Tajemný příběh jmelí

| Vydáno:


Každý známe krásný zvyk, který pojí magickou rostlinu jmelí a Vánoce. Ano, je to vánoční polibek. Dívky všech věků čekají ve Velké síni s našpulenou pusou právě pod trsem zeleného zázraku na sváteční polibek. Ale víme vůbec, jakou historii má tento zvyk? A kde se vlastně jmelí vzalo? Slouží také něčemu jinému než jen jako nástroj žen k nucení mužů líbat je?

Samotná historie jmelí se traduje už daleko do doby starého Řecka. Jmelí se totiž kromě Skandinávie vyskytuje po staletí na všech kontinentech. Abychom se však vrátili k zemi, již jsem zmínila. Staří Řekové používali tuto rostlinu proti zlým duchům. Zavěšovali ji nad hlavní dveře domu a taktéž ji používali k vyřezávání malých ochranných amuletů.

Nesmíme zapomenout ani na slavné Kelty, jejichž druidové každý šestý den v měsíci vyšplhali do nejvyšších korun stromů. Tam zlatým srpem odřezávali větve jmelí. Tento postup měl pomáhat při léčení neplodnosti a dalších nemocí.

A jak je to se zázračnou rostlinou v naší kotlině? Naši předkové věřili, že poté, co větev jmelí zežloutne, pomáhá odemykat zem a vydávat její poklady. Ne nadarmo se tak zežloutlé rostlině říká „zlatá větévka“. Možná i proto se v Čechách stalo symbolem bohatství, hojnosti, zdraví a plodnosti. Zde můžeme sledovat podobnost s druidskou historií a potvrdit si, že naši předci byli také zčásti Keltové. Není pak divu, že se trhalo o letním a zimním slunovratu.

Mnoho legend se také o této zázračné rostlině traduje ve spojení s Vánoci. Jedna z nich praví, že jmelí bylo kdysi samostatným stromem, z kterého vyřezal Josef kolébku pro Ježíše, a ve chvíli, kdy Římané chtěli Krista ukřižovat, tento strom porazili. Jmelí poté studem seschlo a stal se z něj pouze keřík, který zahrnuje lidi kolem sebe dobrem.

Jistě se ptáte, má-li tak zázračnou moc, kdy se z něj stal prostředek pro líbání? Těžko říct, ale jisté je, že tuto tradici zažehly kmeny v Anglii již kolem šestnáctého století. K nám se dostala přes naše německé sousedy. Možná však netušíte, že po každém polibku se musí utrhnout jedna bílá kulička. Ta poslední se na něm nechává přes celý rok, aby láska z domu neodešla.

Semena této rostliny mají mít právě tu čarovnou moc udržet vztah mezi dvěma osobami.

A víte, jak se takové jmelí sbírá? Nevíte? Pak doporučuji shlédnout tento cimrmanovský návod:

https://www.youtube.com/watch?v=61eb3YIBzzk

Přeji krásné Vánoce a mnoho polibků pod jmelím.

Pro Denní věštec
Helen Miltonová

Published by

Helen Miltonová

Mladičká redaktorka, která se nezalekne žádného tématu, se nejraději po hradě prohání s rychlobrkem v ruce. Velmi často ji zastihnete, jak něco sepisuje – články do Denního věštce nebo do Žlutého Trimela či domácí úkoly a soutěže. Ve volném čase se ráda vyskytuje na famfrpálovém hřišti, ale věnuje se také malování a vytváření pohyblivých obrázků.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *