Velikonoční tradice aneb Připravte vědro s vodou!

| Vydáno:
Máme tu Velikonoce, a jak je zvykem, tak s nimi i nějaké tradice. Plete se pomlázka, barví vajíčka, ale co dál?
A jak to chodí u našich kolegů v zahraničí?

K zopakování: Velikonoce jsou křesťanský svátek. Pro křesťany je to největší svátek v roce. Připomínají poslední dny, smrt i vzkříšení Ježíše Krista. Je to i svátek jara, představující znovuzrození přírody a probuzení k životu po zimě.
Název Velikonoce je odvozen od Velké noci – noci, kdy vstal Ježíš Kristus z mrtvých. Datum se pohybuje od 20. března do 27.dubna. Také se před Velikonocemi můžeme těšit na Pašijový týden. Květná neděle, Modré (Žluté) pondělí, Šedivé úterý, Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota, Velikonoční neděle / Boží hod velikonoční a Velikonoční pondělí.

A teď už k těm tradicím.

Je zvykem, že se peče velikonoční beránek. V křesťanství představuje Boží stádo nebo symbol Ježíše jako obětavost za spásu světa. Já se musím přiznat, že beránka jsme doma nikdy nepekli a ani jsem ho nikdy nejedla. Možná jen toho čokoládového.

Také se barví vajíčka, která se pak dají koledníkům. Ale opět, čokoládová asi taky projdou.
když už jsme u toho, tak pánové chodí na koledu. Zvoní na zvonky všech baráků, vyšlehají děvčata pomlázkou a ještě za to chtějí odměnu. Ale každý se na to dívá jinak. Samozřejmě si na to musí uplést pomlázku.
Čím jiným by je šlehali? Pomlázky se tradičně pletou z osmi vrbových proutků, ale počet se dá snížit na čtyři a někdo si dokonce zamotá proutky jen dva. Zdobí se mašlí a barevnými pentlemi.
A osobně můžu říct, že čím hezčí pomlázka, tím větší odměna. Ale má to i jeden háček. Hoši můžou chodit jen do pravého poledne, jinak je děvčata můžou zlít vodou. A taky nemusí, ale která škodolibá duše by si to nechala ujít?
Také se hledají vajíčka od Velikonočního králíčka. Ty se poschovávají na zahradě a děti je pak mají najít. Touhle tradicí jsme se inspirovali v Německu.

A jaké velikonoční tradice se dělají v cizině?

Naši bratři na Slovensku slaví Velikonoce podobně jako u nás, ale tady se polévání děvčat tolik nepraktikuje. A také po Velikonočním pondělí je Odvetné úterý a holky šlehají a polévají vodou chlapce. To by se mohlo zavést i u nás. – usměje se –

Dělá se jarní úklid(jako u nás) a pečou se zakulacené bochánky, tzv. „pašky“.

Ve Velké Británii a USA je hlavním bodem zábavy již zmiňované hledání vajíček. Samozřejmě se dějí věci takové, že všechna vajíčka se nenajdou a můžou zůstat ukrytá ještě hodně dlouho. Takže něco jako schovávání vánočních dárků.
Děti ve školách vyrábějí zdobené velikonoční klobouky a k jídlu se připravuje šunka se zeleninou a bramborami.
K tomu se pečou kynuté buchty zdobené křížem jako symbol ukřižování. A v Německu se dělají slaměná hnízda, která ukrývají vajíčka, zajíčky a jiné dobroty.

A závěr? Malujte vajíčka, dělejte pomlázky, pečte beránka a připravte kýbl s vodou (i kdyby nebylo po dvanácté, zábava je to pořád stejná).

Pro Denní věštec
Cassiopea Zmlklá

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *