Plevel, revoluce a košťata

| Vydáno:
Začátky nové éry bývají poznamenané především očekáváním. Někteří vyhlížejí změny obecně, jiní se škodolibostí sobě vlastní čekají na zaváhání, přehmaty a pády. Pak jsou tu ale tací, které jejich pohled na svět řadí k oné kriticky ohrožené menšině, k optimistům. Vždy mi byl nejbližší chladný skepticismus, ovšem na poslední změnu v Denním věštci nemohu reagovat jinak než optimismem a zvoláním: „Enfin!“

Časopisy jsou jako zahrada. Na chvíli se k nim otočíte zády a už jsou prorostlé plevelem, nedej Merlin napadené chorobami a škůdci.

Zahradničení je nesmírně pracné a fyzicky náročné. I zde metafora s periodiky beze zbytku platí. Šéfredaktor potřebuje mít výtečnou kondici, aby zvládl udílet fyzické tresty redaktorům a jiným přisluhovačům. Musí oplývat nezdolnou trpělivostí, pečlivostí a schopností vládnout. Zde už je potřeba metaforu opustit a zmínit poslední ryze fyzický předpoklad: šéfredaktor musí mít zadek z oceli, protože dlouhodobé použití polštářového kouzla má neblahý vliv na zdraví zadních partií a novinářský úspěch je třeba řádně vysedět, n’est-ce pas?

Zahradu Denního věštce jsem dlouhý čas sledovala pouze zdálky. Poslední personální změna však svou hloubkou a přidruženými přísliby dosáhla daleko za hranice Británie, až přes la Manche. Dokonce i stará sůva Guillotine opustila útulné bezpečí své krásnohůlské pracovny, vzala opět brk do ruky a kývla na externí spolupráci.

Niane de Libelusie je samozřejmě drahoušek a já jí ze srdce přeji jen samé úspěchy, ale každá revoluce je vícehlavá příšera, nevyzpytatelná a kluzká. Dokáže své miláčky vynést na výsluní, ale vzápětí rozevře čelisti a slupne je k obědu. O revolucích, které požírají vlastní děti, víme v zemi galského kohouta své. Ani v případě nových košťat nebývá budoucnost zcela růžová. Zpočátku sice dobře metou, ale jako všechno časem podléhají únavě a opotřebení.

Až budoucnost sama odhalí, zda je chérie Niane spíše zánovní metla, nebo zákusek pro vlastní reformy, které v posledních dnech opečovává v útrobách své šéfredaktorské chovné stanice.

Ať žije Denní věštec!

Žijte Denním věštcem!

(dokud žije)

Pro Denního věštce

externí dopisovatelka

Aimée Guillotine

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *