O hradní výuce s inspektorem Orionisem

| Vydáno:
Školní rok Léto 2020 je již pár týdnů úspěšně za námi, rok Zima 2021 ještě naštěstí pár týdnů před námi, a tak pevně věříme, že v tomto poklidném čase prázdninového nicnedělání dozrál čas na rychlý vhled do zákulisí hradní výuky. Co se na nás v příštím roce chystá? A jak by se dal popsat rok minulý? Pro zodpovězení těchto otázek jsem se rozhodla vyzpovídat našeho inspektora výuky, profesora Filiuse Orionise

Profesor Orionis byl tak laskav a věnoval mi kousek z jednoho ze svých prázdninových večerů. Sešli jsme se v tajné komnatě tajné komnaty ležící hned vedle komnaty nejvyšší potřeby a výsledkem je rozhovor, který vlastně nijak tajný není.

Denní věštec: Dobrý den, pane profesore. Mnohokrát děkuji, že jste si na náš rozhovor našel chvilku i v době letních radovánek. – s úsměvem rozevře svůj poznámkový blok a nastaví nad něj bleskobrk –

Hned v úvodu bych ráda navázala na náš poslední rozhovor, který se uskutečnil v lednu. Jistě si vzpomínáte… – významně se zazubí – Ptala jsem se vás, jestli hodláte ve funkci inspektora výuky setrvat déle než vaši předchůdci, a vy jste mi odpověděl, že na začátku prázdnin bude prostor pro nějaké bilancování a teprve dle toho se rozhodnete. Jak to tedy dnes vidíte? Přeci jen, profesor McCollin je zpět na hradě, nechystá se nějaká změna v tomto směru?
Filius Orionis: Vzhledem k tomu, že byl letošní školní rok z pohledu hradní výuky spíše oddechový, zbyl mi doufám ještě dostatek energie na to, abych z pozice inspektora zaštítil i ten následující. Pokud se tedy v tomto ohledu nějaká změna chystá, nevím o ní. Ale mají-li čtenáři DV nějaké jiné informace, nechť mi o tom neváhají dát vědět! Ať zbytečně neplýtvám silami na rozjezd nového školního roku! – směje se –

Denní věštec: – také se zasměje, ač to nevyzní zrovna nejlépe – Dobře, oddechový rok to opravdu byl, doufáte pro příští rok v nějaký větší zápřah? Nebo jste již nalezl krásu v ohlášeném boji o školní pohár, ve kterém může soutěžit i jediná kolej? Budete si dělat průzkum, která z kolejí – nebo které – na něj hodlají na podzim „jet“, abyste přizpůsobil počet otevřených tříd?
Filius Orionis: Spíše se v září nechám zájmem o výuku překvapit. Z pozice inspektora se budu snažit pro studenty zajistit co nejlákavější nabídku předmětů, ale motivaci k jejich studiu si musí najít v konečném důsledku každý sám.
Samozřejmě považuji za správné, když studenty v hledání této motivace podpoří i jejich koleje, a doufám, že se tak příští rok stane, ale na druhou stranu, letošní příklad slečny Bibi Anne a řady dalších ukazuje, že s bojem o školní pohár ta motivace ke studiu nemusí vůbec souviset.

Denní věštec: Co se té nabídky předmětů týče, víme, že na základě inspekce hradní výuky vedené Ámosem Ko-Menským byla od září 2020 přislíbena výuka řady letos nevyučovaných předmětů či jejich stupňů – zejména lichých ročníků Astronomie a sudých ročníků Lektvarů, dále potom první ročníky Starodávných run a Létání na koštěti. Jak to s jejich výukou vypadá nyní? Pracuje na nich přes léto někdo z profesorského sboru?
Filius Orionis: Ano, v tuto chvíli pevně věřím tomu, že se nám v září znovu po dlouhé době podaří otevřít kompletní nabídku předmětů, jIž široká kouzelnická veřejnost od naší vzdělávací instituce očekává.

Denní věštec: A co otevření jazykových předmětů? Letos jejich nabídka nebyla tak široká jako jiné roky, což řada studentů nesla poměrně těžce – plánujete podniknout nějaké kroky i v tomto směru?
Filius Orionis: V současné chvíli mám přislíbeno otevření několika staronových jazykových předmětů, tak snad studenti nebudou úplně zklamaní. Bavíme se tu ale o nízkých jednotkách a prostor ke zlepšení tam i příští rok nepochybně zůstane.

Denní věštec: V předchozích dnech jste vypsal konkurz na pozici profesora. Máte již představu, kolik míst ve sborovně můžete maximálně zaplnit?
Filius Orionis: Vzhledem k tomu, že zájem vrátit se do profesorského hábitu ku mé radosti projevila celá řada bývalých kolegů, kteří si letos od výuky dávali pauzu, plánuji v rámci vypsaného konkurzu přijmout nejvýše dva kandidáty.

Denní věštec: Ráda bych se též v krátkosti vrátila k právě uplynulému školnímu roku. Jste pověstný milovník nejrůznějších statistik. Nepochybuji o tom, že máte v rukávu pár takových, které loňskou hradní výuku výstižně charakterizují. Podělíte se s námi o některé?
Filius Orionis: Na začátku roku otevřelo 30 profesorů 138 tříd (tedy o 14 méně než předchozí rok), z toho 89 prvních stupňů. Celkem jsme s kolegy oznámkovali 3585 úkolů a závěrečných prací (z toho přibližně v 45 % případů byly k úkolu přiděleny kladné bonusové body). Vystudováno bylo celkem 273 předmětů, do dalšího ročníku přitom postoupilo 123 studentů… Také vzniklo celkem 41 nových seminářů, v každém termínu přitom byly vypsány nejméně dva nové. Zajímalo by vás ještě něco konkrétního?

Denní věštec: – nadšeně si píše – Vy prostě nikdy nezklamete! Ještě by možná stálo za zveřejnění, kolik předmětů bylo zapsáno na konci prvního termínu – a vlastně tedy jak velké procento z nich si nakonec studenti v průběhu roku odhlásili, než skončili na čísle 273. Máte i tato data?
Filius Orionis: Tato čísla bohužel k dispozici nemám. Teoreticky by měl být počet odhlášených předmětů zjistitelný z výsledků školního hodnocení výuky, ale bohužel tato data nejsou úplně spolehlivá, neboť občas nějaké odhlášení proklouzne bez záznamu.

Denní věštec: Dobře. A co třeba pokuty? Víte, kolika galeony jste přispěl do hradní pokladny? Ne tedy jako vy osobně, samozřejmě, ale pokutovaní profesoři… – rychle upřesňuje pisklavým hláskem –
Filius Orionis: Hm, hm… – kouká do záznamů – Celkem ty pokuty dělaly něco kolem 6 galeonů, tedy nešlo o nijak velkou sumu. Přibližně podobnou sumu navíc tvoří i rozeslané prémie, takže v součtu to pro hradní pokladnu zase tak příznivý rok nebyl. – směje se –

Denní věštec: Výborně, to byla i má poslední otázka, takže vás už nebudu déle zdržovat. Mockrát vám děkuji za upřímné odpovědi a přeji vám pěkné léto. – usměje se –

Na závěr mi ještě dovolte připsat malé poděkování všem zaměstnancům školy, kteří se v uplynulém roce podíleli na naší výuce. Takže tedy, naši báječní fialoví, bez vašeho nasazení a ochoty předat nám, svým studentům, své znalosti, by naše víkendy byly prázdné a šedivé – děkujeme vám, že nám je neúnavně vyplňujete, že se věnujete své práci s trpělivostí a laskavostí, kterých je občas jistě trochu potřeba. Snad se vám i nám povede v příštím roce minimálně stejně dobře, jak se nám vedlo v roce minulém. Nyní si užívejme zaslouženého odpočinku a v září opět na shledanou!

Pro Denní věštec
Beteramis Athenodoros

Komentáře

  1. Bodový rok – nebodový rok – prostě když jsou vypsané zajímavé předměty, tak vás ve studiu nic nezastaví. Pokud máte chuť se vzdělávat a dozvědět se něco nového, jděte do toho v jakýkoli čas!

  2. Dobrý den mohu se zeptat zda bude otevřen předmět bonzologie? Děkuji předem a věřím že odpovíte.

    1. Dobrý den,
      kompletní seznam otevíraných předmětů bude zveřejněn v sekci „Informace o výuce“ v průběhu týdne; odpověď na svou otázku se dozvíte tam. 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *