Rozmazlujeme dostatečně svá zvířátka?

| Vydáno:
V minulém díle jsme zjistili, že zvířecí mazlíček je oblíbený kamarád téměř všech kouzelníků. Většina kouzelníků jej zde na hradě vlastní. Nyní mne však zajímalo, kolik času jim majitelé věnují a zda péči o ně vnímají pouze jako povinnost, a nebo je to stále baví a péče jim dělá potěšení. Hledali jsme a také jsme našli nejčastější problémy a starosti chovatelů. Mít zvířecího kamaráda je nejen radost, ale také velká zodpovědnost.

Položila jsem deset otázek majitelům zvířátek. Zajímala mne především pečovatelská sekce, časová náročnost a kolik jsou kouzelníci ochotni do péče věnovat financí. Zjišťovala jsem, zda mazlíčkům majitelé kupují dobrůtky, oblečky, hračky, zda zvířátko rozkousalo majetek, zda s mazlíkem cvičí, závodí, zda majitel pomáhá v útulku. A také mě samozřejmě zajímala péče o sovy v domácím sovinci.

Byla jsem velmi mile překvapená. Z výzkumu vyplývá, že se majitelé zdráhají kupovat zvířátkům dobrůtky. Jednak z důvodu obav o jejich zdraví, ale také rozmlsanosti a prevence obezity. Zvířecí oblečky, hračky a podobné doplňky v oblibě příliš nejsou. Když je někdo vlastní, v drtivé většině je dostal a nebo vyhrál. Co se týče věnovaného času, z průzkumu vyplývá, že se zvířecímu mazlíčkovi majitelé věnují přibližně dvakrát až čtyřikrát denně. Všichni majitelé svá zvířátka milují, ale časem se prostě z péče, chtě nechtě, stane rutina. Zvířecí kamarád je prostě součástí života kouzelníka. Dovolím si říct, že téměř 90 % dotazovaných protočilo oči při odpovědi na otázku, zda jim zvířátko poničilo majetek. Odpovědi „ano“ se nám dostalo téměř od každého. Co se týká cvičení, trénování a sportování, většina kouzelníků se snaží. A že zvířecí kamarád nechce, je levý nebo se mu nedaří, je dle majitelů úděl chovatele. Závody s mazlíčkem praktikují nepravidelně, spíše příležitostně. Majitelé nám potvrdili domněnku, že zvířecí kamarádství je stejně důležité jako u kouzelníků. Obyvatelé hradu velice rádi a často pomáhají v útulku. Poslední otázku jsme věnovali sovám. Majitelé přiznávají, že ve shonu často zapomínají sovám koupit zobání, sem tam zapomenou uklidit, ale nejdůležitější je, že si to uvědomují a snaží se to napravit.

Myslím si, že zde na škole je chovatelství oblíbené, zvířátka jsou zdravá a spokojená. Nejvíce majitele trápí agrese zvířátek, ale hodně si mezi sebou radí a pomáhají, učí se jeden od druhého, jak tento nešvar snížit.

Na závěr si dovolím lehce poupravit citát: Krysa, žába, kočka, hafoň a šnek je nejlepší přítel kouzelníka!

Pro Denní věštec
Petromila Nivalis

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *