Zázračné probuzení?

| Vydáno:
Dlouhé měsíce jsme čekali. Přestali jsme doufat, že to to někdy zase přijde… Ale přišlo, náhle. Sub Salix, to místo pro poezii a mnohá vyprávění zase ožilo…


Ke svému zděšení mohli obyvatelé hradu pozorovat postupný úpadek kdysi čtenáři opěvovaného místa Sub Salix. Zlaté časy povídek a příběhů na pokračování plných napětí vzala s sebou minulost. Doby slavného Spisovatelského klání dávno pominuly, za poslední rok nevyšla na Sub Salix jediná řádka. Čtenáři již přestali doufat. Nyní se však jako fénix z popela znovu zrodila naše stará čítárna. Vycházejí nové povídky, básně a nejen to – čtenáři se mohou účastnit prvního hlasování o Vrbový proutek. Madam Janel Weil byla tak ochotná a našla si chvíli, aby mi poskytla krátký rozhovor exkluzivně pro Denní věštec.

Co je vlastně Vrbový proutek?

Vrbový proutek je nová soutěž čítárny Sub Salix. Pokud se sejde dostatek příspěvků, bude probíhat každý měsíc a automaticky se jí budou účastnit všichni, kteří na SS v příslušném měsíci cokoli vydají. Hlasování se může zúčastnit každý obyvatel hradu přes brigádu Sub Salix v soutěžích. Chtěla bych poděkovat všem, kteří se soutěže zúčastní, ať už jako autoři, nebo „pouze“ jako hodnotitelé, protože lidí z obou skupin je potřeba.
Chtěla bych tímto čítárnu více zapojit do dění na hradě, zatím totiž stojí pořád na jeho okraji jako záliba minima lidí, což je podle mého škoda, protože pisatelský talent má v sobě každý. Snažím se tedy potenciální autory přilákat mimo jiné i odměnou v podobě putovního Zlatého vrbového proutku a nějaké té finanční podpory.

Zaslechla jsem něco o tematických čtvrtcích, co si pod tím mám představit?

Tematické čtvrtky už běží a na oblíbenosti záleží, jak časté budou. Jde o to, že občas slýchám, že autory prostě nic nenapadá, neví, o čem psát. Chci jim tedy trochu pomoci a v rámci tematických čtvrtků vydávat různé obrázky, písničky, citáty a podobně, kterými se mohou básníci i spisovatelé při své tvorbě inspirovat. Mají pak přesně týden od zveřejnění tohoto stimulu, aby něco vytvořili a poslali to do příslušné soutěže. Nejlepší dílka budou vycházet… no, samozřejmě na Sub Salix.

Chcete něco vzkázat čtenářům?

Ať se nebojí na cokoli vydaného na SS vyjádřit svůj názor. Hlavním důvodem, proč někdo vydá svoji báseň/povídku/drabble, je to, že chce slyšet jaký jeho literární pokus je, co je dobře, co špatně, zkrátka touží po zpětné vazbě. A redakce čítárny se ji snaží poskytovat, ale samozřejmě zde platí, že „čím víc, tím líp“ a „více hlav víc ví“, protože každý může mít názor úplně jiný. A takový komentář zkrátka potěší, každý chce, aby se jeho dílko četlo.
A kromě toho se nestyďte – když budete mít k fungování čítárny jakoukoli připomínku či nápad, napište mi sovu, budu vám za to moc vděčná.

Děkuji za minirozhovor a přeji jménem redakce čítárně Sub Salix mnoho úspěchů.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *