O porotcování se Sally-Ann Olson

| Vydáno:

Milí čtenáři,
asi se shodneme, že my jako studenti či jiné nezasvěcené osoby vnímáme B4 od začátku jako něco tajemného. Zničehonic se objevila vývěska na bráně hradu, že se chystá celohradní soutěž. Zajímalo mne tedy, jaké to bylo ze strany někoho, kdo byl osloven a následně vybrán mezi porotce celého klání. Na mé všetečné otázky mi odpovídala Sally-Ann Olson, profesorka předmětů, jako jsou například Kyvadlo či Numerologie…

Denní věštec: Dobrý večer, madam. Jsem moc ráda, že jste si na mě udělala čas. – usměje se a nechá si napsat máslový ležák slečny Olson na svůj lístek –
Sally-Ann Olson: Ale to jste nemusela… – komentuje pozvání na máslový ležák –

Denní věštec: Než se vás budu ptát na porotcování, mám tu pár otázeček spojených s B4 v jiném smyslu. Zajímalo by mne, zda jste poslední ročník B4 prožila jako studentka, nebo již jako členka profesorského sboru?
Sally-Ann Olson: To jsem musela být ještě studentka. Já si na ten poslední ročník vlastně ani moc nevzpomínám.

Denní věštec: Když jste tedy byla studentkou, hlásila jste se do soutěže jako šampionka?
Sally-Ann Olson: Ne, nehlásila…

Denní věštec: Nelákalo vás to, nebo jste se na to necítila?
Sally-Ann Olson: Myslím, že jsem spíš měla strach, že na to nebudu mít dost času. To byl vždycky můj problém. Už je to přeci jen sedm let. Co jsem zfialověla, začala mne nějak víc trápit krátká paměť. – směje se –

Denní věštec: Dokud se na hradní bráně neobjevila informační vývěska, studenti o konání B4 netušili. Byli jste jako porotci osloveni dříve, nebo jste též vše zjistili až s oficiálním oznámením? Jakým způsobem vás organizátoři oslovili?
Sally-Ann Olson: Byla jsem oslovena dříve soví poštou. Porotci se tázali, zda jsem ochotná zasednout v porotě.

Denní věštec: Věděla jste hned, že se přihlásíte? Nebo jste váhala? Přeci jen to bude další práce navíc.
Sally-Ann Olson: Opět tam byl problém s časem, ale byla jsem ujištěna, že budeme mít dost času na hodnocení. To byla vlastně jediná má podmínka, abych nemusela být přítomná v určitou dobu, takže když mi porotci potvrdili, že to nebude třeba, okamžitě jsem souhlasila.

Denní věštec: Porota nevidí zadání úkolu až do chvíle, kdy týmy odevzdají vypracování. Je to podle vás dobře?
Sally-Ann Olson: Ano, je to dobře. Třeba já bych si mohla představovat, jak bych daný úkol splnila. Mohla bych si vytvořit nějaké očekávání a to by mohlo ovlivnit mé hodnocení.

Denní věštec: Když víte, jak jsou týmy složeny, myslíte, že se můžete těšit na kreativní vypracování? Přeci jen, koleje vybírají ty nejlepší šampiony, takže člověk může být velice natěšený na vypracování.
Sally-Ann Olson: Myslím, že ano, ačkoliv neznám talenty úplně všech soutěžících. Nicméně předpokládám, že soutěží nejlepší z nejlepších, takže to může být zajímavé. Ale určitě také záleží na spolupráci členů jednotlivých týmů.

Denní věštec: Jak probíhá následné hodnocení? Každý porotce hodnotí svou část, nebo každý hodnotí celek? Budete se radit dohromady, či hodnotíte každý za sebe?
Sally-Ann Olson: Každý porotce hodnotí každé vypracování ve třech kategoriích: obsah, kvalita a úprava, a to zcela samostatně. Sdělování hodnocení ostatním porotcům nebo studentům není dovoleno. Podrobněji je to popsáno v pravidlech B4.

Denní věštec: Budete si dávat s ohodnocením na čas, nebo se budete snažit mít co nejdříve hotovo?
Sally-Ann Olson: Tak to opravdu nevím. Co vím dopředu, to je, že si nejprve přečtu vypracování všech týmů a teprve pak budu hodnotit. Určitě si to však nebudu nechávat na poslední chvíli.

Denní věštec: A na jakou část se nejvíce těšíte? Na obsah, či vizuální stránku vypracování?
Sally-Ann Olson: To je opravdu těžká otázka. Ale myslím, že víc na vizuální stránku – bude pro mne jednodušší ji hodnotit, protože sama jsem na psaní úplné střevo a všechno, co napíší jiní, mi přijde úžasné!

Denní věštec: Přemýšlela jste o tom pořídit si nějaký speciální brk na hodnocení soutěže?
Sally-Ann Olson: Víte, že tohle mne vůbec nenapadlo? Možná o tom ještě popřemýšlím. – usměje se –

Denní věštec: Pak bych tedy ještě navrhla speciální blok. – také se usměje –
Vzkázala byste ráda něco soutěžícím?
Sally-Ann Olson: Jen bych chtěla popřát všem týmům hodně úspěchů a doufám, že mne všechny příjemně překvapí. Sice mi tím přibude práce při hodnocení – rozhodnout, kdo je lepší a kdo ne, ale to mi vůbec nevadí. – usměje se –

Denní věštec: Ještě jednou děkuji za váš čas a přeji mnoho potěšení při hodnocení soutěžních úkolů.
Sally-Ann Olson: Nemáte zač a děkuji za máslový ležák. – usměje se –

Pro Denní věštec
Helen Miltonová

Published by

Helen Miltonová

Mladičká redaktorka, která se nezalekne žádného tématu, se nejraději po hradě prohání s rychlobrkem v ruce. Velmi často ji zastihnete, jak něco sepisuje – články do Denního věštce nebo do Žlutého Trimela či domácí úkoly a soutěže. Ve volném čase se ráda vyskytuje na famfrpálovém hřišti, ale věnuje se také malování a vytváření pohyblivých obrázků.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *