Předvánoční úklid hradu

| Vydáno:

Vánoce jsou za dveřmi. Již nedočkavě klepou na dveře, na kterých visí nádherný adventní věnec. A začíná každoroční běh, shánění dárků, pečení, zdobení. Ale jistě, nemůžeme zapomenout na předvánoční úklid! Sice se uklízí celý rok, ale vánoční svátky tak nějak svádí k vymetení každého hradního koutu. Co všechno se musí udělat? Pojďte s námi nahlédnout pod pokličku skřítkům pomocníčkům.

A je to tady. Předvánoční čas. Naděje, klid, mír, pohoda, koledy, spousta jídla, cukroví, vůně jehličí. Celý hrad je na nohou. A že se skřítkové činí! Pojďme se tedy společně podívat trochu podrobněji, co se tady na hradě vlastně děje.

Skřítci nasadí uklízecí úbory, čepičky, zástěrky a jdou na to. Nejprve musí poctivě zamést a odstranit všechny zapomenuté pavučiny z Halloweenu. Jsou opravdu téměř na každém kroku a rohu. Pak následuje poctivé leštění všech brnění na hradě, a že jich není málo. Samozřejmě se myjí okna a oprašují sochy. Tyto dvě činnosti jsou nejneoblíbenější, a tak se občas skřítkové neshodnou a rozepře končí polštářovou bitkou. Ano, odtud se bere občasné peří na chodbách. Pak následují obrazy. Těm se věnuje speciální tým skřítků, kteří k této práci přistupují velice opatrně a odborně. Nejprve se vyleští a vyčistí obraz zvenku. Pak se požádají postavy na obrazech, dá se jim prachovka a ony samy vyleští a otřou plátno zevnitř. Někdy se postavám v obrazech nechce a skřítci je musejí dlouho přesvědčovat, ale za ty roky jsou všichni víceméně sehraní.

Další velice náročná práce je sklízení jmelí ze skleníků. Naše kouzelné hradní jmelí se často zlobí, mění barvu a nechce viset. Je to každoroční dlouhý boj.
Jako další přichází na řadu pohyblivé schodiště. Opět se musí celé namazat, promazat a zkontrolovat všechny schůdky, dotáhnout šroubky a zatlouct vykukující hřebíčky. To aby nám zase hezky mátlo životy.
Vánoční skřítkové dále pomáhají všem kolejím nazdobit kolejky, pokoje studentů, nosí všelijaké ozdoby v kolejních barvách, zdobí i ředitelnu, kabinety a sborovnu. Všude se proplétají girlandy, září vánoční hvězdy, slaměné dekorace, všude visí jmelí, vánoční koule, řetězy, barevné šišky, dřevěné prastaré ozdoby, houpou se andělíčci a voní jehličí. V knihovně jsou knihy zabaleny do ozdobných vánočních papírů, soubojový klub je ověnčen nádhernými dlouhými zlatými řetězy.

Pak se skřítci věnují Moudrému klobouku. Pořádně ho vypráší, vyperou v jezeře a krásně vysuší, natáhnou a vyžehlí. Netvrdíme, že je mu to příjemné.
Následuje leštění trezorů. Práce namáhavá, ale nutná. Trezory se leští jak zvenku, tak zevnitř. A pak následuje velmi zdlouhavé a neoblíbené leštění svrčků, srpců a galeonů. Všechny poklady, do jednoho, jsou o Vánocích naleštěné a svítí se a lesknou, až zrak přechází.

Poté se skřítčí četa vrhne na sovince. Nožky sov se po jejich úklidu jen lesknou, bidýlka září, jsou ošetřena nemrznoucí směsí, peří sov je nadýchané jako jarní vánek. Drápky hladce zastřižené, zobáčky naostřené.
Ošetřovnu vánoční úklid také nemine. Všechny peřiny a polštáře mají nový hábit, vplují do nového povlečení s vánočním motivem. Všude voní skořice, čokoláda a vánoční čaj.

Dívčí umývárnu úklid rovněž nemine. Do koupelí skřítkové přidávají vánoční bublinky, pěna mění barvu jako lesknoucí se vánoční baněčky, všude voní modřín a jablíčka.
Sklepení, vždy tmavé a černé, je nyní ozdobeno rudými girlandami, stejně jako laboratoř. Zde ovšem jsou ozdoby ohnivzdorné. Skřítci statečně myslí na všechno.
Famfrpálové hřiště zdobí papírové zlaté řetězy, zlatonky svítí a třepetají křidélky mocněji než kdy dřív, obruče jsou naleštěné a omotané girlandami, všechna košťata naolejována a trávník na hřišti je krásně zasněžen a ukolébán k zimnímu spánku.

Pokud se v tyto předvánoční dny zajdete podívat třeba do Prasinek nebo do Godrikova Dolu, najdete místa zasypaná obláčky sněhu, svítící okýnka domečků učitelů, kouřící komíny, zasypané zahrádky vánoční sněhovou nadílkou a přijdete si prostě jako v opravdové pohádce. Ďáblova jáma vánočnímu úklidu unikla, stejně jako Starý kumbál. Tam skřítkové nechodí.
V těchto dnech často vídáme skřítky tahající obrovské bedny. Ve Velké síni z nich pak vytahují a rozmotávají neskutečně dlouhé svítící řetězy, které jsou zašmodrchané a žádné kouzlo na ně neplatí. Po rozmotání řetězů je druhá skřítkovská četa, seřazená do špalírů, odvleče do Prasinek. Tam celé Prasinky doslova omotají vánočními světýlky. Tady se neztratíte, ani kdybyste chtěli! Blikají a svítí, od rána do večera. Stejně tak, jako oči dětí. I kolem jezera jsou všechny stromky vyzdobeny překrásnými baňkami a perníčky, krmítka pro ptáčky jsou naplněna po okraj, Vrba je zazimována, její kořeny ošetřeny balzámem pro zimní odpočinek a všude okolo hradu jsou připravené zasněžené kopce pro dovádění studentů. Ale i profesorů. Když se nikdo nedívá, také si sjedou kopec na saních nebo se koulují.

Nezapomeňte však, že mnohem důležitější než nějaký úklid je to, abychom se všichni bavili, hráli si, pomáhali, učili se, měli se rádi a užili si Vánoce, jak se patří! Spolu, s úsměvem a dobrým, hřejivým pocitem v srdcích.

Pro Denní věštec
Petromila Nivalis

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *