Odevzdávání domácích úkolů

| Vydáno:

Také jste někdy přemýšleli, jak je to s odevzdáváním úkolů? Ano, v termínovou neděli nervózně pobíhá po Velké síni vcelku dost studentů, to je svatá pravda, ale nás napadlo prozkoumat tuto problematiku do větší hloubky a trochu si pohrát se statistikou. Kolik studentů je poctivých, odevzdává úkoly brzy, a kdo čeká za minutu dvanáct? Pojďme se tedy studentů zeptat, vždyť statistika nemusí být přeci vždy nuda.

Položili jsme šedesáti studentům otázku, kdy v průměru odevzdávají úkoly. Sovy roznesly následující pergamen:

Ahoj, pokud bys měl/a chuť a čas, napiš mi prosím, kdy odevzdáváš nejčastěji úkoly. První dny? První týden? Nebo opravdu v termínovou neděli? Za minutu dvanáct? Nebo hodně dopředu? Pokus se vybrat jeden časový údaj – prostě tak nějak průměrně. Data budou anonymní, poslouží pro statistický článek do Denního věštce. Děkuji.

Do redakce se nám s odpověďmi vrátilo úspěšně přesně 48 soviček. Studenti byli velmi příjemní, ochotní a sdílní. Někteří si dali tu práci a přidali nějakou tu odpověď navíc. Jako správný časopis se s vámi rádi o některé zajímavé odpovědi podělíme.

Vcelku častou logickou odpovědí bylo zjištění, že se vypracování úkolů a ochota či chuť je vypracovávat  liší podle náročnosti, typu a předmětu, silný vliv mají mudlovské starosti a povinnosti i časové možnosti jedince.
Mnohé studenty frustruje čekání na opravený úkol. A ano, opravdu se na hradě nachází několik studentů, kteří razí heslo „čím dříve, tím lépe“. Jeden student se dokonce přiznal, že schválně u jednoho konkrétního předmětu čeká za minutu dvanáct.

Zjistili jsme, že na plnění úkolů má vliv samotné nadšení studentů. Pokud je úkol zaujme, vypracují jej hned, pokud je nudnější a náročnější, samozřejmě jej odkládají.
Co se týká mimořádných úkolů, vypátrali jsme, že si je mnozí studenti nechávají na konec, někdy se k nim vrátí, někdy ne. A pak jsou studenti, kteří úkoly vypracovávají průběžně, ale stejně je odevzdávají až v termínovou neděli, protože čekají, jestli se nedostaví múza, fantazie či skvostný nápad, aby mohli daný úkol ještě obohatit. Samozřejmě pro potěšení profesorů.

Došlé odpovědi jsme rozdělili do šesti kategorií.

První kategorie započítává všechny odpovědi, kdy studenti odevzdávají úkoly v termínovou neděli. Do této kategorie jsme ale zahrnuli i sobotu. Říkejme této kategorii termínový víkend. Další kategorií je skupinka studentů, kteří odevzdávají úkoly opravdu a doslova za minutu dvanáct. Kategorii jsme nazvali minutu před deadlinem.
Pak máme kategorie:
Průběžně
Uprostřed
Na začátku týdne
Ihned

A nyní již k samotným číslům. Připravili jsme pro vás kulatý graf, kde vidíte počty výše uvedených kategorií.

Kategorie termínový víkend zaujala zcela očekávaně první místo s celkem 38 %. Na druhém místě se umístila kategorie průběžně s krásnými 26 %. Třetí místo obsadila kategorie uprostřed se 17 %. Pak jsou již data vcelku vyrovnaná, čtvrté místo obsadila kategorie minutu před deadlinem – 9 %, v závěsu s kategorií na začátku, která má 6 %. Na posledním místě se umístila kategorie ihned s pouhými 4 %.

Data vypovídají o mnohém. Byla by přesnější, kdyby byl vzorek studentů větší, ale i tak jsme se vám pokusili přinést zajímavý pohled na tuto problematiku.

Také jste čekali mnohem vyšší číslo u kategorie minuta před deadlinem? Že by přeci jen studenti přistupovali k úkolům zodpovědněji, než si myslíme? Kdo ví, každopádně důležitá je spokojenost všech na hradě, společná spolupráce a pohoda. A ta myslím opravdu na našem hradě je vidět.

Pro Denní věštec
Petromila Nivalis

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *