Podivné plakáty na hradě

| Vydáno:

Už jste si zajisté všichni všimli, že náš hrad zaplavily podivné letáky… Že by se naplnilo proroctví, o kterém se léta šušká? Konečně nás něco vytrhne od práce a učení? Je to tu… Přijede cirkus?

Tak přesně tohle jsem měl na mysli… Záplava plakátů v kolejních místnostech a v profesorské sborovně. Ty profesorské dokonce vydávaly zvuky! Zpívaly potichu podivnou písničku doplněnou smíchem. Stihl jsem zaznamenat jen toto:

„Slyšte, slyšte, lidé dobrotiví!
Hlasy, co se nezprotiví,
hlasy vášně, kejklů, kouzel,
jimž se jenom suchar vzpouzel!“

Profesoři se na plakáty dívali velice podezíravě. Nejprve na ně seslali nezbytnou sérii kouzel vylučujících očarování černou magií a poté mě teprve nechali se na plakát podívat! No, nakonec byl plakát shledán nezávadným. Jedinou otázkou zůstává, kdo dokázal prolomit ochranná kouzla a dostat se až do sborovny, aby tam plakát umístil. Profesoři a zaměstnanci si pak čistě pro jistotu raději zkontrolovali své nasyslené zásoby mandragory a když shledali, že jim nechybí ani lístek, znatelně si oddychli.

Po důkladné identifikaci jsem vydedukoval, že je to plakát magický… Takže se nejedná o žádného Berouska nebo Cirkus Humberto. Tím by se vysvětlilo, jak se dostaly plakáty až na hrad! V centru tohoto podivného kouzelnického cirkusu, jestli to mohu takto nazvat, musí být nějaký výjimečný kouzelník, to je zřejmé. O zbytku plakát mlčí… Nevíme tedy kdy a kde, jen částečně kdo?

Nedalo mi to a zapátral jsem kolem hradu. Hledal jsem nedávné stopy magické energie a našel jsem! Nějakých pár mil od Godrikova Dolu se srocovalo několik podivných mužů s ještě podivnějším vzhledem. Obsluhovali jaké si… No, jak to říci… Jakýsi útvar podobný velikému stanu, ale nedá se o tom říci, že by to byl opravdový stan. Spíš si myslím, že to bylo velice zdařilé zastírací kouzlo. Jednoho z těch chlapíků jsem odchytl a zeptal se ho na pár otázek, ale jestli jsem se něco dozvěděl, to posuďte sami.

Dobrý den, mladý muži! Jsem redaktor Denního věštce. Mohl bych se vás na něco zeptat?
Ehrg?

Dobrá, beru to jako souhlas… Vy pracujete pro tento „cirkus“?
Ee? – mávne rukou směrem k magickému útvaru a hlasitě se rozesměje –

Aha… Takže to není cirkus?
No! No… – ukáže na stan – To Cirque du Magique… C i r q u e d u M a g i q u e! – raději ještě vy hláskuje a tváří se uraženě –

Cirque du Magique?
Ja! – ukáže palec nahoru a odejde za svou prací –

Dělal jsem, co jsem mohl. Ze zaměstnanců jsem kvůli jazykové bariéře více informací nedostal… Ale je zřejmé, že se nejedná o obyčejný, laciný cirkus. Uvidíme, třeba moje příští pátrání bude úspěšnější. Každopádně, máme se zřejmě na co těšit!

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *