Olivový bibliokoutek XI.

| Vydáno:

Milí čtenáři, knihomolové, knihomilové, zkrátka všichni, kdo jste si vždy našli pár chvil přelouskat článek plný knížek a knižních doporučení. Po čase stráveném v mrazáku už mi zase cévami koluje teplá, kouzelnická krev a moje srdce stále bije pro knihy. Proto se pojďme společně podívat, co jsem pro vás vybrala za zajímavosti tentokrát. Hurá na to! Doufám, že se těšíte alespoň z poloviny tak, jako já.

Italské jednohubky – Marta Kučíková

V mudlovském světě panuje neutěšená doba. Žádné cestování, žádné sluníčko. Jak si to vynahradit a trochu připomenout? Doporučuji všemi deseti knížku Italské jednohubky, kterou napsala milá Marta. Ta se z České republiky přestěhovala spolu s rodinou do italských Dolomit. Na severu Itálie žijí v malé vesničce a to s sebou přináší spoustu veselých příhod a nezvyklých situací. Jací jsou Italové? Jakou pijí kávu? Proč si stále zpívají? To a mnohem více se dozvíte v krátkých a vtipně popsaných příhodách Marty. Nejenže si zamilujete Martu a její rodinu, ale i celou Itálii. To vám garantuji! A navíc je knížka perfektní oddechovka plná pohody a úsměvů. Ostatně co jiného teď potřebujeme?

5 z 5 oliv

Tichá hrůza – Tomáš Korbař

Nehledáte pohodu, ale spíše trochu děsu a vzrušení? Chtěli byste, aby vám přeběhl mráz po zádech a na rukách vám naskákala husí kůže? Zkuste Tichou hrůzu. Jde totiž o povídkovou knížku plnou hororových povídek. Nečekejte všude stříkající krev a běhající „creepy“ klauny s motorovou pilou, která usekává hlavy všem okolo. Tohle je mnohem víc. Tohle je klasika. Něco na styl E. A. Poea. Klasické, mrazivé příběhy. Najdete tam i některé notoricky známé. Za sebe můžu vyzdvihnout povídku Ptáci, která není tak děsivá, že bych nemohla usnout, ale trochu husí kůže mám pokaždé, co si představím, že bych se v tomto příběhu objevila. Každopádně knížku opět doporučuji, jen si rozmyslete, jestli ji chcete číst večer nebo raději za denního světla.

5 z 5 oliv

Hygge – Prostě šťastný způsob života – Meik Wiking

Kdo by neznal Hygge. Slovo, které hýbe světem. Slovo, ze kterého sálá pohoda a klid. Nevím, co si přesně pod Hygge časem představujete vy, ale já vidím hrnek teplého čaje nebo lépe kávy (nebo nejlépe kakaa!), teplou deku, svíčku s jemnou vanilkovou vůní a dobrou knihu. Knížka odpovídá na otázku, proč jsou zrovna Dánové ti nejšťastnější lidi na světě, a vysvětluje, co to hygge je a jak toho dosáhnout. Pokud máte chuť na trochu naučné literatury, pokud toužíte mít šťastný a pohodový hygge život, pusťte se do čtení. Dozvíte se zde, jak si udělat pohodlí, jaké mít nejlépe osvětlení, jestli si můžete dát kus dortu.
Za mě knížka zajímavá, ale nic co bych potřebovala číst opakovaně. Je to ale pěkná změna od klasické beletrie a upřímně, ta obálka je dokonale nádherná!

3 z 5 oliv

Losos v kaluži – Markéta Lukášková

Zamýšleli jste se někdy nad tím, jestli je nebe? A jak vypadá? Autorka knížky Losos v kaluži určitě ano. Protože veliká část knihy se v nebi odehrává. Markéta hezky propojila dvě dějové linie – příběh Báry, cynické a ironické holky, která řeší problémy svému věku adekvátní, vztahy a tak podobně. A příběh Bářiny babičky, která umírá a dostává se právě do nebe. Jak takové nebe funguje? Dá se z nebe pomoct Báře? A jak se Bára popere se všemi situacemi, co pro ni život nachystal?
Knížka je velmi čtivá, svižná, pohodová. Donutí vás se malinko zamyslet nad životem, nad nebem, možná nad vašimi očekáváními. Opět ale oddechovka s originálním nápadem a velmi šikovným zpracováním. Ideální do deštivých dní.

4 z 5 oliv

Dračí poezie – Caput Draconis

Samozřejmě jsem nezapomněla na naši čistě kouzelnickou knihovnu a tentokráte ulovila jeden poetický výtisk plný poezie. Dračí poezie je soubor dvou rozsáhlých básní. První je s názvem Dračí lidé. Nebudu samozřejmě předbíhat a napovídat, ale v této velmi krásně zpracované básni se dozvíte, kdo to Dračí lidé jsou a jak se liší od ostatních. Báseň mě opravdu chytila za srdce a jsem ráda, že jsem na tuto knížku narazila.
Druhá báseň nese název Rytíř a drak. Jak to asi dopadne, když se udatný rytíř vydá skolit draka a vysloužit si tak odměny největší? Je to jako v mudlovských pohádkách? Nebo to může dopadnout i jinak? Nechávám na vaší fantazii a nebo touze si přečíst pěknou poezii.

5 z 5 oliv

Tak a to by bylo pro dnešek všechno. Věřím, že jste si čtení užili, a vzhledem k tomu, kolik času uplynulo mezi desátým a jedenáctým bibliokoutkem a kolik stran jste jistě přečetli, nezapomeňte mi napsat do komentářů nějaký váš tip na knížku. Anebo jste četli některou z těchto? Brzy zase na viděnou!

Pro Denní věštec
Olivie Henrieta Větroplachá

Published by

Olivie Henrieta Větroplachá

Redaktorka, která má ráda knihy, lidi se smyslem pro humor, ironii a dobrou kávu. A jídlo. Na lidech i kouzelnících si cení pokory, upřímnosti a dobrého srdce. Ráda tráví čas prací pro časopisy, dlouhými procházkami, cvičením jógy a zkrátka vším, u čeho si odpočine.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *