Kdo šetří, má…

| Vydáno:

Každou chvíli se odněkud ozývají hlásky, které brblají, že nemají peníze na to a na to, že musí prodat nějaký ten majetek, aby si mohli koupit něco nového a hezkého. Ale je to opravdu nutné? Z těchto hlásků se dá vyvodit jediné – lidé neumí šetřit.


Pamatuji si na svá studentská léta, kdy i já jsem obracela v ruce každý srpec, ale vyžít jsem uměla i bez brblání a půjčování. Je to snad tím, že se změnila doba a lidé si myslí, že je snazší si půjčit než vydělat? Ale opak je pravdou – snazší je si peníze vydělat, v rámci půjčky (kterou pak musíte splatit a někdy si na to vezmete jinou půjčku) vás to stojí až příliš nervů, že se na vás sesypou sovy, které vás budou každou chvíli upozorňovat na to, že musíte zaplatit, jinak se to ponese výše atd.

Tak jak šetřit a získat peníze? Dělejte soutěže!

Nedělejte je však tím stylem, že se budete nutit i do soutěží, které vám vůbec nesednou. Je lepší udělat jednu soutěž, která je vám přímo ušitá na tělo, než desítky, které odfláknete a pak vám nezbyde nic jiného, než si sypat na popel na hlavu.

Na chvilku si sedněte a zkuste napsat nějaký ten článek!

Zažili jste něco neobvyklého, něco vás v prostorách hradu překvapilo či máte jen úžasný námět na rozhovor s obyvateli hradu? Neváhejte, popadněte brk, pergamen a nechte své myšlenky plynout. Nejenže vás potěší odměna, ale ještě si vaše dílko přečte dost lidí.

Zkuste brigádu!

Teď nemyslím brigádu za pár svrčků, ale tu v soutěžích. Odhalíte tak třeba svůj kreslící talent či vás políbí literární múza. Nikdy nevíte.

Prodávejte!

Chcete se zbavit nějakého kousku oblečení, doplňku či kartičky z čokoládové žabky? Než to prodáte k Vetešníkovi, zkuste to nejdříve nabídnout U Chytráka za trošku větší obnos, než který byste dostali od Vetešníka, nikdy nevíte, kdo se chytne.

Pokud to nepotřebuješ, nekupuj to!

Každou chvíli hrad zaplaví nakupovací mánie, když se objeví nějaký úplně nový kousek oblečení či doplňků na pultech. Když to uvidíte, zkuste si říct „Opravdu to potřebuji?“. Ty kousky se za nějaký čas zase objeví nebo je někdo bude prodávat při dalším návalu nového zboží. Netruchlete, že nový kousek nebudete mít, svět se kvůli tomu nezboří.

Vyhnout se pokušení!

Nejzásadnější pravidlo ze všech! Pokud víte, že jste shopaholici, nechoďte na PU ani do Godrikova dolu, vyhýbejte se konverzacím o nakupování či nových kouscích oblečení. Raději se omluvte, zalezte do kouta a počítejte si Bertíkovy fazolky.

Mít pevnou vůli!

Klidně si i několikrát denně opakujte „nepotřebuji to, mám toho dost, musím šetřit“ nebo si klidně i dejte facku, abyste vytrénovali svou pevnou vůli.

Vydělávejte kde se dá!

Využijte každé příležitosti si vydělat, nic nenechávejte náhodě, jelikož nikdy nevíte, kdy se na vás usměje štěstí v podobě plného měšce.

Ti, kdo tvrdí, že šetřit se nedá, jsou lháři. Vše jde, když se chce. Já si nové oblečení nekoupila už pěkně dlouho. Navíc peru v Perwollu Magic, takže mé prádlo vypadá stále jako nové.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *