Vedlejší role v sérii HP: Maggie Smith

| Vydáno:
Maggie Smith – osoba, kterou pravděpodobně nemusím představovat. Senzační talentovaná herečka, jejíž herecká kariéra je aktivní několik desítek let. Kromě toho je držitelkou mnoha prestižních cen. Většina fanoušků ji má však zafixovanou jako profesorku Přeměňování a kolejní ředitelku Nebelvíru. Pojďme si však říci, kde jinde lze tuto skvělou herečku vidět.

Maggie se narodila 28. prosince 1934 v Británii, ve městě Ilford. Její rodiče jí v dětství často vyprávěli romantický příběh o tom, jak se potkali ve vlaku z Glasgow do Londýna. Když jí byly čtyři roky, přestěhovali se do Oxfordu společně s jejími staršími bratry, dvojčaty Alistairem a Ianem.

Když bylo herečce sedmnáct let, začala hrát na divadelních prknech svou první roli. Ztvárnila roli Violy ve hře Twelfth Night, zatímco dále studovala. O dva roky později se objevila v televizním pořadu Oxford Accents. A ve dvaadvaceti letech (1956) účinkovala ve svém prvním filmu s názvem Child in the House. Ve stejném roce prožila také svůj broadwayský debut, kdy se chopila hned několika rolí. Již v roce 1959 obdržela svou první nominaci v prestižním britském udílení cen BAFTA, a to za roli ve filmu Nowhere to Go. Ani jeden ze zmíněných snímků u nás nevyšel.

V roce 1962 vyhrála rekordních pět cen během večera udílení Best Actress Evening Standard Awards. Ceny obdržela za své role ve filmech The Private Ear a The Public Eye.

V šedesátých letech se stala stálou herečkou v Národním královském divadle, a to především díky roli Desdemony ve slavné hře Othello. Objevila se též ve filmové verzi, za kterou získala svou první nominaci na Oskara (1965).

Pak už se filmové nabídky jen hrnuly. Je nutno zmínit snímky: Mladý Cassidy, Hot Milions, Nejlepší léta slečny Jean Brodieové, Jaká to rozkošná válka či Kupec Benátský.

Maggie získala cenu Akademie za nejlepší herečku v hlavní roli právě za film Nejlepší léta slečny Jean Brodieové. Mimo jiných ocenění jich posbírala do dnešního dne šťastných třináct!

Následovalo několik rolí v dramatických kouscích jako Smrt na Nilu, Láska a bolest a celá ta zatracená věc, Quartet či Zlo pod sluncem.

Ač nám to možná díky námi nejznámější roli k Maggie moc nesedí, tak se velice často ujímala komediálních rolí. Dokonce právě za ně získala mnoho ocenění. Konkrétně se jednalo o snímek Apartmán v Kalifornii, za který jich obdržela hned několik: Acamedy Awards a Golden Globes. Navíc za něj byla také nominována v tradičních britských BAFTA cenách.

Konečně přichází film, ve kterém jsem paní herečku poprvé zaznamenala já. Asi snad každý viděl Sestru v akci se známou černošskou protagonistkou Whoopi Goldberg. Maggie zde hraje přísnou představenou kláštera, kam je Whoopi jakožto slavná zpěvačka ukryta před mediálním světem.
Ač hodnocení filmu nebylo nikdy příliš vysoké, myslím, že se právě z tohoto snímku stal kultovní kousek, který se také dočkal svého pokračování.

Smith se objevuje v následujících letech v dalších hůře hodnocených filmech, jako jsou Richard III., Láska až za hrob nebo Čaj s Mussolinim.

Zlom rozhodně přichází s rolí profesorky Minervy McGonagallové v legendárním prvním díle ságy, která nás všechny spojuje. Přísná, spravedlivá, ale i empatická profesorka je po boku Harryho Pottera v sedmi částech této fantastické série.

Co si budeme povídat, už v době prvního dílu bylo sympatické Britce 66 let a při premiéře druhé části Harry Potter a Relikvie smrti si mohla na dortu sfouknout 76 svíček. Úctyhodný věk pro herečku, která se v takovém věku dostala ještě více do povědomí všech filmových diváků.

Během deseti let s J. K. Rowling se věnovala i jiným scénářům, a to například filmové verzi Vášeň a cit, Dámy v letech, Kvartet, Podnájemnice nebo Dáma v dodávce.

Jejím posledním filmem je snímek z loňského roku, Panství Downtown, které je jakýmsi vrcholem stejnojmenného seriálu. I tam zanechala herečka svou nesmazatelnou stopu, a to hned v šesti sériích.

Nakonec mám pro vás pár zajímavostí, které je třeba zmínit. Za svou divadelní a filmovou práci byla oceněna Řádem britského impéria, a může tak používat titul Dame.

Maggie Smith bojovala během natáčení filmu Harry Potter a Relikvie smrti 2. část s rakovinou. Ani fanoušci, ani štáb o této skutečnosti nevěděli. Naštěstí se s nemocí úspěšně poprala.

Představitelce profesorky McGonagallové přeji za celou redakci i fanoušky pevné zdraví a přes její krásný věk (85) ještě mnoho natočených filmů.

Pro Denní věštec
Helen Miltonová

Published by

Helen Miltonová

Mladičká redaktorka, která se nezalekne žádného tématu, se nejraději po hradě prohání s rychlobrkem v ruce. Velmi často ji zastihnete, jak něco sepisuje – články do Denního věštce nebo do Žlutého Trimela či domácí úkoly a soutěže. Ve volném čase se ráda vyskytuje na famfrpálovém hřišti, ale věnuje se také malování a vytváření pohyblivých obrázků.

Komentáře

  1. Krásný článek, díky za něj!
    Maggie Smith je také skvělá v Univerzální uklízečce. 😉
    A zcela souhlasím s hodnocením Sestry v akci, mám tuhle komedii moc ráda. 🙂

    1. Naprosto souhlasím, v Univerzální uklízečce je parádní a Sestra v akci se mi taky líbila 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *