Reportáž ze Závěrečné slavnosti

| Vydáno:
Už před sedmou hodinou se začali nedočkaví studenti scházet ve Velké síni. Některé dámy ještě naposled kontrolovaly své zkrášlené obličeje v kapesních zrcátkách a pánové už nedočkavě posedávali na židlích. A bylo sedm hodin. A nic! Jak to nakonec dopadlo? To se dozvíte v tomto článku.

Naštěstí jsme nemuseli čekat dlouho. Asi pět minut po sedmé dorazila madam Larrie a celá Velká síň postupně utichla. Na svá místa dorazili ještě někteří opozdilci a Záverečná slavnost v celé své kráse mohla začít! Nejprve tu bylo malé přivítání a madam Larrie hned přešla k prvnímu předávání cen. Nebylo to nic jiného než Ceny zakladatelů, udělované každý rok čtyřem studentům za mimořádný přínos dané koleji.

Jako první měl být oceněn student/studentka z Nebelvíru. Madam Betelgeuse ovšem nemohla na slavnost dorazit a tak madam Larrie sama vytáhla pergamen a přečetla malý proslov napsaný samotnou ředitelkou Nebelvíru.
Nejspíš celý hrad očekával, že oceněn bude jeden ze současných prefektů, Lily Peterson nebo Oliver McCollin. Nebylo tomu tak!
Madam Betelgeuse učinila moudré rozhodnutí a cenu věnovala Bilkis Blight, rovněž vynikající studentce. (No uznejte, madam to provedla chytře! Rozhodovat se, zda Oliver nebo Lily by byla určitě velice nezáviděníhodná činnost!)
To bylo první z překvapení večera.

Co se týče kolejí Havraspár a Zmijozel, oceněné slečny, Eliah Tailesová a Elanis Aelana Roselfová, byly opravdu očekávány, tím se radost ale vůbec nezmenšila.
A ještě další překvapení, Cenu Helgy z Mrzimoru získala pilná studentka 2. ročníku Patricia Baloure!
Všechny čtyři slečny se dočkaly velkých ovací, ale nebyl čas zahálet, bylo toho ještě mnoho k ocenění.

Na stupínek si madam Larrie dále pozvala 4 „ovečky“, studentky 7. ročníku, které v letošním roce zdárně složily Ohavně vyčerpávající celočarodějné exameny, zkráceně OVCE. Byly to: Kim Sarah Reevsová, Jostein Lauierová, Ywa od Roztodivných a Lili Smeaglová. Poté madam Larrie neváhala, odstoupila od řečnického pultíku a pozvala na stupínek zastupce Studentské rady a zároveň nového havraspárského prefekta, Zendaera Amattise!

Zen řečnil, řečnil, až se z toho zbláznil a vloudila se chybička (studu propadlý pan Zendaer se rychle opravil). Udělil spoustu pochval profesorům a profesorkám a už mohl vyhlásit dvě ceny, které každoročně Studentská rada uděluje našemu ctěnému profesorstvu! Jsou to řády Vox Scholaris a Spiritus Magicus.
První z jmenovaných řádů si nejspíš nezasloužil nikdo, ale druhý nedostal nikdo jiný, než nedávno jmenovaná zástupkyně ředitele, madam Larrie Larstonová!
Madam se tedy opět za hromového potlesku vrátila k pultíku, z rukou pana Amattise převzala řád a také slovo.

A oceňování pokračovalo. Tentokrát jsme zabrousili do vod čtyřsílého ohně a plápolajících pochodní. Byl čas vyhlásit vítěze legendární B4!
V síni nastalo ticho, jen občas se ozvalo nesouvislé mumlání nervózních studentů. Madam Larrie začala od 4. místa, které obsadilo družstvo Zmijozelu.
Na třetím místě byl vyhlášen jediný smíšený tým – tým žlutý jako samo Slunce – Mrzimorští!
Madam Larrie dobře věděla, jak jsou studenti napjatí, a nejspíš také proto se na hodnou chvíli odmlčela! To už nervózní studenti málem padali ze židlí, tak se tedy madam smilovala a ohlásila, že stříbrnou příčku obsadily, po dlouhém a lítém boji, nebelvírské lvice!

A teď už následoval obrovský aplaus z řad havraspárských studentů, není se co divit, jejich LELE tým vzorně reprezentoval svou kolej až k samému vítěznému konci!
Pár studentek omdlelo nadšením, pár studentek omdlelo zklamáním a jelo se dál. Byl vyhlášen nejlepší sólokapr v rámci turnaje B4.

Do redaktorského klání se zapojilo celkově šest článků, psaných šesti redaktory, všechny byly zajímavé, ale vyhrát mohl jen jeden! Do ctěné poroty zasedl pan Filius Orionis a současná šéfredaktorka Denního věštce madam Elennar Hollkin. Bez dlouhých cavyků vyhlásili vítěze – stal se jím pan James Watfar! A abychom ještě zůstali u nabroušených brků a skandálních článků, Řád ostrého brka za školní rok Léto 2013 dostal dlouholetý student Nebelvíru, pan Nebelbrach Mechacha.

A v této fázi už studenti netrpělivě čekali na vyhlášení pohárů. Začalo se famfrpálovým, ale protože už večer řádně pokročil, nic se neprotahovalo, nebudeme to tedy protahovat ani my! Jak je už známo, 4. místo obsadil tým Mrzimoru, 3. místo družstvo Havraspáru a po lítém a urputném boji získalo 2. místo družstvo Zmijozelu, první obsadil zlato-rudý Nebelvír! Získali tím první ze dvou pohárů.

Večer pokročil ještě víc a madam Larrie přešla k bodům. A rovnou tam, kde jich bylo nejvíce! Cenu Snaživec roku získala slečna Tydynka Flyová s neuvěřitelými 7 051 body!
A nastala ta chvíle… Zmijozelské studentstvo přestávalo dýchat, když madam Larrie odněkud vyčarovala zářivý Školní pohár. A bylo to tady!
Školní pohár Léto 2013 získává Zmijozel! Nutno ještě podotknout, že na 4. místě se umístil Havraspár, na 3. Mrzimor a na krásném stříbrném místě Nebelvír!
A už madam Larrie předávala pohár do rukou kolejní ředitelky Zmijozelu, madam Elle Sutherland, ta ale byla tak nadšená, že na stupínek pozvala rovnou celý Zmijozel, který se tam bez reptání nahrnul.

Byl slyšet pískot a jásot, když zmijozelská prefektka Einnean Mag Lasair vyzdvihla pohár nad hlavu a šťastně se usmívala.
Z vlastního pohledu musím říci, že pro Zmijozel to byla kouzelná chvíle, vždyť Školní pohár vyhráli po dlouhých jedenácti letech! Ve Velké síni propukl nádherný ohňostroj a celá síň se převlékla do zeleno-stříbřitého hávu na počest bojovnosti a také vítězství Zmijozelu.

Jen pár nebelvírských mladších studentek si poplakalo a začalo hostina. Skřítkové se opět předvedli a slavnost tak dosáhla zdárného konce.
Snad za celý hrad už můžu jen pogratulovat všem výše zmíněným a přeji jim další spoustu elánu a dobrých nápadů!

Pro Denní věštec
Agnes Kaylee Colombo

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *