Na slovíčko s AJR

| Vydáno:

Zakladatelka a mnohaletá šéfredaktorka Denního věštce, organizátorka zkoušek CKÚ a NKÚ, dáma, která má na starosti přijímání nových studentů na školu, vyučující oblíbených předmětů… Ne, k rozhovoru jsem si nepozvala celý regiment osob, ale osobu jedinou – Anseiolu Jasmis Rawenclav.

Před několika dny jsi předala Denní věštec nové šéfredaktorce. Nabízí se tedy otázka, zdali zůstáváš v redakci, nebo v současné době mizíš z novinářského života úplně?
Elennar se s redakcí teprve seznamuje, takže sloužím jako poradkyně a pomáhám jí s nejrůznějšími věcmi. Bůh ví, jak to bude do budoucna, ale vzdalovat se od novin úplně nechci. Možná sem tam něco napíši, kdo ví.

U psaní ještě zůstaneme, ale podíváme se na něj z jiného úhlu pohledu. Mimo jiné učíš Literární seminář. Chtěla jsem se tě zeptat, jak vnímáš a hodnotíš úroveň psaní na našem hradu? Teď se ptám hlavně na pravopis a gramatiku, protože já osobně mám pocit, že úroveň tak nějak pomalu upadá. Vnímáš to jako problém? Nebo to vidím zbytečně černě?
Ty toho – vzhledem k počtu tříd – asi přečteš daleko víc než já. Já si toho ani moc nevšímám. Možná proto, že je o mně známo, že se na pravopis a gramatiku zaměřuji, tak si studenti dávají pozor.

Mnozí čtenáři možná nevědí, že se podílíš na agendě kolem přijímání nováčků na naši školu. Jaká byla letošní registrace? Zdá se mi, že studentů bylo přijato na poslední roky relativně dost. Byla opravdu poptávka po studiu na Hogwarts letos větší než obvykle?
Letos jsme přijali opravdu hodně lidí. Řekla jsem si, že raději dáme šanci více lidem, když jich potom vždy celá řada odpadne. Poptávka možná o něco větší byla, ale hlavně se zvýšila kvalita esejí. Možná si někteří přečetli můj článek a už věděli jak na to.

S tím souvisí další jev. Mám pocit, že na škole se objevují různí „příbuzní“ bývalých studentů, zaměstnanců atd. (rozuměj jeden člověk s více identitami v průběhu času). Dělá ti to radost, nebo je to spíš problém?
No, to je věc těch lidí. Já proti tomu nic nemám. A pokud na škole nedělali bugr, tak to snad není nic proti ničemu.

A jaký zájem čekáš letos o zkoušky CKÚ a NKÚ?
Je to víceméně každý rok stejné, jen těch CKÚ asi bude víc, protože narůstá počet absolventů. Pokud si nezaložili nějaké „příbuzné“ a nerozhodli se věnovat jim, tak si myslím, že si budou chtít zpestřit absolventský život nějakými zkouškami.

Médii to možná ještě neproběhlo. Ale je již známou věcí, že ztroskotalo tvoje manželství se Sergem. Jak probíhalo majetkové vyrovnání? Teď mám na mysli hlavně domek v Godrikově Dole.
Serge svou část domu prodal a já jsem zůstala jediným vlastníkem.
Takže žádná krev netekla?
To ne.

Vím, že toho máš hodně… Ale jak vypadá ideální den na naší škole „podle Rawenclav“?
Ideální den? A jé. – zasměje se – Ideální den začíná dobrou snídaní, přečtením pár pěkných úkolů a fajn je, když člověk mimo to nemusí nic moc dělat. To se mi ale většinou příliš nedaří. Potěší mne také debata s chytrými studenty zapálenými do stejných věcí jako já. Fajn je, když člověk může dělat to, co ho baví a ne to, co je potřeba. – usměje se –

A vyskytne se v tvém životě aspoň pár takových dní?
Ano, snažím se na tom pracovat. To je také jeden z důvodů, proč jsem neotevřela Literární seminář 1 a předala Denní věštec. Minulý rok pro mne znamenal ujasňování priorit a toto z toho vyplynulo. A tak mi zbývá víc času pro sebe a pro činnosti, které se mi zdají hodnotné. – usměje se –

Který ze svých předmětů vlastně učíš nejradši? Nebo takhle… ono to souvisí. Ve kterém předmětu tě studenti nejvíc inspirují svými úkoly?
Nejraději učím Psychologii, protože se tam studenti musí zamýšlet nad sebou a vlastními životy a snažím se jim něco předat, doufám, že úspěšně. Na druhém místě by byl Literární seminář, kde mne baví pozorovat, co všechno dokážou studenti sepsat. Poezie je taková oddechovka. Nu a Antropologie je spíš taková hra, ještě jsem se nedostala k tomu, abych to pojala vědečtěji. Na druhou stranu právě z Antropologie zadávám zkouškové práce, kde musí student sám něco vybádat. Přečtěte si práci pana Nebelbracha na OVCE, to je výborné počtení. Dá se tedy říci, že mne baví vše, co vyučuji, každý předmět pro něco jiného.

A jaký předmět (předměty) by sis vybrala ze současné nabídky, kdybys byla studentka?
Nad tím jsem nějak nepřemýšlela. – usměje se – Kdyby tady ještě byla Larrie, šla bych na její Nitročáry. Možná bych se podívala i k Seleně na Nauku o fobiích. Kdybych byla takový ten nadšený prváček, chtěla bych chodit na předměty z knížek a asi by mne mrzelo, že u nás nejsou pravidelně vyučovány všechny. To vnímám jako minus naší výuky.

Koho tipuješ na vítěze letošního školního poháru? Jsme sice na začátku, ale Havraspár to rozjel docela ve velkém.
Tipovat je poněkud předčasné. Myslím si, že zatím mají šanci všichni. – usměje se –

Děkuji za rozhovor.
Také děkuji.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *