Exkluzivní rozhovor s madam Janel Weil

| Vydáno:
Vše, co jste chtěli vědět o Janel Weil, ale báli jste se zeptat…


Proč jste se rozhodla stát šéfredaktorkou Sub Salix?

Nebylo to tak úplně moje rozhodnutí – zakladatelkou Sub Salix byla kromě Morrigan ještě moje kamarádka Eillen McFir Elat. Když se čítárna na hradě zjevila, začala jsem se o ni zajímat a Eillen mě postupem času přibrala do týmu jako korektorku. Podílela jsem se na organizaci různých akcí a když Eillen přestala mít čas, do určité míry jsem ji zaskakovala. Potom se rozhodla odejít do země věčného sněhu a ledu a nabídla šéfredaktorský post mně. Sub Salix mi v té době už natolik přirostl k srdci, že jsem tuto nabídku nemohla odmítnout – chtěla jsem se na jeho fungování dále podílet a umožnit všem pisálkům tady na hradě, aby publikovali svá díla a získávali to nejdůležitější – zpětnou vazbu.

Jak pokračujete? Jak se ho dál snažíte rozvíjet?

Čítárna teď mojí vinou poměrně dlouhou dobu spala, takže probíhá proces oživení. Snažím se přitáhnout zpátky čtenáře i autory. Vidím, že Sub Salix je několika jedinci sledován a že dílka jsou čtena, ovšem zatím se mi nijak nedaří čtenáře motivovat k tomu, aby po přečtení také vyjádřili svůj názor, což samozřejmě autory potěší nejvíc.
Dění se snažím oživit nejen měsíční soutěží o putovní Zlatý vrbový proutek, ale také jednorázovými akcemi – „Tematický čtvrtek“ byl první z nich.
Kromě toho bych ráda dostala nejlepší dílka ze SS do sborníků, které by putovaly do knihovny, případně se daly koupit na PU, to je však pouze ve fázi příprav.
Jinak je čítárna teď hlavně v té fázi, kdy se snažím dostat ji zpět do povědomí hradu a hlavně ji udržet v chodu – s tím mi naštěstí pomáhají skvělé redaktorky a korektorky, bez kterých bych teď byla úplně ztracená. – usměje se –

Jaké máte plány do budoucna?

To lze těžko předvídat, ale chtěla bych více spolupracovat s Literárním seminářem a také s profesory, kteří vypisují psací soutěže. Bohužel jsou často s potterovskou tematikou a fanfiction do čítárny přijímat nemůžu.
Jinak to ale záleží spíše na lidech – na autorech, jestli budou psát a komentovat dílka ostatních, a na čtenářích, jestli budou číst a taktéž se vyjadřovat. Já se pokusím jim poskytnout k tomu prostor a snad i nějaké podněty na povzbuzení inspirace, víc ale bohužel dělat nemohu.

Co se vám na čítárně dnes líbí?

Líbí se mi, že se najdou odvážlivci, kteří jsou ochotni veřejně prezentovat svá literární dílka a tak se vystavit i tomu, že možná přijde negativní kritika. Líbí se mi, kolik literátů na hradě je a líbí se mi, kolik snahy autoři vyvíjejí a jak je vidět, že je psaní baví.

Co byste naopak změnila?

Budu se opakovat, ale asi jediné – přála bych si, aby čtenáři více vyjadřovali to, co je při čtení zaujalo, co se jim líbilo, nebo co naopak ne. A samozřejmě bych si přála více příspěvků, stálé autory, kteří by byli ochotni psát kapitolové povídky pěkně pravidelně a třeba každý týden, miliony přečtení každého článku… ale budu realistka. Jsem teď s čítárnou víceméně spokojená, třeba se k tomuhle taky dopracujeme.

Co ta soutěž, kterou jste provedla v SS a kterou jste uvedla na titulní stranu?

Myslíte Vrbový proutek? Momentálně jsme u hlasování o nejlepší povídku za říjen, hlasů je zatím velmi skrovný počet, tak doufám, že se ještě nějaké sejdou, jinak bych byla nucena soutěž nejspíš zrušit… Což by byla škoda, během října bylo vydáno mnoho skvělých děl. Takže malá reklama – hlasujte, hlasujte, až do 15. 11.

Co plánujete na nalákání nových psavců a nových čtenářů?

Snažím se pořádat v čítárně soutěže, které by třeba mohly někoho zaujmout, vydávat pravidelně, aby čtenáři věděli, kdy je v čítárně čeká něco nového. A třeba o Vánocích hodlám zopakovat loňskou akci, kdy bylo možno si dávat pod subsalixský stromek dárečky – moc lidí se sice této akce nezúčastnilo, ale třeba to letos bude lepší.

Poslední otázka – chtěla byste ještě něco vzkázat čtenářům čítárny Sub Salix?

Chtěla bych vzkázat jen to, ať se nebojí a nepíšou jen do šuplíku, ale i pro ostatní – vždycky se najde někdo, komu se jejich dílko bude líbit a psaní pro někoho je vždy zábavnější a motivuje více než pouhé psaní pro sebe.
A ať čtou, nejen v čítárně, ale cokoli, protože čtení je magická činnost, která dokáže prozářit i ten nejšedivější den.
Přeji všem hodně poutavých přečtených příběhů!

Komentáře

  1. – Držím palce, ať se Sub Salix co nejrychleji zazelená a rozroste.
    Budu se pod ní chodit schovávat před horou pergamenů k opravení :-).

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *