil a čí výhra nebyla naopak ani trochu překvapivá?

Už nabídka večerního menu dávala tušit, že se šesté UNC ponese ve velice netradičním duchu.
Pochutiny připomínající psací brky či dokonce plesnivý kalamář vypadaly velice nevábně a cedulka „Na vlastní nebezpečí“ jen dotvářela pocit, že hosté honosného večera budou tentokrát o hladu.

Hlavní změnou bylo ovšem to, že po pěti letech nás v sále nepřivítala madam Niane z Libelusie – ta totiž odešla do mrazivých končin. A proto šestý ročník zahájila dlouholetá zástupkyně šéfredaktorek Denního věštce, Nerys Heliabel Ghostfieldová.

Ve svém úvodním projevu vzpomněla právě na zakladatelku Udílení novinářských cen, bez níž by toto krásné každoroční ocenění novinářské práce neexistovalo. Popřála hostům pěknou zábavu a předala slovo šéfredaktorce Denního věštce, Therese Veilin Brendi.

Ta se hned v úvodu zmínila, že letos na ceremoniál nedohlíží žádný lékouzelník, a tak by bylo vhodné si nechat omdlévání a kšandové napínání až na někdy jindy. Ještě před vyhlášením první kategorie navnadila možné adepty na výhru cenami, které si vedle stupínku provokativně vyskládala. Kromě exkluzivních sošek nechyběly ani měšce s galeony či přenádherné diplomy.

První vyhlašovanou kategorií byl Článek roku 2019. Na třetím místě se po čtenářském hlasování umístil článek „Z deníčku křivd: Případ nevinného koštěte“ od Zpytlehněva Zďáblíkova. Druhé místo obsadil článek „Rozhovor s Valentýnem“ od Jamese Watfara.
A trojvítězem, tedy třemi články se stejným počtem bodů, se staly „Škrkní zpravodajství – O kolEjníM veČírku, anEb jak se Lev popral sE Smrtí“ od Newiky Shelley Lovecraft, „Inspekce ve Lví tlapou“ od Zpytlehněva Zďáblíkova a „Bylo nebylo: profesionální famfrpálová liga“ od Edmunda Heusingera.

Vyhlášení další kategorie si pod křídla vzala slečna Anseiola Jasmis Rawenclav, členka odborné poroty a profesorka předmětů věnujících se psaní. Tedy odbornice na slovo vzatá.
Jejím úkolem bylo vyhlásit Debut roku 2019, a tak začala bez jakýchkoliv okolků třetím místem. Na něm se umístila zmijozelská novinářka Leila Dusk. Druhé místo si zasloužila Newika Shelley Lovecraft, nebelvírská studentka druhého ročníku. A vítězkou se stala Helen Miltonová, mrzimorská třeťačka píšící jak do Denního věštce, tak do Žlutého Trimela.

Po těchto dvou kategoriích bylo na místě hosty uvolnit a zabavit, a tak si známý redaktor Nebelbrach Mechacha připravil tipovací hru. Během jeho hry byly vybrány věty z článků vydaných v únoru 2019. Hosté měli uhádnout, v jakém plátku byly věty otištěny.
Výsledky soutěže budou zveřejněny na stránkách Denního věštce.

Slova se opět ujala naše šéfredaktorka, která již přistupovala s obálkami výherců za Projekt roku 2019. A znovu se ukázalo, jak netradiční letošní Udílení je. Bronzová obálka byla prázdná, a tak bylo na místě vyhlásit rovnou druhou příčku, kde opět skončilo několik projektů. Konkrétně se jednalo o Vánoční Speciál 2020 – Corvinus Declaratio, Letní věštecká soutěž – Denní věštec, U Tří soudků – Žlutý Trimeles a kompletní přeměna Nebelvírského webu – Lví tlapou.
Vítězný titul Projekt 2019 si odneslo Spisovatelské klání pod záštitou čítárny Sub Salix.

Umělecký počin roku 2019 vyhlásila Nerys Heliabel Ghostfieldová, která napřed smekla klobouk před všemi spisovateli, kteří mezi námi na hradě jsou. Pak už nezbývalo než vyhlásit druhé místo, na kterém se umístil mrzimorský student Xavier Simons s dílem „Čaj pro mistra“. Jak asi tušíte, kvůli absenci místa třetího se rozrostl počet vítězů, kteří se na stupínku vítězství mačkali společně. Umělecký počin roku si tedy odnesla díla „Anyon – město magie“ z pera Zendaera Amattise, „Letní sen“ od kolektivu autorů, „Bouře jménem Avaes“ od Hetty Londsové a „Učedník Smrti“ od Theresy Veilin Brendi.

Následovala vsuvka, ve které měli šéfredaktoři možnost říci pár slov. Tuto příležitost využila šéfredaktorka Denního věštce a také hlava Žlutého Trimela, Theodor Mudd. Oba vedoucí časopisů poděkovali nejen všem, kteří se na hradě i v jejich časopisech věnují redaktorské práci, ale i těm, kteří nejsou vidět – korektorům, grafikům a dalším důležitým osobám.

Na což pěkně navázalo vyhlášení kategorie Neviditelná tvář časopisu roku 2019, které se ujala opět Theresa Veilin Brendi. Umístění se znovu neslo v netradičním duchu, a tak bronzovou obálku rovnou zahodila a otevřela třpytící se stříbrnou. Druhé místo si odnesly dámy Aimée Leavittová, Lilien Emity Meissed a Loralei Silwerin.
Vítězové pak byli snad již nepřekvapivě tři: Nerys Heliabel Ghostfieldová, Martin Matýsek a Eillen McFir Elat.

Nutno zmínit, že ani na vyhlášení Šťastného galeonu nebylo zapomenuto, a tak si Jasper Flemont Forest odnesl krásných sedmnáct srpců.

Před hlavními dvěma kategoriemi bylo ještě třeba odhalit Brk sympatie, který obdrželi Newika Shelley Lovecraft a Nebelbrach Mechacha.

Poslední osobní ocenění, které zbývalo vyhlásit, neslo název Redaktor roku 2019. Na třetím místě se umístila neotřelá novinářka, která se nebojí psát o kontroverzních tématech, Vicky Charmant. Druhé místo obsadila Inees Rut Gowstring, jejíž články jsou čtivé a poutavé.
A na prvním místě se nám opět sešlo více výherců: Aya Watanabe, Helen Miltonová a Nebelbrach Mechacha.

Vrcholem Udílení novinářských cen bylo vyhlášení Časopisu roku 2019. Vyhlášení stupně vítězů se chopila slečna Anseiola Jasmis Rawenclav. Na třetím místě se umístil časopis Lví tlapou. Druhé místo si odnesl Corvinus Declaratio Čímž vyhlášení skončilo, tedy pro slečnu určitě.
Slečnina paměť na okamžik vypadla, a tak nám chvíli věnovala jen omluvné pohledy. Když žárovička naskočila, dočkali jsme se i prvního místa, které si snad již tradičně odnesl Denní věštec.

Tím bylo vyhlášeno vše, co vyhlášeno být mělo.

Tak za rok zase na shledanou!

Pro Denní věštec
Helen Miltonová

Published by

Helen Miltonová

Mladičká redaktorka, která se nezalekne žádného tématu, se nejraději po hradě prohání s rychlobrkem v ruce. Velmi často ji zastihnete, jak něco sepisuje – články do Denního věštce nebo do Žlutého Trimela či domácí úkoly a soutěže. Ve volném čase se ráda vyskytuje na famfrpálovém hřišti, ale věnuje se také malování a vytváření pohyblivých obrázků.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *