Hradní čtení aneb Který kolejní časopis to vyhrál

| Vydáno:
Co čtete raději? Módní patrolu nebo zápisky z výprav? Udělali jsme pro vás malý průzkum. Jak dopadl? Přečtěte si náš článek!

Zdravím čtenáře DV!
Možná vás stejně jako mne zajímá, jak si stojí místní tisk v očích čtenářů. Udělal jsem si malý anonymní průzkum. V průběhu několika týdnů jsem se ptal nejen studentů jednotlivých kolejí, ale též nováčků (tehdy samozřejmě ještě nezařazených) i pánů profesorů.
Jednotlivé odpovědi jsem si zaznamenával, posléze je vyhodnotil a shrnul. Tady vám tedy předkládám výsledky:

Asi nikoho nepřekvapí, že dlouhodobě je nejčtenější (téměř denně) a jako nejpovedenější hodnocen Corvinus Declaratio. Čtenáři oceňují kvalitu článků nejen po stránce obsahové, ale též gramatické. Rádi čtou Módní Patrolu, aktuální články i zajímavosti z modrého světa.

Co by uvítali? Víc článků, které se věnují aktuálnímu dění na hradě, víc osobních názorů na problémy kolem nás, dostat víc možností k nahlédnutí do modrého prostředí (to především nováčci, kteří se snažili hledat tu správnou kolej), víc vtipu a sebe v Módní patrole.

Druhý nejčtenější časopis je Denní věštec. Po stránce grafické jsou čtenáři většinou spokojení, i když se našlo pár hlasů, které volaly po vylepšení. Nicméně tito čtenáři nedokázali specifikovat, jak by si jej představovali.
Jako velmi dobrý nápad je hodnocena Hradní drbna a snaha přinést v co nejkratším čase článek o dění na hradě.
Kupodivu negativně je vnímána rubrika Úsměv prosím! a dlouhodobě nízká kvalita některých článků. Většina dotazovaných se pozastavovala nad stylistickou a gramatickou úrovní tohoto hradního časopisu.

Co by uvítali? Obrázky nebo printy, vyšší úroveň některých článků, ostřejší náhled na některé problémy, více vtipu a formu psaní, která by je zaujala.

Třetí místo v pomyslném žebříčku čtenosti a oblíbenosti zaujal Žlutý Trimeles. Čtenáři na něm oceňují vtip, s jakým je psán, rozmanitost článků, soutěže i odezvu na dění ve žlutém prostředí. Baví je osobní invence redaktorů a osobitost projevu. Ne příliš pozitivně je vnímána grafická stránka časopisu. Čtenáři se vyjádřili ve smyslu konvence, nudy a sterilně stereotypního pojetí, které ničím neupoutá.

Co by uvítali? Lepší grafickou úpravu, každodenní okénko, které by vyjadřovalo žlutý náhled na cokoliv z hradu, víc vtipných článků, obrazové doplňky.

Čtvrté místo čtenáři přisoudili Hadímu (Žabímu) králi. Líbí se jim grafické zpracování a přehlednost. Oceňují také osobitost projevu, vtip, nápady a časté příspěvky. Ryze negativní názor jsem nezaznamenal.

Co by uvítali? Víc článků, které by jim daly možnost nahlédnout pod zelenou pokličku (viz. Zmijozel vs. Patroni), častější Veselé žáby zmijozelské (někteří by pro ně chtěli extra sekci), víc článků, které by poskytly zelený pohled i na dění mimo Zmijozel, soutěže a samozřejmě víc obrazové dokumentace.

Na posledním pátém místě skončil časopis Nebelvíru, Lví tlapou. Čtenáři u tohoto časopisu vysoce cení kvalitní zpracování článků po stránce stylistiky, gramatiky i grafiky. Pár hlasů se vyjádřilo v tom smyslu, že články mají vlídné pozadí, na kterém se dobře čte. To je z pozitiv ale bohužel všechno.
Negativně čtenáři vnímají nový design časopisu. Hodnotí jej jako velmi nepovedený. Podle několika z nich (a nebylo jich málo) přišel časopis o svůj největší bonus, osobitost a image. Tedy o lva. Momentální design se zdá čtenářům tuctový, nudný a neosobní. Lví „tlapičky“, oddělující jednotlivé příspěvky, čtenáře rozptylují a dělají časopis spíš nepřehledný.
Dlouhodobě pak čtenářům vadí jednorázové (měsíční) vydávání článků, které způsobilo nízkou návštěvnost tohoto periodika. Kdybych měl citovat jednoho z dotázaných, pak bych řekl: „Časopis by měl přinést každý den něco nového, flexibilně reagovat na aktuální dění a přilákat si čtenáře pestrou nabídkou. Když ale musím měsíc čekat, abych otevřel plátek s pěti většinou nudnými a neaktuálními články, pak tam nemusím lézt vůbec.“

Co by uvítali? Kupodivu návrat ke starému časopisu, jakým byl Lví tlapou před dvěma roky. Větší pestrost článků. Vtip, osobitost, snahu věnovat se nejen červeným věcem, ale poskytnout čtenáři i červený náhled na zbytek hradu. Nováčci nedokázali vyjádřit, co by v časopise změnili, přiznali ale, že si k němu cestu teprve hledají.

***

Tím bych uzavřel malé nahlédnutí do názorů čtenářů místních časopisů. Snažil jsem se jej zprostředkovat nezaujatě a věrně. Šéfredaktoři nad tím mohou, ale také nemusí mávnout rukou. Anebo si mohou ve vlastním časopise udělat anketu, kde se čtenářů poptají sami. Je to pouze na nich.

Já se s vámi loučím a přeji příjemné chvíle u našich kolejních „plátků“.

Pro Denní věštec
Andrew Uroboros

Komentáře

  1. sekce? – Jakou extra sekci pro žáby? 😮
    Vždyť mají vlastní rubriku, nějak nevím, co tím chtěli respondenti říct 8[

    Jinak jako mluvčí H(Ž)K mohu konstatovat, že se pracuje na jistých změnách, které by měly (a snad i mohly) některé respondenty a jejich požadavky na to, co chybí, uspokojit.

  2. – Zajímavý a pěkně napsaný článek, myslím, že takové články DV potřebuje. Něco, co čtenáře zajímá a donutí je to přečíst od začátku do konce… 🙂
    A jsem pyšná na Corvinus Declaratio, že se vyšvihl až na horní příčku! Jako bývalá šéfredaktorka musím říci, že v CD, to alespoň za mě, bylo velmi nárazové, co se složení čísla týká. Někdy bylo hodně rozhovorů, někdy modrých záležitostí,… tedy podle toho, co byl kdo ochotný napsat a co se zrovna dělo. Vtip není něco, čím se dá plýtvat, musí se servírovat po troškách, když zrovna vystrčí růžky… 😀 A co se týká Módní patroly, vyčkávejte, krásně se strojte nebo ze sebe udělejte anitikrasavce a lezte na oči módním policistům… 😀

  3. – Díky všem, kteří si článek přečetli. Sto dvacet přečtení předčilo i ta největší očekávání, která jsem měl. A samozřejmě děkuji za všechny reakce :o)

  4. 😮 – Trochu mě překvapuje, že podle článku čtenářům vadí hlavně jednorázové (měsíční) vydávání článků u LT, a zároveň jako nejlepší hodnotí CD, který dělá totéž.
    Řekl bych, že skutečné důvody rozdílného hodnocení obou časopisů budou spočívat jinde. A rád bych je znal, protože do LT píšu už dlouho a chtěl bych věděl, proč je hodnocen tak nízko, co bychom měli zlepšit. Vzhled časopisu, to chápu. Není zatím ideální. Ale měsíční periodicita to asi nebude.
    Tak sem s tím. Co děláme špatně?

    1. Re: 😮 – CD nedělá totéž, CD vydává, pravda, trochu nepravidelně, ale za posledních 6 měsíců měl 9 vydání (pokud dobře počítám) a může vydávat články i průběžně. Na počet článků je to víc než 2x víc než LT (105/45, pokud dobře počítám, taky už je večer…) i když o počet úplně nejde.

  5. – Já bych taky řekl, že CD vydává průběžněji a pokud se na hradě děje něco mimořádného, vyjedou s tím okamžitě. Navíc mají Patrolu a Padni komu padni, které asi taky celkem táhnou. Řekl bych, že právě podobné „doplňkové a zábavné“ čtení bude přesně to, co přitáhne čtenáře navíc…
    Je to ale jen můj laický náhled. Určitě víc by řekly právě ankety nebo dotazníky.

  6. – Koukám, že jsem u předchozího příspěvku zapomněl vyplnit jméno. Tak se k němu tímto hlásím :o))

  7. Nebe – Nebe – já si třeba vybírám články podle toho, jak mě zaujme titulek. Když mi to nic neříká a nevzbudí to moji zvědavost, tak to zkrátka neotevřu. CD sice taky vydává jednou měsíčně ten hlavní „výtisk“, ale neustále aktualizují Patrolu a Padni komu padni – to z něj dělá atraktivnější zboží. Často si taky vybírám podle toho, kdo ten článek napsal. No a pak ta grafika dělá hrozně moc. CD mě zkrátka baví otevírat, protože už sám o sobě vypadá lákavě 🙂

  8. – K LT – Dle mého by také pomohlo, kdyby se člověk nemusel k článkům proklikávat, ale vypadly na něj hned po otevření časopisu (jako to mají ostatní média). Takhle člověk hledá, kde tedy ty články jsou. Úvodní slovo šéfredaktorky je sice pěkné, ale není to to hlavní, co by mělo čtenáře táhnout. Může být buď někde schované pod odkazem nebo být kratší a být nad články. 🙂

  9. Lví tlapou v mém oku… O:-) – Když už se to tu rozebírá… tak se taky přidám:D Nebudu pitvat CD, tam jsem totiž doma a někomu by se to mohlo zdát neobjektivní.
    Avšak, proč skončilo LT tak nízko?
    Mně samotnou to docela překvapilo, protože přes všechno, co už bylo řečeno, považuji LT za kvalitní časopis, který má, alespoň co vím, opravdu propracovanou organizovanost. Nevím, u kolika a jakých čtenářů dělal pan Andy průzkum, ale myslím, že bych mohla říci alespoň svůj názor na LT, který se mi postupem psaní nějak…. vykrmil! O:-)

    Stylistika, gramatika i grafika článků je ucházející, v tom problém stejně jako čtenáři nevidím. Nebelvírští vynikají svým uměním slova hezky učesat a podstrčit nám je na zlatém podnose.
    Možná bych se více zaměřila na vizuální stránku článků, která toho přidá také mnoho. Někdy mám totiž problém se v článku orientovat, ačkoliv se o oddělení snaží.

    Nový desing časopisu není špatný, jen potřebuje podle mého nějaké ty úpravy a tu typickou uhlazenost. Za prvé, moc se m nelíbí, jak je to všechno hodně široké, ale to bych překousla. Spíše bych se zaměřila na to oddělení všeho. Editoriál by měl podle mého mít nějakou „odlišnost“ od článků. Nebo lépe řečeno, měl by mít vlastní místo, do kterého mu nebude zasahovat nic. Takže místo těch tlapiček hned pod ním, bych prostě ukončila pergamen a u článků začala nově.
    Lví tlapičky mezi články jsou tak trochu jako pěst na oko. Ale nemyslím si, že je třeba je odstranit. První verze je, že by bylo dobré je zmenšit. Při otevření časopisu totiž poutají pozornost na sebe a to podle mě není to pravé, když poutat mají naopak články, které takto zanikají. Druhá pak, zmenšit jejich počet, ale spíše bych se přikláněla k té první verzi.

    Časopis vydává jednou v měsíci. Ale ačkoliv se tu pan Nebelbrach oháněl tím, že tak činí i CD, není tomu tak doslova. CD vydává nejlépe v rozmezí 14-21dnů, spíše 21. Ano, někdy nastane delší odmlka a někdy ne, ale i tak CD nabízí mnohem víc, než LT. Právě již ve zmiňované Módní patrole a Padni komu padni. Čtenáři tak mají důvod CD otevírat téměř každý den s tím, že je tam na 80% čeká alespoň nová patrola s pocitem, že by se konečně mohli objevit oni sami. Zatímco u LT vědí, že dokud je slečna Olivka neinformuje na úvodní stránce o novém vydání, nemá cenu časopis otevírat.

    Co se týká náplně LT. Tady jsem sama dosti na vážkách. Jak už jsem řekla, LT je vždy skvěle učesaný, ale popravdě, mně samotnou opravdu jen malá hrstka článků přesvědčí k tomu, abych je alespoň otevřela a ještě menší, abych je přečetla. A má to hned několik důvodů.
    1) LT se hodně zaměřuje na kolej. Což je samozřejmě skvělé, ale na druhou stranu nemůže očekávat, že se k němu pohrnou jinak barevní obyvatelé, protože jim je to vlastně cizí, netýká se jich to a přijde jim to „bezcenné“, ačkoliv je jasné, že pro červené je to poklad, to nezpochybňuju! 🙂
    2) Ta hrstka článků, co není o koleji, se pak dělí na nelákavá témata, nestrhující nadpisy + perexy, které nepřesvědčí čtenáře k nahlédnutí, a světélko zajímavosti pro jinak barevného obyvatele hradu z pera pana Nebelbracha, který vždy přijde s něčím diskutabilním.

    A má rada? Zkuste vtáhnout čtenáře mezi sebe, pokud nechcete, aby vašimi čtenáři byli „jen“ červení. Snažte se je natáhnout do světa senzací z vašeho brku.

  10. njn – Červení holt ocení spíše poháry na krbu než články v časáku. Už teď máme problém sehnat dobrovolníky pro jejich sepsání – díky Merlinovi, že se ta hrstka statečných dokope napsat svůj článek (nebo dokonce dva) jednou za měsíc. =D
    Obecně vzato myslím, že kolejní časopisy by tu právě měly být „pro kolej“ – kdyby o hradním (tedy tom „nadkolejním“) dění psal pouze DV, hned by tu byla kupa pisálků, jejich článků a jejich čtenářů! =D Ale tak třeba Nia zvládne něco, co před ní nikdo nedokázal, a nebude mít ani o jednu tuto položku nouzi. Moc bych jí to přála! =)

    1. Re: njn – Líbilo by se mi, kdyby měly časopisy svá vymezená pole působnosti, kolejní kolej, DV celý hrad, VT módu, čítárna SS uměleckou tvorbu. Ale, bohužel, to se asi nestane.
      Všem děkuji za vyjádření. Všechna jsou věcná a inspirativní, věřím, že nám pomohou se zlepšovat.

  11. – Tak … dost dlouho přemýšlím, co k tomuhle chci říct… Nakonec jsem si to nechal dostatečně uležet, aby byl můj komentář co nejvíce objektivní, co by se mi mohlo podařit.
    Upřímně mi přijde komické, že se LT umístilo za HK, když HK prakticky nevydávalo asi po poslední dva měsíce, od kterých se probralo z baziliščího spánku. Už jenom to, upřímně, mi přijde dostatečně vtipné.
    Dále mi přijde dost komické to, že se tu někdo pozastavuje nad grafikou LT. Upřímně si řekněme, že jediný časopis, který má grafiku, je CD, DV v tomhle ohledu moc nepočítám, u toho je to prakticky jasné. Každopádně ani u ŽT a ani u HK se o žádné grafice nedá mluvit a kdo si tvrdí něco jiného, lže si do kapsy, stačí se na to pořádně podívat. A pokud mi chce někdo tvrdit, že staré LT mělo lepší grafiku, taky nemělo žádnou grafiku. Tohle LT má alespoň začátek nějaké té grafiky, na které se dá stavět! A to je prostě realita.
    To, že se LT „zbavilo“ svého velkého lva, je sice podle některých škoda, ale podle mne je to fajn. Sice se mi ten lev líbil, ale prostě .. není to to, co bych si na „vršku“ časopisu prostě představoval. Editoriály jej, dle mého názoru, jen a jen nahradily a myslím si, že jsou dostatečně dobré na to, aby to toho lva zastínilo.
    Pokud ale řeknete, že „kvalita, gramatika, stylistika a grafika článků je to jediné, co je pozitivní“ tak si myslím, že toho máme pozitivního až na rozdávání! Osobně si stojím za tím, že kvalita (po všech stránkách) článků v časopisu je to nejlepší, co může mít a to i přes to, že má grafiku strašnou. Upřímně, kdo z Vás si koupí časopis u mudlů podle toho, jak vypadá? Kolikrát bych si jenom za tohle nekoupil nějakou tu Epochu, ačkoliv byla pak skvělá, ale nekoupil bych si ji, protože na vršku bylo něco nepěkného.
    A abych pravdu řekl, nepřijde mi celkově moc objektivní se ptát jen tak leckoho. Upřímně si dovedu představit, že když se zeptá někdo někoho, komu jsou časopisy jedno, tak si prostě jenom něco vymyslí z toho, co ho napadne při rozkliknutí. Ale to je v podstatě jedno.

    Jinak kolem dokola by se mi článek líbil, jen mi přijde v některých ohledech dost zavádějící 😉

  12. hm – Zajímavý článek. Andy díky za něj. Musím se téměř ztotožnit s názory respondentů. Pravidelně navštěvuji jen CD, tam se něco děje a články jsou zajímavé a mají úroveň. Sem tam mrknu do našeho kolejního, ale to jen tak, aby se neřeklo. V podstatě kvůli článkům o sklepení nebo když se vyskytne nějaký kontroverzní článek, který se pak probírá po celém hradě. V HK mrknu na žáby, ale to je taky všechno. Do LT nechodím vůbec. Mrzí mě to, ale články, které tam jsou mi nic neříkají, témata nejsou špatná, ale zpracování postrádá nějakou tu šťávu. Do DV zabrousím, abych věděla, co se děje na hradě. V podstatě nečtu žádné rozhovory a tak. Zpravodajství je pro mne docela důležité a toho mají málo všechny časopisy.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *