Olivový bibliokoutek XIII. – tentokráte vánoční

| Vydáno:

Milí knižní nadšenci a taky vy, milovníci Vánoc. Dneska se tady můžeme sejít všichni a podívat se na vánoční čtení. Připravte si teplé niokao nebo horkou čokoládu a teplou deku a vrhněme se na zimní, vánoční i mrazivé čtení.
Upřímně přiznávám, že tentokrát přináším tipy a ne všechny knížky mám sama přečtené. Ale naopak jsem si sama z těchto knižních pokladů vybrala, a tak se zase pouštím do čtení. Pojďme tedy na to!


Sněží, sněží… – John Green, Maureen Johnsonová a Lauren Myracleová
Kdo by neznal Johna Greena. Proslavil se hned několika perfektními knižními kousky. A ačkoli cílí hlavně na mladší čtenáře, myslím, že jeho knihy se nakonec líbily různým věkovým kategoriím. A když takový John Green spojí síly s Maureen Johnsovou a Lauren Myracleovou, nemůže vzniknout nic jiného než krásná zasněžená kniha. Pokud hledáte pro dnešní dny něco oddechového a spíše romantického, nešlápnete s tímto výběrem vedle. V knize na nás čekají tři zimní povídky, tři sváteční romance, jak slibuje obal knížky. Tak co, zkusíte to?

Setkání o Vánocích – Abby Clementsová
U romantiky ještě zůstaneme. Pokud znáte přenádherný (a můj oblíbený) a romantický film Prázdniny, kde si dvě ženy vymění byty a připraví si tak na vánoční prázdniny krásné dobrodružství, jistě se vám bude líbit tento kousek. Laurie a Rachel jsou dvě mladé ženy a kamarádky z dětství. Nicméně nyní žije každá úplně jiný život i úplně jinde. Jedna v Londýně, druhá v Yorkshiru. Jak se jejich životy změní, když si vymění adresy?
A pokud máte chvilku, pusťte si i zmiňovaný film, protože stojí za to!

Vánoční koleda – Charles Dickens
Nemůžeme opominout ani klasiku. A po čem jiném sáhnout než po samotném panu Dickensovi? Vánoční koleda je krásný příběh pana Ebenezera Skruže. Je to lakomec a škudla. Může se takový člověk vůbec změnit? Možná by mohly pomoct Vánoce a tři tajemní návštěvníci – duch minulých Vánoc, duch letošních Vánoc a duch budoucích Vánoc. Co mu tito duchové ukážou a jak se Skruž změní, nebo nezmění?

Sněhulák – Jo Nesbø
Pokud nehledáte oddechovky a pohodovky, zkusíme něco jiného. Věřím, že spousta z vás se již setkala se svérázným detektivem Harry Holem. Tento člověk s naprosto neskutečným uvažováním, problémy s alkoholem, zamilovaným srdcem a spoustou stihomamů musí vyřešit další případ. Opět krutý, drsný a tentokrát víc než zimní. Proč jsou sněhuláci, kteří se v knize objevují, tak děsiví? Protože hledí přímo do domu? Protože u sebe mají věci lidí, kteří najednou zmizí? Knížka je napínavější než ledajaké kšandy a mrazivá až… až vám z toho bude běhat mráz po zádech. Ale stojí za to!

Vánoce Hercula Poirota – Agatha Christie
Nevím, jak vy, ale já si malého belgického a poměrně výstředního detektiva hodně oblíbila. A na tuhle knížku se víc než těším. Jde opět o jeden ze zajímavých případů, kam se Poirot přichomýtne. Tentokráte se nacházíme u pana Simona Leea, který vlastní velké bohatství. Nicméně se rozhodne své děti vyškolit a pozve je k sobě přesně ve chvíli, kdy se baví s právníkem o změně poslední vůle. Poté, co si se všemi pořádně promluví, pošle je ze své pracovny pryč a… najednou se z pracovny ozvou podivné zvuky. Co se tedy stane a jak to milý pan Poirot vyřeší?

Krtek a Vánoce – Zdeněk Miler a Hana Doskočilová
Nesmíme zapomenout ani na ty nejmenší čtenáře, možná čtenáře, kteří ještě sami číst neumí. Ale Vánoce přece slaví i náš (snad všemi) milovaný Krteček. Podívejme se, jak Krteček chystá svým zvířecím kamarádům překvapení a co mu jeho snažení málem překazí. Ale nebojte se, vše dopadne dobře!

Můra noční, předvánoční – Tim Burton
Ukradené Vánoce Tima Burtona
. Taky znáte, že jo? Nicméně tento příběh sepsal pan Burton již před mnoha lety. A my si ho můžeme přečíst. Příběh Jacka Skellingtona, krále Halloweenu. Jacka, který má na starosti Halloweenskou noc, ale pak objeví Vánoční město. A Jacka, který se rozhodne obléknout červený santovský obleček.

A tak by se dalo pokračovat dál a dál. Ale za ten předvánoční čas snad nemůžeme ani všechny tyto knížky přečíst… nebo?
Mě by moc zajímalo, jestli máte nějaké tipy na vánoční čtení i vy pro mě. Protože přeci jen, tipů a knížek není nikdo dost. Podělte se se mnou!

Závěrem mi jen dovolte vám všem popřát krásné a pohodové vánoční svátky a spoustu knížek od Fleutýnky či Ježíška či koho čekáte.

Pro Denní věštec
Olivie Henrieta Větroplachá

Published by

Olivie Henrieta Větroplachá

Redaktorka, která má ráda knihy, lidi se smyslem pro humor, ironii a dobrou kávu. A jídlo. Na lidech i kouzelnících si cení pokory, upřímnosti a dobrého srdce. Ráda tráví čas prací pro časopisy, dlouhými procházkami, cvičením jógy a zkrátka vším, u čeho si odpočine.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *