RPG nebo RP? Aneb v čem je zakopaný pes…

| Vydáno:

Dvě zkratky, zdánlivě naprosto identické a snadno zaměnitelné. Avšak zdání klame! A jelikož si to mnozí obyvatelé hradu neuvědomují, tak přichází na pomoc tento článeček, který vám vše vysvětlí.

Jistě všichni tušíme, že se zkratky týkají hraní charakterů do důsledku. Jaký je však ve zkratkách rozdíl? Inu, je to prosté. RPG je zkratkou pro role-playing games, česky překládáno jako hry na hrdiny, doslovně jsou to hry na hraní role/charakteru. RP je pak zkratkou pro roleplay neboli hraní role. Při hraní RPG by měl být velký důkaz na RP u každé postavy, která se RPG účastní, neboť je RP nutnou součástí RPG.

Jaký je tedy problém s užíváním? Věřím, že už to začíná být jasné. Pokud o někom řeknete, že má skvělé RP, tak to znamená, že opravdu umí zahrát daný charakter. Dalo by se říci, že je to dobrý herec, který pochopil motivaci postavy a dokázal jí vdechnout život. Pokud o někom řeknete, že má skvělé RPG, tak to značí, že dotyčný stvořil nějakou hru, ve které figurují různé postavy, které je nutno zahrát, přivést je k životu a tím dát příběhu tu správnou jiskru.

Pokud mi někdo řekne, že někdo z našeho hradu má to svoje RPG, čímž z kontextu jasně myslel RP, tak mi to poněkud trhá žíly, protože to vlastně je nesmysl. Stejně tak pokud v zadání úkolu čtu, že můžeme přidat nějaké RPG, tak si tak říkám, jestli mám naschvál k úkolu přilepit pravidla nějakého RPGčka, abych tím získal bodíky navíc.

Ještě přidám pár takových obecných věcí. Roleplay je především o hraní charakteru. To je dané mimo jiné i tím, že vyignorujeme informace z našeho reálného světa a soustředíme se na informace dostupné postavě. Například zde na hradě by to znamenalo nediskutovat o mudlovské škole a debatovat jen coby studenti o dění v předmětech, na hradě a tak podobně. Je to vlastně stejné, jako když herec hrající Hamleta nemluví o tom, jak včera dopadlo utkání Sparty, ale vede si své monology o životě a smrti.

Hráči RPGček jistě namítnou, že to vždy není jen o charakteru. Zde musím ovšem zaprotestovat já. Existuje nyní mnoho her, které mají u názvu připsané RPG, ale ne vždy je to pravda. Zábava se zjednodušuje, a tak mnoho tvůrců i hráčů dnes nechápe, že základ RPG není v růstu postavy od bodíku k bodíku, ale je to především v rozhodnutích tváří v tvář nastalým situacím, kdy různé postavy reagují různě, a to kvůli své vnitřní motivaci, nikoliv proto, aby dostaly více nějakých bodíků. Nyní oblíbené MMO hry nemají s RPG z 99% nic společného.

Takže tedy závěrem – rozlišujte hraní role (neboli RP) a hry, které jsou na tomto hraní založeny (neboli RPG). Zkuste přemýšlet nad rozdíly a pokud se vám dostane do rukou nějaké RPG, tak přemýšlejte, zda tam skutečně RPíte nějaký charakter, nebo jde jen o skládání bodíků bez možnosti nějaké reálné volby.

Komentáře

  1. … – Možná prostě radši přestanu ty zkratky používat (já je teda ani moc nepoužívám), abych se do toho nezamotala. xD Ale chápu tvé rozčílení, taky mě štve, když někdo říká něco špatně..

    1. Re: … – Prostě RPG je hra jako taková. RP je činnost, která by se přitom měla dít.

      Teoreticky existuje podstatně víc specifických pojmů, jak tohle vysvětlit velice zevrubně pro opravdové hard core RP hráče, ale to myslím, že není třeba tady mezi námi na hradě rozpitvávat.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *