Mají zkušení soubojníci s kým soubojovat?

| Vydáno:

V loňském roce se změnila pravidla Soubojového klubu. Cílem bylo zabránit tomu, aby stejní soupeři bojovali neustále jen proti sobě, přimět všechny, aby soupeře střídali. Rád bych se podělil o několik osobních zkušeností, které s touto změnou mám.

Nejprve v čem spočívá. Za výhry a prohry v Soubojovém klubu se přičítají body, říká se jim zkušenosti, popřípadě expy. Jsou důležité, neboť právě za nasbírané zkušenosti se můžete naučit novým kouzlům (mimo další pravidla s tím související) a získávat i další výhody. Kolik jich za souboj získáte, to záleží na tom, zda zvítězíte či prohrajete, a na rozdílu v počtu zkušeností obou soupeřů. Přibylo však další kritérium. Po dotazu Cerridwen Lowry Antares ho pan ředitel vysvětlil takto: „Pokud v posledních 30 odehraných soubojích figuruje 10krát ten samý soupeř, pak se při dalším souboji začínají krátit expy, u výhry o -1, u prohry o 1/4 expu.“

Pokud tedy bojujete se stejným soupeřem často, dojte k tomu, že začínáte zkušenosti ztrácet. Nikoli jen, že jich získáte za souboj méně, ale jdete do minusu. Dokonce i za výhru o ně můžete přijít. Stalo se mi, že jsem často byl v soubojáku se spolužačkou Esperanzou, a nakonec mi byly dva body odečteny, přestože jsem ji porazil.

Nemohu říci, že bych tuto změnu zcela zatracoval. Sám jsem si hodně bodů nahrabal a získal magíka za nebezpečnost díky tomu, že jsem dlouhou dobu bojoval výhradně s kamarádkou Niane, což jistě nebyl ideální stav. Současný systém mi však na druhou stranu velmi znesnadňuje hledání soupeřů.

Pravděpodobně to nepociťují začátečníci, neboť těch je přece jen dost na to, aby denně nalezli nového soupeře. Navíc si ještě nemohli přikoupit energii, takže mají za den k dispozici jen šest soubojů. V mém případě je to jiné, energie mám na čtrnáct soubojů za den, tudíž ztráta expů za výhru či prohru mě čeká vždy, pokud během jednoho dne nevystřídám soupeře a držím se jednoho. Protivníků, kteří by byli na srovnatelné úrovni se mnou, je jen několik, a samozřejmě nemáme všichni čas chodit do soubojáku každý den. Navíc obvykle spolu nemůžeme bojovat tak dlouho, jak nám to energie dovoluje, neboť naše boje trvají dosti dlouho. Když například bojuji s madam Malrinovou (a to není zcela srovnatelný protivník, má o více než tři tisíce méně zkušeností než já), souboje trvají velmi dlouho, často přes sto šedesát kol a přes jednu hodinu, neboť máme mocné bubuingové hůlky, které zvyšují účinnost léčících kouzel natolik, že je obtížné soupeře udolat (přestože samozřejmě víme, jak soupeři v použití léčících kouzel zabránit, ale to nelze dělat neustále). Obvykle pak jeden z nás sérii soubojů ukončí a druhý, který by měl ještě čas na další souboj, opět nemá soupeře.

Snažím se občas také nalákat k souboji výrazně slabší protivníky. Pro ně to může být výhodné alespoň v tom směru, že se ode mne přiučí nějakému doposud neznámému kouzlu, i když ta pravděpodobnost je malá. Mně to přináší pouze to, že si vymažu z posledních třiceti silnější soupeře. Samotné souboje pak probíhají buď tak, že úmyslně používám pouze slabší kouzla, což může vést k tomu, že mne výrazně slabší protivník porazí a já přijdu o zkušenosti; nebo tak, že nastoupím v plné síle, a pak slabšího soupeře zmlátím až nechutně, nemá nejmenší šanci.

Mohu samozřejmě bojovat se silnějšími. Jak jsem však vypozoroval, ti nejsilnější ze Soubojového klubu už obvykle chodí jen do Sklepení, samotný klub je přestává zajímat. Jediný výrazněji silnější protivník (zhruba o tolik, o co jsem já silnější než madam Malrinová), se kterým mívám možnost si zabojovat, je spolužačka Narcissa.
Předpokládám, že i v jejím případě jde o volbu ze zoufalství: nemá nikoho srovnatelného, s kým by mohla běžně absolvovat vyrovnané souboje, musí vyzývat ty slabší.

Existuje řešení této situace? Pokud bych za souboje nemohl jít do minusu, pokud bych věděl, že přinejhorším získám nula bodů, soubojoval bych s kýmkoli za jakýchkoli podmínek a předpokládám, že oni se mnou také, neboť bychom se mohli dohodnout na používání vyrovnaných kouzel. Mohl bych si pak soubojáku užívat daleko intenzivněji než dnes. V současnosti si vedu záznamy o tom, s kým jsem za posledních třicet soubojů bojoval, a je obtížné najít někoho, s kým ještě nemám deset, ale spíše více, soubojů. Lepší, než jsem já, tam chodí zcela výjimečně, se srovnatelnými a skoro srovnatelnými jsem již obvykle bojoval příliš často a boj s těmi, kteří jsou výrazně slabší, nemá moc smysl.

A přitom mě to tam tak baví!

Published by

Nebelbrach Mechacha

Hradní novinařině se věnuje od nástupu do školy v Létě 2009, kdy začal psát pro Lví tlapou. Spolupráci s Denním věštcem navázal ve školním roce Zima 2012. Od počátku píše články týkající se Soubojového klubu, v Zimě 2013 založil tradici pravidelného famfrpálového (raději říká kvidyčového) zpravodajství. Sem tam se hecne a zpracuje i jiné téma. Řídí se heslem: „Scholaris in omne tempus.“

Komentáře

  1. 🙂 – + tiše závidí začátečníkům, kteří tak snadněji přijdou na magíka za Nebezpečnost + 🙂

  2. – Před půl rokem byly tyhle řeči podle pana ředitele „jen Vaše úvahy“ Předpokládám že se nic nezměnilo a tento článek bude brán jako snůška nesmyslů a bude se tvrdit, že to v praxi funguje úplně jinak a dobře. Ale ne, nefunguje to, nemohlo to fungovat, a úvahy byly podle všeho správné. Článek má pravdu.

    1. Re: – Kdyby se v soubojáku neděly ony „podfuky“ a „vychytralosti“, co se děly, tak k žádným takovým úpravám nemuselo dojít. Stejně jako před oním půl rokem vyzývám všechny, kteří mají lepší nápad, ať ho předloží, možná že za těch půl roku někdo něco vymyslel, tehdy tomu ale tak nebylo.

      1. Re: Re: – Podfuky, i ty bez uvozovek, se děly v dobách kdy existovalo tlačítko vzdát se. Nemusím si hrát na to že sem ho nikdy nezneuži, taky, ale když se zrušilo, mělo to smysl. Nikdo už nedostal 15 bodů za půl minuty. Pokud považujete za podfuk, že jsem rád bojoval s jedinou osobou, protože nás to jednoduše bavilo, vždy jsme věděli kdy budeme oba mít čas a soubojový klub bylo další místo pro klidnější setkání než v jiných místech hradu – a k tomu sem takovému člověku musel pomoct, protože mé zkušenosti byly o 3000 větší, tedy ano, nechával jsem ho vyhrát, abych s ním mohl vést rovnocené souboje dřív něž za rok. Víte, že kdybych ten rok počkal, tak jsem s ním v životě nebojoval, protože už je pryč? Ale nejen to, byly taky doby kdy jsem měl prostě stabilní soubojové partnety. Jednu dobu jsme do klubu chodili například s Herwen, ze stejných výše popsaných důvodů, jen jsme měli zkušeností stejně. A tuhle možnost, na které snad ani podle vás nic špatného není, doufám, tato změna odepřela… já nápad mám a podle mého názoru je daleko lepší – změnu zrušit. Mě už je to dohromady jedno, do klubu už nemám zájem chodit, ale ostatní v něm mají zjevně se změnou potíže.

  3. – přemýšlím, jestli by bylo řešení, které by nemuselo tolik vadit, kdyby místo 30 to bylo 3*Energie.
    Hranice pro odečítání by byla hodnota Energie.
    Zároveň by to stále vedlo k hrám s různými lidmi – jen by se to počítalo za o něco delší čas – mně by to osobně mírně potěšilo, když jsem třeba týden chodila hrát v noci, tak se mi soupeři tolik nestřídali…

    Protože jinak mi to stále přijde jako dobré opatření v tom ohledu, že to brání různým manipulacím (s nebezpečností, nebo vytáhnout kamaráda z mála na hodně expů, protože já z toho budu mít nulu a on za poražení silnějšího hodně)

    A ze slabšími než jsem já hraju taky – sáhnu po základní hůlce, upravím si slot, podle dohohdy i vyházím dvojková kouzla nebo tam nechám okoukávané, pokud se nějaké moje někomu líbí…
    Stejně má ten zkušenější výhodu v lepší znalosti fungování klubu, což mu k výhře pomáhá, tak proč ne?
    -podobně hrát se silnějším klidně budu, nevadí mi to nakonec prohrát, pokud z toho mám reálnou šanci na okoukání něčeho – což pokud jsem za 8 kol rozdrcená, nebo pokud hraje tisíc různých kouzel, úplně není.

    1. Re: – „kdyby místo 30 to bylo 3*Energie“ – merlinužel nevidím změnu, jen to nebude za 10 soubojů, ale třeba za 15, tzn. že jeden den si zahrajete o 5 soubojů více, další dny to ale již vyjde na stejno…

  4. .. – naprosto souhlasím. Místo výstižného článku by to mohlo být asi takhle: ‚Mají zkušení soubojníci s kým soubojovat? – Ne.‘ 😀

    Ne prostě před zavedením tohohle nesmyslu jsem v soubojáku byla každý den a bojovala jsem jak o život, ovšem na mé úrovni už nemám taky nijak velký výběr, takže jsme se točili zhruba 4,5 lidí. Od doby, co tohle začalo, už do soubojáku nechodím, jen do sklepení, protože to pro mě prostě ztratilo smysl. Nováčci to sice ještě nepociťují, ale tohle lidi ze soubojáku spíš vyhnalo a když ne, tak jsou znechucení taktizováním s kým jít bojovat a s kým ne. Fuj.

  5. – Asi už není co dodat, všechno důležité bylo řečeno, v adminu DV asi ještě leží článek na stejné téma ode mne, jsou v něm uváděny konkrétní příklady.
    Souboják, jedno z nejživějších míst hradu, přestává být pomalu ale jistě nekonečným. Pokud vím, nedávno se taky ze seznamu vytratil magík, který byl k mání, tuším, za získání 40 000 zkušeností. Předpokládám, že byl zrušen, protože při novém systému se k tomuto číslu už nelze dohrabat.
    Vymyslet nějaké kloudné řešení je asi oříšek, protože bojovat stále s jedním člověkem taky nemá příliš smysl, ale beru to jako omezení, protože souboják (hlavně pak ve „vyšším levelu“) je otázka času.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *