Každoroční dobrovolný běh za předměty – Zima 2020

| Vydáno:

Pojďte se s námi podívat napříč kolejemi, o zápis jakých předmětů byl letos největší zájem. Které se zaplnily jako první a které učebny zůstanou zcela prázdné? Zabodují předměty nové, či studenti zvolí starou známou klasiku? To vše a ještě víc se dozvíte na následujících řádcích, okořeněných číselnou statistikou. Důkaz, že statistika nemusí býti nuda!

V letošním roce bylo vypsáno celkem devadesát předmětů pro první stupeň, třicet sedm pro druhý stupeň, sedm předmětů pro třetí a šest pro stupeň čtvrtý. Pátý stupeň měl na výběr jen dva předměty.
Některé nabízené předměty jsou takzvané „staré, známé, klasické a příjemné“ kouzelnické předměty, které v nás vyvolávají domněnku běžného a potřebného základního kouzelnického vzdělání. Vypsáno však bylo i mnoho nových a neskutečně zajímavých. Posuďte sami, předmět s názvem Kouzelnické šapitó, nebo možnost naučit se korejsky, japonsky, rusky či španělsky? Nedivme se tedy, že o tyto předměty byl okamžitě velký zájem a místa byla zaplněna do posledního!

V den zápisu Velká síň hučela jako velký včelí roj. Někteří profesoři popíjeli kávu, jedli popcorn a sledovali se zájmem okolní dění. Nervozita s blížícím se termínem zápisu rostla.
V první hodině zápisu probíhalo zaplňování tříd vcelku pozvolně. Zápis byl rozmělněn, žádná třída nebyla ihned přetížená.

Nyní vás provedeme prvními třemi dny zápisu.

První den:
Až v pozdějších večerních hodinách prvního dne zápisu došlo k prudšímu zvratu. Jako první se zaplnil předmět, který byl oblíben i v minulých letech. Ano, nejedná se o žádný jiný předmět než o Knihomilství. Knihomilství si za pouhých sedm minut od otevření zápisu zapsalo osm studentů, poté se za pouhou jednu jedinou hodinu naplnil a dosáhl plného počtu deseti studentů.

Studovat Kouzelnickou návrhařinu se v první vlně zápisu rozhodli čtyři studenti, taktéž stejný počet zájemců získal Literární seminář. Po dvacáté hodině se začaly naplňovat i další předměty, zejména Astronomie, Obrana proti černé magii a Egyptologie. O dvě hodiny později se zvýšil zájem o předměty jazykové, a to o Japonštinu a Korejštinu, které byly následovány Kouzelnickou španělštinou a Kouzelnickou ruštinou. První den si tyto jazykové předměty v průměru zapsalo pět studentů. Do půlnoci si pět studentů zvolilo studium Kouzelných formulí a dva studenti si vybrali Artušovské legendy.

Ve druhém ročníku byl projeven zájem pouze o Artušovské legendy (dva studenti) a třetí stupeň ovládlo studium Psychologie. Po jednom studentovi si rozdělilo studium Kouzelných formulí a Psychologie v posledních ročnících.

V grafu níže můžete vidět první vlnu nejvíce zapisovaných předmětů na začátku zápisu:


Druhý den:
V prvních deseti minutách druhého dne zápisu se zcela zaplnily dva předměty, a to Japonština a Kouzelné formule. Za další hodinu se již nedalo dostat na předmět Kouzelnické šapitó ani na Obranu proti černé magii. Zájem o ostatní předměty se zvedal klidně a vcelku průběžně. Týkalo se to zejména Mytologie (jedna třída plná) Lektvarů (tři studenti), Kouzelnické ruštiny či Kouzelnické španělštiny, jejichž učebny shodně zaplnilo šest studentů. Vzrostl zájem o Egyptologii – tomuto předmětu podlehlo sedm studentů. Dále se zvedal zájem o studium Sedmi divů světa, kde se zahnízdili čtyři studenti, stejně jako ve třídě Starověkých civilizací.

Na druhém stupni se pomalu ale jistě zaplňoval předmět Jak se šťastnějším státi – zapsali si jej tři studenti. Charakterové studie a Čarostavitelství na druhém stupni učarovalo dvěma studentům. Na třetím stupni studenti zvolili opět Psychologii a Kouzelné formule. Čtvrtý a pátý stupeň zůstal beze změny.

Zde můžete vidět graf z druhého dne:

Třetí den:
Tento poslední den, kdy jsme sledovali průběh zápisu, byl v podstatě dorovnávací. V tento den se naplnila Kouzelnická čeština a Magie slova. Charakterové studie získaly pět studentů, Hadologie čtyři, Čarostavitelství si zapsali tři studenti. Kouzelnická návrhařina se zvedla na šest zájemců, Kouzelnická španělština zůstala těsně před zaplněním – na studium tohoto krásného jazyka se tu těšilo již devět studentů.

V grafu níže můžete vidět vybrané předměty, u kterých se třetí den zápisu zvedl zájem.

Seznam předmětů, které jsou po uvolnění zápisu zcela zaplněny:
Artušovské legendy, Astronomie, Egyptologie, Hadologie, Jak se šťastnějším státi, Japonština, Knihomilství, Kouzelné formule, Mytologie, Obrana proti černé magii, Starodávné runy, Kouzelnická čeština, Kouzelnická ruština, Kouzelnická španělština, Kouzelnické šapitó, Kouzla všedních dnů, Kryptologie, Lektvary, Magie slova, Nauka o sebevědomí, Sedm divů světa a Živlová magie.

Ve srovnání s loňským rokem můžeme říci, že zájem o studium je dosti podobný. Výběr předmětů je chvályhodný. Očividně zde ale schází předměty, které byly loni zaplněny jako první. Připomeňme si tedy alespoň Čokomagii nebo Magii patronů. Stejně jako loni byl velmi podobný zájem o Egyptologii či Kouzelné formule, zahanbit se nenechal ani předmět Šéfredaktorské minimum či Obrana proti černé magii.

Také jsme si počkali před dveřmi učebny, kde probíhal zápis, a odchytili jsme si pár studentů. Zeptali jsme se jich, který předmět si zapsali, proč, co je k tomu vedlo a případně na co se těší.

Slečna Andromeda Mithrim se nám svěřila, že si zapsala Artušovské legendy, protože přímo zbožňuje legendy od Kulatého stolu. Také jako milovnice živlů zvolila Živlovou magii, jako poslední předmět si zapsala Korejštinu, protože se ji už dávno chtěla naučit. A dokonce tam chce i odcestovat! Hodně štěstí, slečno, a ať se vám váš sen splní!

Pan Anthony Proudfoot nám sdělil, že Pitrysek moc chválil Kouzelné formule, a tak se na ně přihlásil. Zohlednil také to, že mají v dalších ročnících pokračování. Stejně tak učinila i slečna Kelly Smithová. I jí přišel tento předmět důležitý. Pan Francois Bettencourt s formulemi neváhal ani vteřinu, protože i podle něj jsou důležité a navíc ve světě HP je to jeden z nejhlavnějších předmětů. Mladý muž nám prozradil, že čerpal i z kladných recenzí na jejich webu.

Slečna Maya Prinz si zapsala Japonštinu. Dle jejích slov si ráda rozšiřuje znalosti a má ráda jazyky.

Mezi nejoblíbenější předmět patří Knihomilství. Zvolila jej i slečna Calla Torová, která o tento předmět bojovala i loni, ale povedlo se to až letos. Taktéž slečna Mary Elizabeth Thornhill zvolila tento předmět z důvodu lásky ke knihám.

Beteramis Athenodoros si zapsala Kouzelnické šapitó. Bylo to prý spontánní rozhodnutí a je velice zvědavá, jak taková cirkusová výuka probíhá. Velkou roli při výběru předmětu prý hrála i oblíbenost profesorky. Stejně tak i slečnu Noni Coldwell nalákal tento předmět popiskem a je velmi zvědavá zejména na úkoly a praxi. Noni si zapsala ještě Korejštinu, protože ji vnímá v dnešní době jako aktuální.

Christina Meadows se chce efektivně flákat a dostávat za to body, její volba byla tedy jasná. Svůj výběr doladila Kouzelnickou ruštinou s odůvodněním, že jazyky jsou potřeba pro cestování. Na doporučení si ještě zapsala Ufologii a vzhledem k tomu, že miluje historii a památky, neváhala ani chvíli a vrhla se do studia Sedmi divů světa.

Slečna Delsarena Preslic si zapsala bez váhání Kouzelnickou ruštinu. Sama je samouk a vedení výuky přivítala s otevřenou náručí.

Pan Corry Sixx má skvělou fantazii, a tak si zapsal Péči o kouzelné tvory.

Rozy Katy si zapsala Egyptologii, protože toto období doslova miluje.

Lynn Shao se řídila vlastními zájmy, a proto si zapsala Astronomii a Kryptologii.

Děkujeme všem, kdo si udělal čas a odpovídal na otázky.

Zápis předmětů je a bude pro kouzelníka vždy památnou chvílí. A to nejen pro studenta prvního ročníku, ale i pro ty starší. Protože tady se rozhoduje o další budoucnosti, o budoucí cestě, o chuti studovat, chuti objevovat nový kouzelnický svět. Máme možnost ukázat, co se v nás skrývá, objevovat tajné chodby znalostí a kouzel, popustit uzdu fantazii a najít kus sebe.

Přejeme tedy za celou redakci profesorům pevné nervy, dobrou náladu a pozorné studenty. A těm zase přejeme spoustu energie a chuti plnit leckdy nejednoduché úkoly.

Vzhůru do boje!

Pro Denní věštec
Petromila Nivalis

Komentáře

  1. Priste doporucuji bily text na fialove pozadi O:-) Jinak ale zajimave shrnuti letosniho pomaleho zapisu.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *