Další změna na hradě

| Vydáno:

V úterý 12. března 2013 se rozlehl hradní budovou obrovský rachot, který následoval třesk a pak cinkání. Následně bylo slyšet hekání domácích skřítků a šoupání něčím těžkým po podlaze. Řada lidí se obávala, že se hrad sesune, nebo alespoň že jeho obyvatelé dostanou otřes mozku jako při stěhování. Nic takového se však nestalo. Když se všichni rozhlédli, co bylo příčinou oněch jevů, objevili hradní novinku…

Ne, nešlo o odlet pana ředitele na Cestu čar či přílet paní zástupkyně z důchodu. Ani na hradních pozemcích nepřistálo Ministerstvo kouzel. To vše jsme již měli za sebou. Stalo se něco jiného. Skřítci odstranili ze Vstupní síně staré bodovací hodiny a nahradili je novými.

Hodiny staré se urputně bránily a odmítaly opustit své místo, které zaujaly v samotných počátcích hradu, jak se můžete přesvědčit na dobové fotografii z 13. října 2004 (děkuji profesorům Betelgeuse a Filiusovi Orionis, díky jejichž předmětu Historie Hogwarts jsem zjistil, kde si takové fotografie pořídit):

Mimochodem, všimli jste si, kdy se na hrad registroval náš současný ředitel Nimrandir Elénére? Nebo že již tehdy existovaly vstupní brány na Ministerstvo kouzel a jiná místa (byť ústily jen do neprostupných zdí)?

Ale zpět k našemu tématu. Hodiny se sice bránily, ale mají již své roky a nijak velkou sílu, tudíž neměly šanci. Nakonec byl tento starý magický artefakt stržen a na jeho místo dotáhla armáda domácích skřítků hodiny zbrusu nové. Někteří studenti byli poněkud zaskočeni. Nejmenovaná zelená studentka se obávala, že když má Zmijozel hodiny již zcela plné, tak nebude moci získávat další body. Nejmenovaný červený student doufal, že když má Zmijozel hodiny již zcela plné, tak nebude moci získávat další body. Ukázalo se však, že funkčnost nových ukazatelů bodového stavu se od těch starých poněkud liší. Vedoucí kolej má svůj válec plný, ostatním se jeho zaplnění snižuje podle poměru bodů jejich a první koleje.

Výměně bodovacích hodin předcházel pokus o přímou demokracii. Na Ministerstvu kouzel mohli obyvatelé hradu hlasovat, zda si přejí zachovat starou podobu bodovacích hodin, nebo zda upřednostňují novou.

Pro změnu se vyslovilo 142 kouzelnic a kouzelníků, tedy 69 % hlasujících, proti 64, tedy 31 % (podle reakcí v kolejní místnosti se zřejmě jednalo převážně o členy Nebelvíru). Podle zásady ‚vox populi, vox Merlini‘ proto ke změně došlo. Hlasování se mohlo zúčastnit 336 osob, tuto možnost využilo 206 z nich, tj. přes 61 %. Taková účast ve volbách je poměrně vysoká a ukazuje zájem hradních obyvatel o zdejší dění. Další statistiky bohužel nejsou dostupné, neboť ministerstvo není vybaveno tolika skřítkami statističkami jako tradiční bradavické ankety.

Přejeme novým hodinám, ať se jim u nás líbí, ať si na ně brzo všichni kouzelníci zvyknou a ať mají co nejdéle co ukazovat.

Váš Nebelbrach Mechacha

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *