Olivový bibliokoutek XII.

| Vydáno:

Pěkný den milí čtenáři a knihomilové. Měsíc uběhl jako voda a já jsem tady zpátky se svými tipy na příjemné zkrácení volné chvíle čtením. Doufám, že jste se v uplynulých týdnech činili a každý máme za sebou alespoň jeden pěkný knižní kousek. Já jsem se do čtení zase trochu více opřela. Ale už dost zdržování. Pojďme se rovnou podívat, co tentokráte ze své knihovničky vylovím.

Trhlina – Jozef Karika
Halloween je sice už za námi, ale knížek, ze kterých mrazí, není nikdy dost. Podzimní tmavé večery trochu vybízejí k tomu sáhnout po něčem temnějším, co říkáte? Já se nechala přemluvit, a i když jsem strašpytel, pustila jsem se do čtení Trhliny. Je to fascinující a děsivý příběh, který se odehrává nedaleko od nás – na Slovensku. V pohoří Tribeč totiž dochází k nevysvětlitelnému mizení lidí. Jde o legendu, výmysl, či jistou skutečnost? Přečtěte si knížku a udělejte si názor sami. Zaručit vám ale můžu husí kůži a zježené vlasy.

5 z 5 oliv

Hodinky od Ašera – Zuzana Dostálová
Teď něco trochu oddychovějšího. Od Zuzany Dostálové jsem přečetla zatím dvě knížky a obě mě nadchly. Hodinky od Ašera je kniha pro mladé dospělé o mladých dospělých. Jak složitý je život dnešního třicátníka? S jakými překážkami se v životě setkáváme?
Knížka popisuje obyčejný kus života obyčejných lidí. Nečekejme nic převratného, nečekejme zázraky. Naopak zde najdeme krásný, opravdový a uvěřitelný kus života Heleny a Karla, kteří se spolu setkají a jejichž životní cesty se protnou. Autorce jsem věřila každé slovo a myslím, že příběh je velmi pěkně a čtivě psaný. Pokud si chcete odpočinout a trochu nechat své myšlenky jen tak plout a tak trochu přemítat nad svým (ne)obyčejným životem, sáhněte po této knížce. Stojí to za to.

5 z 5 oliv

Tři kamarádi – Erich Maria Remarque
Nevím, kolik z vás propadlo povinné četbě. Ale já za sebe můžu říct, že se v seznamu knih se slovem „povinná“ v nadpise ukrývá nejeden poklad, který by bylo opravdu škoda přehlédnout! Mezi tyto ukryté poklady řadím i knihu všem jistě známého spisovatele Remarqua.
Kniha opravdu vypráví příběh tří kamarádů. Ti se setkali za nešťastné první světové války, pro nás jistě v nepředstavitelných podmínkách. Ale právě v takových situacích se rodí opravdová a pevná přátelství jako mezi třemi muži – Robbym, Ottou a Gottfriedem. V knížce se podíváme na to, jak si tito přátelé dovedou poradit s překážkami, které jim život nachystal, a možná i zjistíme, pro co stojí za to žít!

5 z 5 oliv

Úterky s Morriem aneb Poslední lekce mého učitele – Mitch Albom
A ještě by to chtělo něco trochu seberozvojového, co říkáte? Já mám ráda knížky, které mě donutí přemýšlet. A tahle tento dar bezesporu má. Jde o světoznámou knížku, jejímž ústředním tématem jsou setkání autora knížky se svým dávným učitelem. Bohužel opět za nešťastných okolností – tentokráte těžké, nevyléčitelné nemoci pana profesora. Mitch svého profesora navštíví a nakonec se domlouvají na pravidelných schůzkách, které tráví debatováním a povídáním. Knížka je silná, donutí vás přemýšlet nad životem, pokládá důležité otázky a hledá spoustu odpovědí. Mně osobně toho dala neskutečně mnoho. A nejen díky tomu, jak je vlastně tenká a čtivá, myslím, že je skoro povinností každého si tuto knížku přečíst. Pokud tedy máte jen chvilinku času, neváhejte. Tady je ukryta hotová hora myšlenek!

5 z 5 oliv

Pan ředitel a vánoční výzdoba – Raven Maris Gravediggerová
Nevím, jak vás, ale mě už děsně berou Vánoce. Fleutýny, výzdoby i vánoční pohody se už nemůžu dočkat a doslova se ji snažím přitáhnout. Není proto divu, že jsem v naší školní knihovně sáhla po této knížce.
Tento příběh je krásný, vánoční, stručný a šťastný. Takovou vánoční oddychovku potřebujeme v dnešních podzimních pošmourných dnech snad všichni. Pokud vás zajímá, jak vznikla ta nejkrásnější vánoční výzdoba Bradavic a jak si jeden mladý profesor s nelehkým úkolem poradil, pusťte se do čtení. Tolik času to nezabere a vykouzlí vám to minimálně úsměv na tváři.
O jednu olivku méně má knížka pouze pro své chybky v textu, které mé novinářské já nemůže opomenout. Jinak moc pěkný vánoční příběh!

4 z 5 oliv

A to by bylo pro dnešek vše, knižní přátelé. Pokud jste za uplynulý měsíc přečetli nějakou skvělou knížku, podělte se o tento tip se mnou skrze sovu nebo i se všemi ostatními v komentářích. Přeji vám všem krásný, s knížkami strávený advent a společně se setkáme zase za pár týdnů.

Pro Denní věštec
Olivie Henrieta Větroplachá

Published by

Olivie Henrieta Větroplachá

Redaktorka, která má ráda knihy, lidi se smyslem pro humor, ironii a dobrou kávu. A jídlo. Na lidech i kouzelnících si cení pokory, upřímnosti a dobrého srdce. Ráda tráví čas prací pro časopisy, dlouhými procházkami, cvičením jógy a zkrátka vším, u čeho si odpočine.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *