Den kouzelnického tisku a rozhovor

| Vydáno:

Přeji slunný den!

Dne 6.2. jsme oslavili jeden z nejdůležitějších kouzelnických svátků, Den kouzelnického tisku. A tento svátek se netýká ničeho jiného, než našeho Denního věštce. Pojďme se poohlédnout po historii této tiskoviny a vyzpovídat zakladatelku Denního věštce.


Denní věštec byl založen dne 6. 2. 2005, je to tedy 8 let, co nám sovy nosí nová čísla. Neuvěřitelných 16 hogwarských let, a to už je něco. Já jsem si dovolil oslovit Anseiolu Jasmis Rawenclav. A položil jsem jí pár otázek. To je totiž prosím pěkně dáma, která stála u zrodu DV a velkým množstvím práce ho založila.

Dobrý den, madam Rawenclav. Předem vám děkuji za váš čas, který mi obětujete. Je tomu dnes přesně 8 let, co vznikl Denní věštec, a jestli se nemýlím, jste to právě vy, kdo stál u jeho zrodu. Vzpomínáte si na ty doby, když vznikal? Povyprávějte čtenářům o tom, jaké byly jeho začátky, kde se vzal ten nápad…

Hezký den. Na doby, kdy vznikal Denní věštec, těžko kdy zapomenu. Ostatně jsem o tom při příležitosti sedmých narozenin Věštce psala dva články, kde víceméně najdete informace, na které se ptáte; ale nevadí, povím vám to znovu. Denní věštec měl vzniknout o dost dříve než právě v únoru, ale dost se to zaseklo na tom, že jsme neměli stránky. A psát noviny bez stránek jde dost špatně. Madam Sefrenie mi dala „prozatím“ nynější podobu Věštce a adminu phprs. A ono prozatím se pěkně protáhlo. – usměje se – Samotný nápad, že bychom měli mít Denní věštec, přišel už při založení školy, nechala jsem se inspirovat Harrym Potterem; jen jsme neměli příliš článků z kouzelného světa obecně, ale spíš o našem projektu.

Jak to bylo tehdy s redaktory? Psal jeden člověk nebo mohli přispívat do Denního věštce všichni? A byli za to placeni?

Zájemců bylo dost, ale postupem času různě umírali a zase ožívali. Placeni byli zhruba stejně jako dnes.

Jak vidíte Denního věštce dnes? Nutno dodat, že k dnešnímu dni je to přesně 1356 článků, co Denní věštec vydal, to je obrovské číslo.

Ono je těch článků ještě trochu víc, ty vůbec nejstarší články jsou, bohužel, smazané, protože nám nestačilo místo. Poté jsem to nějak vyřešila s Nimem a už místo stačilo. Denní věštec má za sebou trojí vedení – mé, Filiusovo a Elennařino. Přístup každého z nás je trochu jiný, ale s tím, jak Věštec vypadá teď, jsem celkem spokojená. – usměje se –

Co byste popřála redakci Denního věštce k narozeninám?

Mnoho kvalitních článků, aktivních redaktorů, ostrých brků, nápadů a přemýšlejících čtenářů.

Já vám děkuji za rozhovor a přeji krásný den. – nahodí na madam Rawenclav jeden ze svých nejžlutějších úsměvů (ne, to vážně neznamená, že má žluté zuby!) –

Pokud vás historie Denního věštce zaujala a chcete se o ní dozvědět více, vydejte se na cestu časem. A pokud vás zajímají okolnosti samotného založení, můžete se o nich něco dozvědět zde.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *