Máchovým krajem po stopách kouzelných tvorů I.

| Vydáno:

Před časem jsem se s Darkness vydala prozkoumat Bránu do pekel. O této cestě již Darkness reportáž sepsala. Já se rozhodla prozkoumat to ostatní, co jsme se dozvěděly. Z jemných narážek a kusých vyprávění jsme totiž zjistily, že zdejší kraj se jen hemží nejrůznějšími kouzelnými tvory. Jako první každého místního obyvatele napadnou drací.

Jezerní drak

Jezerní draci se v těchto místech vyskytují poměrně často, ovšem nebyli tu odjakživa. Jejich příchod do zdejších krajů je velice úzce spjat s osobou svobodného pána Dalibora z Myšlína.

Tento věrný poddaný krále Karla IV. v dobách své mladosti hodně cestoval. Podle jedné legendy zavítal i do východních krajů. Seznámil se tam s malým osiřelým jezerním dráčkem. Rozhodl se vzít jej s sebou do Čech, kde mu hodlal zajistit domov v rybnících pánů z Růže. Při svém návratu domů však, k radosti své i dráčkově, zjistil, že král Karel rozhodl vybudovat Velký rybník v okolí Daliborova domova. Když pak jezerní dráček pomohl svému lidskému příteli vyčistit obchodní cestu vedoucí do Žitavy od loupežníků a ostatní sběře, byl jeho osud, v dobrém slova smyslu, zpečetěn. Dalibor z Myšlína byl svým králem odměněn, a tak mohl vytvořit pro jezerního draka to nejlepší prostředí.

Jezerní draci se tu záhy rozmnožili, osídlili nejen Velký rybník, ale i Břehyni, Novomlýnský rybník, někteří mlaďoši prý zkouší štěstí ve skalnaté průrvě na řece Ploučnici.

Jak takový jezerní drak vypadá? Mému bratrovi se podařilo vyfotit ho mudlovskou skříňkou na obrázky, takže se můžete sami podívat. Právě vylézá z jezera, aby se vyhřál na písčitém břehu.

Jezerní drak vypadá téměř jako ostatní vodní draci. Je jen trochu menší než ti, kteří žijí v mořích. Nikdy ho nikdo neviděl plivat oheň, avšak jeho dech je horký. O tom se přesvědčili mnozí místní, kteří málem umrzli, když v zimě lovili ryby pro svou obživu. Nebýt horkého dechu draka, nikdy by se zpět domů ke svým nevrátili.

Podle informací, které se mi podařilo získat, se jezerní drak snadno rozmnožuje, protože zde nemá přirozených nepřátel. Snáší jedno vejce, o které několik let pečuje. Když se pak vyklube na svět malý dráček, živí se sinicemi a rákosím. Teprve později nepohrdne rybkou. Dospělý drak žere pouze ryby. To by se mohlo zdát, z hlediska vodního hospodářství, dost nepříjemné, avšak je to vyvážené tím, jak se drak o své jezero stará. Pomáhá s výsadbou rybího potěru, udržuje rovnováhu mezi dravci v jezeře, vyhání pytláky lovící ryby bez povolení. Jsou dokonce známy i případy, kdy drak zachránil lidi před utopením.

Mudlové tyto draky nikdy nevidí, ačkoli mají pověsti, ve kterých draci vystupují. Není jisté, zda je to zvláštními schopnostmi draků stát se neviditelnými, či zda mudlové ve skutečnosti v existenci draků nevěří a proto je nevidí, i když projdou kolem nich.

Keša

Komentáře

  1. Miluji draky – a taky tento článek. Vychutnal jsem si ho od začátku až do konce. Zase jsem se dozvěděl něco nového. 😉

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *