Naděje Denního věštce Zendaer Amattis

| Vydáno:
Tajemný Zendaer. U nás v Denním věštci se proslavil kousavým zamyšlením, ale jak je na tom vlastně on sám? Pojďme se mu podívat na zoubek…

Klasická otázka, jak jste na tom se školou? Nespíš asi nejste bodohrotič, že?

Zapsal jsem si pár předmětů, u kterých jsem si říkal, že budou zajímavé, což skončilo u pěti… Nijak zvlášť to nehrotím, úkoly často dodělávám v neděli a tak podobně, ale protože jsem u hodně soutěží dával radši body nebo půl napůl, tak jsem překvapivě někde kolem 40. místa bodově.

To jste na tom dobře. Jaký předmět je tedy váš nejoblíbenější?

Nejspíše Bílá magie našeho pana ředitele. Je to takové filozofování a sebereflexe.

Takže jste spíš přemýšlivý člověk? Prozradíte mi něco o sobě?

Tohle jsou vždy složité otázky. Docela hodně čtu, nebo jsem četl, co studuji mudlovskou výšku, tak to jde o něco hůře – méně času, musím číst víc věcí do školy a tak dále. Věnuji se také hodně různým RPG hrám. V podstatě jsem takový ten „geek“ – fantasy, sci-fi, rpg hry, trošku komiksy a seriály.

Co vy a famfrpál? Zasáhl vás nějak? Jste hráč, nebo spíše fanoušek?

Famfrpál, jak vidno dle výsledků, nás modré celkem míjí… Zatím jsem jen fanda. Už jen proto, že k hraní se musí o víkendu vstávat docela brzy. Jsem zvyklý si o víkendu ráno pospat. – usměje se –

Máte nějaký svůj spisovatelský vzor? Nějakého autora, který vás inspiroval ke psaní?

Takových je asi více, ale žádný není zrovna úvahový typ. Asi nejvíce mě ovlivnili dva muži – profesor Tolkien, který dokázal vytvořit vcelku rozsáhlý a propracovaný svět, a sci-fi spisovatel Frank Herbert, který dokázal vytvořit překvapující dění plné zvratů, a zároveň do svých knih vložit určité názory a poučení ohledně morálky, politiky a dalších drobností.

Pak různí další, u kterých se mi líbí třeba část toho, co by se dalo označit jako jejich styl – Gaiman, Sapkowski, Miéville.

Takže Tolkienovec! – zuřivě si píše – A Sapkowski… To máte u mě plusové body. Co říkáte na Toklienovy zfilmované příběhy? Zítra má premiéru Hobit. Nechystáte se do kina?

Zrovna Hobit mě nikdy nezaujal. Ano, je to hezká pohádka, zajímavě sepsaná, ale je až moc naivní, to bude nejspíše to slovo. Tedy, Středozemě je poněkud černobílá, až na občasné výjimky, ale Hobit je celkově takový jednodušší a pohádkovější. Oproti tomu Silmarilion a trilogie jsou vážnější.
Na premiéru se nechystám, ačkoliv jsem lákán, tak mě to až tak nezajímá, i když hádám, že z toho vznikne určitě akční řež, prostoru je tam dosti.

Jak jste se vlastně k Dennímu věštci dostal?

Rád píšu různé články. Vesměs nějaké takové úvahy, občas povídky, a tak jsem si říkal, že bych tu mohl zkusit psát. Chvíli jsem uvažoval, zda do kolejního časopisu nebo do Věštce nebo jestli případně jen zkusit do Sub Salixu spíše něco volnějšího než články.

Zvítězil Věštec, protože mám takovou představu, že v kolejních časopisech by mělo být hlavně kolejní dění a já se svými úvahami se hodím spíše do Věštce, který je takový všezahrnující.

Kdo nebo co je pro vás největší inspirací?

Jde vesměs o různé podněty z okolí… z hradu nebo od mudlů. Snažím se sledovat, co se tu děje za zajímavé věci. Někdy se zapletu do zajímavého tématu ve Velké síni. A občas nějaké ty věci od mudlů, třeba ten článek o maskách. Prostě chytnu nápad, promyslím to více do šířky nebo si zjistím další informace, a pak se to pokusím sepsat.

Řekněte pět slov, která vás napadnou, když se řekne mudla.

Televize, věda, technika, pověry, nepochopení.

Věříte na mimozemšťany?
Věřím, že existuje život na podobné úrovni i jinde. Nevěřím, že jsou to šedí mužíčci, co do lidí strkají kdovíkudy kdovíco… – řehtá se –

Poslední finálová otázka. Jak se chcete zapojit do naší kouzelnické společnosti až dostudujete?

Od toho mě dělí ještě mnoho let studia, takže ještě nemám žádnou specifickou představu, ale říkal jsem si, že bych možná mohl profesorovat nějakou zajímavou oblast magie. Prozatím doufám, že se třeba nějak více zakomponuji do kolejní samosprávy.

To je ode mě vše, děkuji za rozhovor.

Komentáře

  1. Zendík – On má být po kom šikovný, že? 😛
    Jinak přeju spoustu žurnalistických úspěchů i nadále 🙂

    1. Re: Zendík – Ty aby ses nevychválila. A nezapomeň zmínit své neustálé tendence mě přetáhnout do CD, patronko 🙂

  2. Zendík – Ale já už změnila postoj. Sítě musí být všude, tak ty bude v DV a já v CD, a budeme hrozně silní a hustí 😀

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *