Těžký život odrážeče

| Vydáno:

Funkce odrážeče ve famfrpálovém celku jsou dvě. Musí chránit vlastní hráče před potlouky, aby nebyli sraženi z košťat a mohli se nerušeně věnovat svým úkolům, a naopak se snaží srazit hráče soupeře a znemožnit jim hru. Zvláště dostát druhému z nich však není vůbec snadné ani ve chvíli, kdy má nad protivníkem převahu.

>Do famfrpálových zápasů zasahují mimo jiné lektvary. Některé z nich jsou určeny výhradně k tomuto účelu. Pro odrážeče jsou důležité dva. Lektvar síly mu zvětší svaly a dá příležitost udeřit do potlouku větší silou. To mu může přinést dočasnou výhodu oproti odrážečům soupeře, ačkoli obvyklá situace je taková, že pokud ho vypije, protivník to udělá také. Zde záleží na taktice a schopnostech kapitánů, jak dokáží používání lektvarů svému týmu naordinovat. Hráč je může bez zdravotních problémů požít jen jednou za hodinu, a pokud se tedy na jedné straně hřiště objeví odrážeči, kteří předtím hráli na jiných postech, kde si pomohli například lektvarem obratnosti, může soupeř využít toho, že zatím další lektvar vypít nemohou, a deset minut je přehrávat.

Naopak negativně ovlivnit práci odrážečů může lektvar štěstí, zředěná podoba Felix felicis, která je na rozdíl od své plné verze na zápasech povolená. Sportovec, který ho použije, je na deset minut před potlouky chráněn, nemohou ho zasáhnout. Tento lektvar si však při zápasech oblibu nezískal. Jeho vypití totiž znamená, že hodinu nebude moci hráč použít žádný jiný lekvar. Pokud tedy někomu klesne zdraví a hrozí mu odstranění ze hřiště, kapitáni dávají přednost jeho vystřídání na pět minut a návštěvě ošetřovny. Doposud jsem se proto s jeho využitím nesetkal, pravděpodobně přichází v úvahu jen v extrémně nebezpečných situacích, kdy žádné střídání není možné.

Tím jsme však možnosti ochrany před odrážeči nevyčerpali. Existuje ještě jedna možnost, a ta naopak bývá využívána často. Jmenuje se Laudanum. Tento lektvar sice nebyl primárně vytvořen pro famfrpálové účely, nicméně jeho jiné smysluplné využití na hradě nebylo objeveno. Způsobí, že se tomu, kdo jej vypije, výrazně zlepší zdraví. Nemůže být sice používán často, mohlo by se dostavit předávkování, nicméně nereaguje s famfrpálovými lektvary, takže je možné se s jeho pomocí vyvarovat sestřelení potloukem a přitom vesele ostatní lektvary pít. Při zápasech tak dochází k situacím, kdy se odrážeči snaží zneškodnit hráče soupeře, už už se jim to daří, ale ouha. Ten náhle vypije Laudanum a vesele jim zamává z koštětě dostatečně uzdravený natolik, aby své střídání dohrál. Odrážeči pak dostávají pocit marnosti. Výsledek dlouhotrvající námahy je nulový.

Jinou možností, jak dostat soupeře na ošetřovnu, jsou bomby hnojůvky. Mezi famfrpálovými hráči se nesetkaly s oblibou. Téměř před každým zápasem se kapitáni dohodnou tak, že nebudou používány, leda za rozhodnutého stavu, aby bylo možné získat magíky s nimi spojené. Nemohli by kapitáni domluvit i zákaz Laudana? Zvýšila by se tak potřebnost i prestiž odrážečů. Zvláště ve vyrovnaných zápasech totiž dnes platí, že odrážeči musí hrát proto, aby chránili své hráče, aniž by mohli výrazněji poškodit soupeře, přestože i to, a možná hlavně to, patří ke kouzlům odrážečského postu.

Published by

Nebelbrach Mechacha

Hradní novinařině se věnuje od nástupu do školy v Létě 2009, kdy začal psát pro Lví tlapou. Spolupráci s Denním věštcem navázal ve školním roce Zima 2012. Od počátku píše články týkající se Soubojového klubu, v Zimě 2013 založil tradici pravidelného famfrpálového (raději říká kvidyčového) zpravodajství. Sem tam se hecne a zpracuje i jiné téma. Řídí se heslem: „Scholaris in omne tempus.“

Komentáře

  1. 🙂 – Ten článek se mi líbí, konečně mi to někdo pořádně vysvětlil, děkuju 🙂 Jen podotýkám, že je děsná škoda, že mnoho kapitánů a týmů hnojůvky odsuzuje, jelikož kdykoliv jsem měla možnost je se svým týmem či týmem mých předchůdců a nástupkyně… (:D) použít, tak to zpestřilo zápas, ať už jsme se třeba jen snažili o magíky. Chápu, že někdy jsou obavy z toho, že se bude pořád lítat na ošetřovnu, ale když se umí tými domluvit, je to zábava 🙂

  2. Taky pochvala… – Super článek, akorát pokud se dobře pamatuji, mám odzkoušeno (na sobě), že ani ten lektvar štěstí vždycky nespasí. 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *