Předměty podle kolejí? – 4./4. – Havraspár

| Vydáno:

Je tady čtvrtá část ankety o tom, jaké předměty se hodí pro kterou kolej. Tedy s ohledem na to, jakými charakterovými vlastnostmi se studenti dané koleje vyznačují. Nedalo mi to a zeptala jsem se v každé koleji několika studentů. Jaký názor měli Havraspárští?

Položila jsem všem jednoduchou otázku:

Jaké tři předměty z možných nabízených v letošním roce by se dle povahových a charakterových rysů a vlastností hodily pro tvou kolej?
A jaké byly jejich odpovědi?

Calwen Silvernose
Studium mudlů, Léčivé rostliny, Dějiny čar a kouzel. Dějiny jsem vybrala proto, abychom se poučili.

Mudly proto, abychom jim porozuměli a Léčivé rostliny proto, abychom mohli pomáhat.

A tahle kolej by měla být dost chytrá na to, aby to všechno zvládla.

Lilien Emity Meissed
V první řadě bych to viděla na Nitročáry, i když jsem zatím viděla pouze první výklad, je to předmět, který má hlavu a patu. A i první výklad je poutavý a velice moudře napsaný. Člověk se nad ním musí zamyslet tak, jak by to modrý měl dělat pořád. – směje se – Tento předmět bych k naší koleji přiřadila už jen díky tomu, že ho učí profesorka Larrie Larstonová, bývalá modrá primuska… Neříkám, že tento předmět přiřazuji k Havraspáru kvůli původu profesorky, ale kvůli tomu, že tato profesorka se zasluhuje o to, jaký Havraspár nyní je. Nechala v něm tolik myšlenek, své fantazie, svého já, že se i v onom předmětu odráží ten modrý třpyt.
Další předmět bude také od modré. Tuším, že ta mo(u)drost prostě v těch modrých profesorech zůstává. Je to předmět Magie duše od Janel Weil. Myslím, že Havraspárští si na duši hodně zakládají a zde, ve velice kvalitně zpracovaném předmětu, se o ní dozvíme hodně.
A poslední předmět, který jsem vybrala, je Čarografika, od profesora Johna Werewolfa. Ač by se zdálo, že tento předmět nemá nic společného s chytrostí a moudrostí, zdání klame. Jelikož Havraspárští na této škole jsou velice tvořiví tvorové, je tento předmět to pravé ořechové právě pro ně.

Linn Rose Lairová
Musím říct, že takhle jsem nad předměty nikdy nepřemýšlela, takže se teď‘ můžu zamyslet hlouběji – a jako první mě napadají Nitročáry. Ne proto, že je učí ještě nedávno modrá profesorka, ale proto, že Havraspár je charakterizován jako chytrá, hloubavá, vnímavá kolej. I já se ráda rýpu ve svém nitru a zkoumám svoje myšlení, takže Nitročáry jsou podle mě typicky havraspárský předmět. Možná si to nemyslím sama… vzhledem k „modrosti“ v obou třídách. – usměje se –

Na druhé místo bych uvedla Literární seminář – poezie, protože modří mají velký smysl pro poezii, i když pro mě to bohužel neplatí.
A na třetí… Asi Flákání pro pokročilé. Nikdo se neumí flákat tak, jako my, když chceme.

Adretea Lyria
Za mě určitě Nauka o fóbiích, Literární seminář a samozřejmě Věštění! Havraspárští jsou divná stvoření, která často oplývají velkou dávkou kreativity, a to jim na semináři vynese občas nějaký ten bonusový bod. O jejich lásce k ovomancii se popsaly již strany a strany knih, ovomantická sada se nachází dokonce i v havraní kolejce a Věštění je tedy základním kamenem do výbavy každého modrého! No a Nauka o fobiích? Pokladnici nám dělá zombie. V kolejce se běžně prohání stáda kachen madam Leevianové, prasata lady Morgány nebo masožravý ozubený Ementál, kterého si vydržuje Linn. To člověka poznamená a je dobré vědět, co jednoho čeká.

Anita Blakeová
Všichni Havraspárští jsou podle mě přemýšliví a rádi se dozvědí něco nového. Osobně myslím, že rádi poznávají sami sebe, proto bych pro svou kolej vybrala předmět, kde se studenti musí zamyslet sami nad sebou, zahloubat se do své duše a poznat svou povahu. Z těchto důvodů bych zvolila Nitročáry, což je předmět, kde člověk v prvním ročníku musí hlavně poznat sám sebe, a to natolik dokonale, aby dokázal ovládnout a zklidnit své myšlenky. Jako druhý předmět bych vybrala Psychologii, což je, jak jsem si všimla, předmět, o který jeví zájem mnoho modrých. V naší kolejní místnosti se také často básní – ať se již jedná o básničky na kolejních slavnostech, či veršování jen tak, básníme často a rádi. A i když někteří tvrdí, že jim to nejde, ve skutečnosti to jde všem. Proto by dalším vhodným předmětem pro všechny modré mohl být Literární seminář – poezie.

Cassiopeia Sagitta
Bodohrotičství – dlouhou dobu Havraspár vedl nepřetržitou šňůru vítězství v bodování, až na minulý rok, tak nejspíš se ještě máme co učit.
Žertovné zaříkávání – v naší kolejní místnosti je vždy skvělá nálada a zábavy je tolik, že víc se jí tam ani nemůže vejít, a tak není pro škodu umět vždy nějaké to nové kouzlo pro rozveselení ostatních.
Létání na koštěti – ačkoliv naši havránci mají ty nejlepší předpoklady vyhrát Famfrpál, přesto pořád nemůžeme najít takový ten správný větrný proud k výhře, třeba bychom na tomto předmětu mohli najít tipy, jak být ještě lepšími (a to jakože skvělí jsme).

Queti Sylie
Jako první mě napadly Taje pravděpodobnosti od madam Wynne, které se letos nevyučují (a je to škoda).

Takže místo nich dám Numerologii – čísla mi s Havrem ladí, a když není v nabídce Ovomantie, tak nějaké jiné věštění je dobré.
Jako druhé – letošní novinka Nitročáry, zatím to vypadá jako kombinace náročného a atmosférického. Z předmětů o vnímání sebe i ostatních takový nejhavraspárštější.
Na třetí místo dám asi Ministerskou přípravku – modří jsou chytří a vědí, co se jim bude hodit.

Můj návrh předmětů vhodných pro Havraspár:
Kryptologie – předmět je podle mého nejvhodnější, protože šifrování, dešifrování a lámání různých hlavolamů je pro havraspárské hlavičky jako dělané.
Ministerská přípravka – chytré politiky a ministry potřebujeme určitě nejen v kouzelnickém světě, ale i v tom mudlovském.
Filosofie – kdo jiný by mohl trávit čas tím, že přemýšlí a hluboce hloubá, než právě modrobronzový havran?

Trocha statistiky na závěr:


Jak je vidět, havraspárští se shodli a neshodli. Shoda u Nitročár je 4 ze 7. Tento předmět je novinkou a jak dokazuje jeho obsazenost, je to opravdu předmět pro havránky. Čtrnáct ze dvaceti míst obsadili právě opeřenci. Pro madam Larrie to musí být nesmírně krásné, že má plno svých bývalých spolužáků ve třídě. Nitročáry zcela jistě budou Havraspárským vyhovovat, protože profesorka je též z havraspárské koleje, a tak je velmi pravděpodobné, že něco z ní se promítne i do jejího předmětu. Dva hlasy si získal Literární seminář – poezie od madam Anseioly. Jak je vidět, nitro havranů má básnického ducha a myslím, že i Poezie se k nim povahově hodí, už jen proto, že hádanky pro vstup do havraspárské věže u klepadla se rýmují a oni sami musejí vymyslet jiný rým, chtějí-li projít do společenské místnosti.

Všechny ostatní předměty získaly po jednom hlase, z čehož se nedá usoudit, co by mělo přednost více.

Komentáře

  1. – Jéé, havrani milí! 🙂 Vy jste nejhodnější. Jsem moc ráda, že Nitročáry vám přijdou tak modré! 🙂 Děkuji moc!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *