Býval famfrpál fam-fr-pál?

| Vydáno:

Obvyklé nespolehlivé a špatně informované zdroje nás upozornily, že možná dojde k přejmenování famfrpálu, alespoň u nás v Čechách.

Není zcela přesně známo, zda protest skupiny kouzelníků proti názvu famfrpál byl nějak motivován technickými změnami, které tento sport čekají. Je docela dobře možné, že pro ně byly jistým impulsem. Když už nastávají změny, jedna navíc se ztratí. Ať už tomu je jakkoli, Česká famfrpálová unie obdržela v minulých dnech následující dopis.

Vážené předsednictvo České famfrpálové unie,

rádi bychom vás informovali o skutečnosti, která Vám zřejmě není známá. Slovo famfrpál, které používáte pro označení Vašeho sportu, importovaného ze Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, se v naší vísce používá již po staletí pro označení ryze domácího, českého sportu. Jde o slovo zkratkové, původně se psalo fam-fr-pál. Znamená famózní frenetická pálka.

Tento sport vznikl již v 10. století za vlády Boleslava I. Hraje ho deset hráčů. Každý z nich je vybaven koštětem a pálkou. Mezi nimi poletují dva míče. Kdo je některým z míčů zasažen, odstupuje ze hry. Pálky hráčům slouží jak k vlastní obraně, tak k vysílání míčů na soupeře. Vítězí ten, kdo jako poslední zůstane nezasažený míčem.
Tato hra je jedním z předchůdců Vašeho famfrpálu. Hráči z Amphorpoole Marsch podle ní vytvořili své pra-potlouky (místo míčů používali kameny). Sport se rozšířil v pozměněné variantě i mezi mudly, nazývají ho vybíjená. Fam-fr-pálu se nejvíc blíží její varianta všichni proti všem, tzv. maso.
Jistě chápete, že není vhodné, aby byl název tohoto starodávného sportu přenesen na Vaši hru, jako to udělal překladatel životopisu Harryho Pottera Vladimír Medek. Hluboce litujeme, že jsme ho s naším fam-fr-pálem seznámili. Věříme, že se Vám brzy podaří najít název jiný.

S pozdravem
fam-fr-pálisti z Lhotky

Bohužel se nám nepodařilo odhalit, odkud byl dopis odeslán. Obletěli jsme všech padesát existujících Lhotek, nikde se však k jeho autorství nehlásí. Dotazem na České famfrpálové unii jsme zjistili, že podle ní žádný takový dopis nedostala. Zřejmě se ho snaží zatajit. Nicméně jeden z členů předsednictva na dotaz, zda by si dovedl představit změnu názvu, poznamenal: „Jak jistě víte, famfrpál je český název sportu Quidditch, který má původ ve Velké Británii. Nejsme jediní, kteří pro něj používají vlastní národní název. Například slovenští kouzelníci mu říkají metlobal, chorvatsky je to metloboj, holandsky Zwerkbal, estonsky lendluudpall, finsky huispaus, lotyšsky Kalambols, norsky rumpeldunk nebo rumunsky Vâjhaţ. Nicméně těžko říct, co se může v budoucnu stát. Stejně jako mudlové přestali používat označení kopaná a vrátili se k anglickému fotbal, možná i my časem začneme říkat famfrpálu kvidyč.“

Published by

Nebelbrach Mechacha

Hradní novinařině se věnuje od nástupu do školy v Létě 2009, kdy začal psát pro Lví tlapou. Spolupráci s Denním věštcem navázal ve školním roce Zima 2012. Od počátku píše články týkající se Soubojového klubu, v Zimě 2013 založil tradici pravidelného famfrpálového (raději říká kvidyčového) zpravodajství. Sem tam se hecne a zpracuje i jiné téma. Řídí se heslem: „Scholaris in omne tempus.“

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *